Appel (Elstar)

De appel Malus domestica ‘Elstar’ is een zeer vruchtbare appelboom. De zeer bekende appel is te vinden bij elke groentewinkel, maar is ook gemakkelijk zelf te kweken. Hij smaakt in elk geval heerlijk.

Wanneer kan ik Elstar appels plukken?

Elstar is geelgroen met een rode blos, maar ook zonder blos is de smaak prima. De appels kunnen vanaf de tweede week in september worden geplukt. Een ‘Elstar’ kan goed worden bewaard tot in april.

Welke soorten appelbomen zijn er?

Het geslacht Malus kan grofweg ingedeeld worden in twee typen: sierappels en consumptieappels. De sierappels worden gekweekt vanwege hun mooie kleur. Ze zijn minder lekker dan de consumptieappels. Over de hele wereld zijn duizenden appelrassen voor consumptie bekend. Ze stammen af van de nog altijd in de Kaukasus aanwezige Malus sieversii. Tijdens de handel langs de zijderoute zijn de appels verspreid naar het Romeinse Rijk alwaar de teelt van appels zich ontwikkelde. Van hieruit is de appelteelt over Europa verspreid geraakt. Omdat de appel al lang tot het dagelijks eten wordt gerekend, zijn er ook veel verhalen over. Van sprookjes zoals Sneeuwwitje tot de Griekse mythologie waarin de twistappel met de tekst ‘aan de mooiste’ tweespalt onder de godinnen veroorzaakt. Welke je moet kiezen? Lees daar meer over bij appelboom kiezen.

Is de Elstar appelboom zelfbestuivend?

Het aardige van appelbomen is dat ze voor vruchten in het najaar maar ook voor mooie bloesem in het voorjaar en een prima bladerdek in de zomer zorgen. Voor goede vruchtvorming, zowel in aantal als grootte, hebben bijna alle appelrassen kruisbestuiving nodig. Dat betekent dat minimaal twee appelrassen elkaar moeten bestuiven.

Wanneer komen er appels aan mijn appelboom?

Na het planten duurt het meestal drie jaar voor de boom vrucht draagt. Om vorming ervan te stimuleren, dient de groei geremd te worden.

Hoe moet ik de Elstar appelboom snoeien?

Dit doen we door snoei, takken buigen en vruchtdunning. Snoeien van fruitbomen is complex, waardoor veel mensen bang worden om te knippen. Kom je er niet uit, vraag dan een vakman, bijvoorbeeld een hovenier of volg een snoeicursus. Snoei twee keer per jaar. Eerst in de winter. Je verwijdert alle zieke, dode en verkeerd geplaatste takken. Zaag de takken glad af. Laat geen stompen zitten. Alle gesteltakken (die het ‘skelet’ vormen van de boom) worden met een derde ingekort.

Herhaal snoei in de zomer. Je snoeit de sterk verticaal groeiende scheuten zo dicht mogelijk bij de stam af. Verder worden de eenjarige scheuten teruggesnoeid tot vijf ogen. Kortere eenjarige takken gewoon laten zitten. Rem de groei verder door takken horizontaal te buigen. Verbind daarvoor touwen tussen de uiteinden van de takken en de stam. Kijk uit dat takken niet te diep doorbuigen. Als ze naar beneden hangen, groeien ze niet meer. Ook vruchtdunning vanaf juni is aan te bevelen. Verwijder alle achterblijvende vruchten en probeer maximaal een tot twee vruchten per bloemtros over te houden. Lees hier meer over een appelboom snoeien.

 

k4n5de98sa5g_w2400.jpg

Kenmerken: