Een Strelitzia in huis? Zo verzorg je de paradijsvogelplant

Zwarte plantentafel Decoris (fonq). Zwarte pot Greenville van Elho, natuurraffia, ronde schaal betongrijs, kruidenplanten, kubuspot betongrijs (intratuin). Plant Strelitzia Nicolai, manden van zwart jute, wafeltheedoek, zwarte kruk Kubu Kinabalu, orchideeën, zwarte rubberen schaal (loods5.nl). Zwarte kunststof multischep (karwei). Kweektafel antracietblauw (wiltfang). Schaartje (dille-kamille). Zwart bindbuisdraad (gamma.nl). Beeld vtwonen tuin special 1 2020 | styling Moniek Visser | fotografe Danique van Kesteren
Beeld vtwonen tuin special 1 2020 | styling Moniek Visser | fotografe Danique van Kesteren

De Strelitzia wordt ook wel de paradijsvogelplant genoemd en dat komt door zijn tropische uiterlijk en de kleurrijke bloemen die eraan kunnen groeien. Om de bloemen te laten bloeien heeft de plant wel de juiste verzorging nodig. Hier lees je hoe je dit doet.

Lees verder onder de advertentie

De Zuid-Afrikaanse Strelitzia is een geliefde plant in veel huishoudens. Dit snappen we volledig, want dankzij het tropische uiterlijk heb je direct veel groen in huis. Bovendien is de plant niet moeilijk in onderhoud, waardoor zelfs een beginner deze in leven kan houden. Mits je de juiste informatie hebt. De meest gestelde vragen rondom de verzorging van een Strelitzia vind je hieronder.

  • Waar moet een Strelitzia staan? Doordat deze plant van Zuid-Afrikaanse komaf is, houdt ‘ie van directe zon. Een plek voor het raam is dus een goede optie. Omdat twaalf uur aan volle zon weer te veel is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant gedurende de dag ook wat schaduw krijgt.
  • Hoeveel licht heeft de plant nodig? Over het algemeen heeft de Strelitzia minstens drie uur direct zonlicht nodig.
  • Kan de Strelitzia in de zon staan? Nou, met liefde dus!
  • Hoe snel en hoog groeit de Strelitzia? In de huiskamer worden ze niet zo hoog als in de natuur, maar na een jaar of drie kunnen ze toch wel 2 à 3 meter hoog worden! Houd hier dus rekening mee wanneer je een plek uitzoekt.
  • Kun je ‘m stekken? De Strelitzia kan gestekt worden, maar het is dan wel van belang dat je enige kennis opdoet voordat je daaraan begint. De kluit van de plant moet namelijk uit elkaar gehaald worden terwijl elke stam meerdere wortels behoudt. Het vraagt om flink wat geduld, de Strelitzia is wat dat betreft een kwetsbare plant.
  • Is de Strelitzia ook een geschikte plant voor buiten? In de lente- en zomermaanden zet je de plant prima buiten neer. Zorg er wel voor dat je ‘m in het najaar naar binnen haalt: de plant houdt niet van kou en kan dan snel beschadigen.
  • Hoeveel water heeft de Strelitzia nodig? De Strelitzia vraagt veel water en heeft minimaal één keer per week water nodig. In de zomer heeft de plant meer water nodig dan in de winter, houdt hier dus rekening mee. Geef niet teveel water want hierdoor kan ‘ie verdrinken. Een laag stilstaand water bij de wortel kan wortelrot veroorzaken. Is de grond een week na het water geven nog erg nat? Geef de plant dan minder water.
  • Bladeren verkleuren, is dit normaal? De oud geworden bladeren worden na verloop van tijd bruin. Dit is een natuurlijk proces en valt niet te voorkomen. De bruine bladranden en punten knip je eenvoudig weg. Of je snijdt de bladstengel twee centimeter boven de kern af. Te veel water kan leiden tot bruine vlekken. Geef dan minder water aan de Strelitzia. Te weinig licht kan leiden tot donker en lelijk blad en zorgt voor een verminderde groei van nieuw blad. Zet de plant in dit geval dichter bij het raam.
  • Moet je de Strelitzia sproeien? Het is een goed idee om de Strelitzia regelmatig een sproeibeurt te geven. Hierdoor wordt het stof van de plant verwijderd en kan zonlicht het blad beter bereiken. Zo straalt je plant er weer op los. Daarnaast voorkom je ongedierte met sproeien.

LEES OOK
Zo stek je een plant

Lees verder onder de advertentie

Bloeiperiodes van de Strelitzia

De Strelitzia is het hele jaar door een prachtige tropische plant, maar doet het vooral in de maanden mei tot en met oktober goed. Dan komen de geliefde, oranje bloemen tevoorschijn waar de plant zo bekend om staat. Hoewel de knoppen al vroeg tevoorschijn komen, duurt het vervolgens nog flink wat weken voordat de plant helemaal in bloei staat. Nadat de plant is uitgebloeid kan hij een jaar erna weer opnieuw tot bloei komen. De Strelitzia stelt je geduld aardig op de proef, maar beloont je vervolgens met de mooiste bloemen.

LEES OOK
Planten in de winter: deze bloeien in de tuin of op het balkon

Is de Strelitzia een giftige plant?

Wie katten of honden in huis heeft, moet wellicht afstand doen van zijn of haar Strelitzia. De plant is namelijk licht giftig voor huisdieren. Hoe ziek een viervoeter ervan wordt, heeft vooral te maken met de hoeveelheid die hij ervan eet. Een kleine hap kan geen kwaad, maar wanneer de halve plant is opgegeten kan de giftige stof het huisdier wel ziek maken.

Lees verder onder de advertentie

Dit is waarom de bladeren van een strelitzia gaan krullen

Als de bladeren van de Strelitzia gaan krullen, is dat een soort noodkreet van de plant zelf. De luchtvochtigheid kan dan namelijk aan de lage kant zijn. Om de bladeren te ontkrullen besproei je ze met een beetje water. Wel zo fijn, een plant die zelf aangeeft wat nodig is.

 Flexa Creations muurverf Sandy Steps (flexa). Bamboe jaloezieën kleur 1523, prijs op aanvraag, vloertapijt Ambiant Boston Mokka 0610, prijs op aanvraag (woninginrichting-aanhuis.nl). Kunstwerk Zwembad van Jure Kravanja, in deze uitvoering € 261,- (werkaandemuur.nl). Behang Artifact 312436, prijs op aanvraag, gordijnen Patience 7137-3, prijs op aanvraag (eijffinger.com). Gordijnen op maat gemaakt, prijs op aanvraag (gordijnprodukties.nl). Vloerlamp Pure van Trio € 124,99, salontafel Blackhill van Kave Home € 159,- (vtwonen.be). Tv-dressoir prijs op aanvraag (remmers-design), in Flexa Creations verf Sandy Steps (flexa.nl). Bijzettafel Pano van Lightmakers, maat S € 79,99, maat M € 179,-, hoekbank Couchbuddy van Eijerkamp Collectie € 4584,-, kussens vanaf € 6,99, ronde poef Claudi € 249,-, op tv-dressoir vaas van Trendhopper € 10,49, vakkenkast Bright van Eijerkamp Collectie € 2659,-, in de kast porseleinen opbergbus met print € 94,95, theepot van Trendhopper € 29,99, taupe dienblad van Trendhopper € 69,99 (eijerkamp.nl). Op bijzettafel kandelaar Triangle van Housevitamin (housevitamin.nl). Plant naast bank Strelitzia € 79,50, pot € 59,50, plant naast kast Ficus Altissima inclusief pot € 65,-, bloemen prijs op aanvraag (bloemenweelde-amsterdam.nl), plant bovenin kast inclusief pot € 14,50, vier kleine planten inclusief potten € 11,50, pannenkoekenplant inclusief pot € 17,50 (bloemenweelde-amsterdam.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 15, aflevering 6 |  styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 15, aflevering 6 | styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra

LEES OOK
De nieuwe vtwonen pot & plant collectie

Lees verder onder de advertentie