7 mooie én makkelijke kamerplanten

beeld vtwonen Beeld

Planten verzorgen is niet heel moeilijk, je moet gewoon weten wat de behoeften van jouw plant zijn. Klinkt dat toch nog behoorlijk ingewikkeld en wil je graag tips voor kamerplanten die niet al te moeilijk in onderhoud zijn? Hier vind je 7 makkelijke kamerplanten waarmee het zeker moet lukken. Zo kan jij ook eindelijk aan jouw eigen urban jungle beginnen.

Lees verder onder de advertentie

1. Sansevieria

Wist je dat de Sansevieria Kirkii in 2009 uitgeroepen werd tot studentenplant van het jaar? De Sansevieria doorstond hiervoor de ergste verwaarlozing én overleefde! De Sansevieria of vrouwentong mag dus niet ontbreken op onze lijst van makkelijke kamerplanten op aarde en je hebt er bijna geen omkijken naar. Sterker nog, in de winter kan deze kamerplant zelfs tot 8 weken zonder water! De vrouwentong overleeft zowel in het licht als in de schaduw en groeit zeer langzaam waardoor je hem zelden hoeft te verpotten. Het enige waar de Sansevieria niet tegen kan, is te veel water.

2. Monstera of gatenplant

De gatenplant of Monstera Deliciosa is op dit moment een van de populairste kamerplanten. Dat is niet voor niets: de gatenplant heeft grote, hartvormige bladeren die tot wel 45 cm lang kunnen worden! Naarmate de Monstera ouder wordt, krijgt hij meer inkepingen en gaten. Deze plant is een echte eyecatchter in je interieur. Bovendien is hij ook nog eens makkelijk te verzorgen én groeit hij zeer snel. Uit elke nieuwe scheut ontstaat er weer een nieuwe en voordat je het weet heb je er zes nieuwe bladeren bij. De makkelijke Monstera is de ideale kamerplant voor jouw beginnende urban jungle. Zet de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

3. Graslelie

De graslelie (Chlorophytum) herken je aan zijn lange, frisgroene bladeren die wat gebogen hangen. Daardoor kan je hem ook gemakkelijk als hangplantje gebruiken. De graslelie maakt veel uitlopers aan die je eenvoudig kan stekken, zodat je in een mum van tijd tientallen graslelies hebt. De graslelie is perfect voor beginners én studenten. De plant is namelijk goed voor de concentratie dankzij zijn luchtzuiverende krachten. Daarnaast is het niet erg als je hem eens vergeet water te geven. Als hij toch te lang geen water krijgt, geeft hij je een seintje door grijs te kleuren.

Lees verder onder de advertentie

4. Olifantenpoot

De olifantenpoot (Beaucarnea) heeft zijn naam te danken aan zijn stam. De stam heeft namelijk een knolvormige verdikking waardoor het op een olifantenpoot lijkt. Uit de stam ontspringen er verschillende fijne, groene bladeren, hierdoor wordt de plant in het Engels bestempeld als ‘ponytail’. De olifantenpoot heeft weinig water nodig doordat hij een voorraadje kan opslaan in zijn poot. Het is dus de perfecte plant voor wanneer je weinig tijd hebt.

beeld vtwonen Beeld

5. Parapluplant

Geef jij je planten altijd te veel water? Haal dan een parapluplant (Cyperus alternifolius) in huis. Deze sierlijke plant houdt wel van natte voeten: je kan zelfs een schaaltje met water onder de pot laten staan. De parapluplant hangt vol met kleine, dunne sprietjes die elk een parapluutje vormen. Wist je ook dat katten dol zijn op deze plant? Als je katten in huis hebt, zet je de parapluplant het best wat hoger, want binnen de kortste keren is de plant helemaal leeggegeten. Gelukkig is de plant niet giftig.

Lees verder onder de advertentie

6. Cactus

De cactus is een van de bekendste plantensoorten, iedereen heeft er wel eentje in huis staan. Logisch, want deze plant is helemaal niet moeilijk te verzorgen. De cactus houdt van een lichte plaats en kan ook een tijdje zonder water. Het is dus niet erg als je hem eens vergeet. Wanneer de cactus begint te verschrompelen, wordt het tijd voor een scheutje water. Tip! Zet de cactus in de zomer eens buiten. Doe het wel geleidelijk aan zodat hij niet verbrandt door het felle zonlicht.

7. Air Plant

Nog eentje voor de lijst van makkelijke kamerplanten: de air plant of luchtplant. De luchtplant heeft namelijk geen aarde nodig om te overleven. Het enige wat deze plant nodig heeft, is af en toe een beetje water. Je kan hem besproeien of een uurtje in water onderdompelen. Doordat de air plant geen aarde nodig heeft, kan je hem makkelijk door je hele huis plaatsen. Hang hem bijvoorbeeld tegen de muur of in een leuke himmeli.

Onze favoriete planten en accessoires:

Lees verder onder de advertentie