Dé truc voor een gezonde grasmat: het gazon beluchten
Een gazon heeft licht en lucht nodig, want als het meer zuurstof krijgt dan zal het gras beter groeien. Klink best logisch toch? Daarom is af en toe het gazon beluchten verstandig. Sterker nog: het is een van de must-do’s voor een voor een groene, gezonde grasmat. Hoe pak je het het best aan?
Waarom een gazon beluchten?
Een grasmat heeft in de winter aardig wat te verduren en kan vooral in deze periode gaan vervilten. Als het gazon vervilt, verschijnt er een laag mos en krijgt het gras minder lucht. Het gazon beluchten is niets anders dan de vervilte bovenlaag openhalen door er gaatjes in te prikken. Zo krijgen de wortels van het gras weer de benodigde zuurstof en bereiken water en voeding de bodem, met als resultaat een betere groei en frisgroene kleur.
- De wortels van het gras krijgen meer zuurstof.
- Water en voeding dringen door tot diep in de bodem.
- Het gras kan weer goed groeien.
Wanneer en hoe vaak beluchten?
Het beluchten van het gazon doe je een paar keer per jaar, bij voorkeur iedere drie maanden. Hark in het najaar ook de gevallen bladeren van het gras, zodat het voldoende lucht krijgt. Pas op met beluchten in de winter, want het is voor de grasmat niet goed als de vorst te diep in de grond trekt. Bij extreme droogte kun je het gras ook beter met rust laten.
Het verschil tussen beluchten en verticuteren
Het gazon beluchten en verticuteren lijken twee dezelfde tuinklussen, maar dat is niet helemaal het geval. Bij verticuteren ga je iets rigoureuzer te werk door echt de viltlaag van het gazon te halen. Bij het beluchten maak je alleen gaten in het gazon om de zuurstoftoevoer te verbeteren. Zit er een flinke laag vilt op het gazon, start dan eerst met verticuteren en ga de maanden daarna verder met beluchten.
Gazon beluchten: aan de slag
Je mag het gras iedere paar maanden beluchten, te beginnen na de derde maaibeurt van het jaar. Dat doe je door kleine, oppervlakkige gaatjes in de bodem te prikken met een speciale gazonbeluchter. Er zijn ook speciale beluchtingssandalen of -schoenen met pinnen onder de zool. Even wennen misschien, maar ook een effectieve manier van beluchten.
Goed om te weten: de gaatjes moeten zo’n 10 tot 15 centimeter diep zijn en prik er ongeveer 80 per vierkante meter.
Op plekken waar veel over het gras wordt gelopen of een tijdje iets heeft gestaan – een zwembadje of loungebank bijvoorbeeld – kan de grasmat plat en dichtgeslagen zijn. Je kunt op die plekken dan iets grotere en diepere gaten prikken met een riek.
Een andere, goedkopere manier is door zelf een systeem te maken van houten planken en spijkers. Sla de spijkers in twee houten plankjes waar je touwen aan vastmaakt. Ga er vervolgens op staan en loop, terwijl je de touwen vasthoudt, over het gazon. Op die manier prik je kleine gaatjes in de viltlaag.
Na het beluchten
Vergeet na het beluchten van het gazon niet om het losgekomen gras weg te halen en eventueel het gras te maaien zodat alles er weer mooi strak bij ligt. Hierna kun je organische mest of compost over de grasmat strooien. Zie je wat lege plekken in de grasmat? Dan is dit ook het ideale moment om gras bij te zaaien.
Gazononderhoud
Met regelmatig beluchten ben je al op de goede weg naar een grasmat in topconditie, maar er zijn meer klussen die horen bij het gazononderhoud. Denk aan op de juiste momenten maaien, bemesten en water geven.