Amerikaanse linde (Tilia Americana)

Hoeveel druipt de Tilia americana?

De Amerikaanse linde Tilia americana is de grootste linde. Op de rechte stam staat een brede en losse kroon. De bast van deze linde is erg ruw. Een probleem vormt soms het ‘druipen’ als gevolg van de lindebladluis en de roetschimmel die een plakkerige donkere substantie afscheidt.

Hoeveel jaar gaat de Amerikaanse linde mee?

Het bijzondere van de linde is dat zij beschikt over een bijna onbeperkt vermogen tot groei en regeneratie van stam en takken. Daardoor kan de linde meer dan duizend jaar oud worden. Deze eigenschap van de Tilia americana speelde een rol in diverse geloven bijvoorbeeld ter verering van Freija of Maria. Ook ter ere van een geboorte wordt volgens een oud gebruik een linde geplant om voor eeuwen dit moment met zich mee te dragen. De linde is een typisch Nederlandse boom die al meer dan 5000 jaar voorkomt in ons land. Echter, de laatste eeuwen tref je de linde in de natuur zelden aan. Wel zie je de linde in Europa overal terug in aangelegde parken of lanen (Berlijn – Unter den Linden).

De bloesem van de Amerikaanse linde

Ook wordt de linde veel toegepast als leiboom (leilinde). Dit biedt een natuurlijke bescherming op hoogte tegen de zon en inkijk. Linden zijn op hun mooist in de zomer wanneer het frisgroene loof wordt begeleid van vele heerlijk geurende bloemen. Deze lindebloesem wordt veel bezocht door bijen, die hiervan bijzondere honing maken. De bloesem kan ook gebruikt worden als geneeskrachtige thee. Daarnaast biedt de linde mooi zacht hout, dat gebruikt wordt voor uiteenlopende gebruiksvoorwerpen en gebrand lindehout wordt gebruikt als houtskool.

Hoe onderhoud ik de Tilia americana?

Snoei van Tilia americana  is goed mogelijk vanwege het vermogen tot regeneratie. De stam dient vrij gehouden te worden van te lage zijtakken. Dit kun je in juni doen volgens de beschrijving en video van een dikke tak verwijderen en bomen snoeien. De Amerikaanse linde heeft een brede voet waar wortelopslag zich ontwikkelt. Verwijder dit gedurende het gehele seizoen. Overige snoeiwerkzaamheden kunnen plaatsvinden vanaf oktober.

Leillinde snoeien

Heb je een leilinde? Kijk dan bij leilinde snoeien voor snoei-instructies.

bub5zck8su0i_w2400.jpg

Kenmerken: