Haag planten

beeld vtwonen Beeld

Met een grote haag kun je je tuin afschermen en met kleine haagjes her en der in je tuin creëer je verschillende kamers. Je kunt kiezen voor een rechte haag of een booghaag.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer haag planten?

In de herfst en winter kun je heel goed een haag planten. De planten zijn dan te koop met kale wortels en komen rechtstreeks uit de volle grond. Ze zijn meestal een stuk goedkoper dan planten uit pot. Je kunt beter niet planten wanneer het vriest en de grond bevroren is. Sowieso is het graven van een plantgat in bevroren grond lastig.

Wil je een haag in de lente of zomer planten, koop dan planten in pot. De manier van planten met kale wortels of uit pot verschilt. Hoe dat gaat zie je in de video.

Haag planten

Er zijn veel soorten hagen, de meeste plant je op dezelfde manier. Weet je nog niet welke soort je haag je wilt planten? Bekijk dan eerst de video over soorten hagen.

Lees verder onder de advertentie

Rechte haag

Hoe plant je een rechte haag? Zorg dat je de kale wortels altijd afgedekt houdt, als je aan het werk bent. Ze zijn snelverdroogd in de zon.

  1. Afhankelijk van de grootte heb je verschillende aantallen planten per strekkende meter nodig. Voor een bredere haag plant je ze verspringend in een dubbele rij. Gemiddeld gebruik je ongeveer vijf planten per strekkende meter. Van hagen met kale wortels heb je meer exemplaren nodig dan uit pot.
  2. Ga je een plant met kale wortels planten, dompel de wortels dan eerst in een bak met water zodat deze zich kunnen volzuigen met water. Heb je een plant uit pot, haal hem dan uit de pot en maak voorzichtig de wortels los. Gooi het water nog niet weg, want er zitten belangrijke schimmels in (zie stap 7).
  3. Graaf een sleuf die ongeveer twee keer zo breed is en anderhalf keer zo diep is als de hoogte van de kluit.
  4. Voor een goede bemesting meng je organische mest door de uitgegraven grond.
  5. Nu kun je de haag planten. Zet de planten in de sleuf. Zorg dat de wortels gelijkmatig verdeeld zijn en vul de greppel op met de bemeste grond.
  6. Houd het stammetje omhoog en stamp de grond rondom zachtjes aan, zodat de wortels de aarde goed raken. Op deze manier kun je de jonge planten ook meteen rechtzetten.
  7. Gebruik het dompelwater en eventueel de tuinslang om de planten royaal te begieten. Dit is belangrijk voor een goede doorworteling.
  8. Knip de struikjes met een derde terug. Dit zorgt voor een goede vertakking en het bevordert een bossige groei.

Tip: De eerste maanden na de haag planten heeft deze veel water nodig en moet het onkruid verwijderd worden. Zorg daarom voor een mulchlaag van een aantal centimeter (schors of houtsnippers) rondom de voet van de plant. Dit bespaart veel werk.

Lees verder onder de advertentie

Een booghaag planten

  1. Koop twee haagplanten die ongeveer twee meter hoog zijn en zet deze planten aan het einde van de haag waar de boog moet komen.
  2. Zet aan de buitenkant van de twee hoge haagplanten twee stevige ijzeren, holle pijpen in de grond. De hoogte van de pijpen is afhankelijk van hoe hoog je de boog wilt hebben.
  3. Houd bij het bepalen van de hoogte van de boog ook rekening met het zicht vanuit huis. Daarnaast moet de boog breed genoeg zijn om er makkelijk met de fiets(tassen) en boodschappen tussendoor te kunnen lopen.
  4. Gebruik voor de boog zelf buigzaam ijzer, bijvoorbeeld betonijzer. Doe de uiteinden in de holle ruimte van de pijpen die in de grond staan en buig het ijzer in een boogmodel.
  5. Bind de hoge haagplanten elk jaar een stukje verder aan de boog. In drie tot vier jaar is de boog compleet begroeid.

Tip: Laat een bodemonderzoek doen voordat je de haag planten gaat. Zo kom je erachter wat onder meer de zuurgraad van je grond is en kun je uitzoeken met welke planten en middelen je je tuin gezond houdt.

Kijk in de volgende artikelen voor tips per specifieke soort haag: buxus planten, bamboe planten, beukenhaag planten en taxushaag planten.

Lees verder onder de advertentie

Voor meer informatie: Directplant.nl