Natuur op nummer één
Wat doe je als je man een zwembad wil, maar jij zo'n chemisch geval niet ziet zitten? Dan ga je voor een zelfreinigende zwemvijver. Dat werd een grote wens voor de tuin die Nitha en Frank ontwierpen bij hun houten nieuwbouwhuis. 'De bak is gevuld met grondwater dat wordt gezuiverd door waterreinigende Helofyten, een natuurlijk filter. Verder groeien er moerasplanten zoals waterlelies in, de bijen landen daarop om even te drinken.' Ook vogels en bijen weten het water te vinden, tot groot geluk van Nitha, voor wie de natuur op nummer één staat.
Kleine footprint
In Bloemendaal bouwden Mireille en Rogier een zelfontworpen eco-woning. Naast dat alles zo duurzaam mogelijk moest zijn, er veel daglicht binnen moest komen en er verbinding met buiten moest zijn, wilde Mireille ook graag een zwemvijver in de tuin. Omdat het niet goedkoop is hebben ze via Marktplaats alle benodigde materialen verzameld. Er komt geen chloor aan het bad te pas, het water wordt volledig gefilterd door planten met zuiverende werking. Zo kan niet alleen de familie, maar ook de natuur hier lekker haar gang gaan. Neem een kijkje.
LEES OOK
Altijd iets te zien: tips voor het aanleggen van een natuurvijver
Paradijs vol bloemen
Vol met rozen, dahlia's, een kleine boomgaard en een zwemvijver is de tuin van Carolien en Lucas een fleurig paradijs. Dat Engelse cottagetuinen Caroliens inspiratiebron zijn, is terug te zien in de strakke hagen en weelderige rozenborders. Take en Bien, de kinderen van Luca en Carolien, zwemmen in het voorjaar en zomer in de vijver. 'Helaas is het hier ook een eikenprocessierupsenwalhalla. Door lief te zijn voor de vogels en te zorgen dat de biodiversiteit zo groot mogelijk is, komen we milieuvriendelijk af van de larven en de rupsen.'
LEES OOK
Buitenkijken in een tuin met een groot houten terras: 'We kunnen hier makkelijk een feestje geven'