Doucheputje ontstoppen? Zó doe je dat makkelijk zelf

Spons loofah – 10cm – 3,95 (Dille & Kamille), Klein schaaltje (privé bezit), Afwasmiddel Cotton – €5,95 (Mijn Stijl), Bulk glas met pompje – 2,50 Beeld

Niets irritanter dan tot je enkels in het water staan onder de douche. Als alleen de haren uit het putje vissen niet meer helpt, is het tijd voor zwaarder geschut. Maar voordat je naar flessen met agressieve ontstopper grijpt, kun je ook op een aantal andere manieren het verstopte doucheputje vrij maken. Er zijn namelijk verschillende huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die je kunnen helpen om het het verstopte doucheputje makkelijk te ontstoppen.

Lees verder onder de advertentie

Doucheputje ontstoppen met baking soda en azijn

Een paar jaar geleden was het een wat lastig te krijgen middel, maar tegenwoordig koop je het haast in iedere supermarkt of drogisterij: baking soda. Dit is, in combinatie met doodgewone witte keukenazijn, een echte krachtpatser bij bijna iedere soort verstopping. Dus óók een verstopt doucheputje kan hiermee opgelost worden.

Zo ga je te werk

Het principe is simpel. Pak twee kopjes uit de keukenkast, het formaat maakt niet veel uit. Vul er één voor de helft met azijn en de ander met evenveel baking soda. Neem de twee kopjes mee naar het verstopte doucheputje en zorg dat de afdekplaat eraf is.

Schuim

Nu moet je snel handelen. Giet het kopje met azijn leeg in het kopje met baking soda en giet vervolgens vlug dat kopje met baking soda én azijn leeg in het putje. Schrik niet: op het moment dat je de azijn bij de baking soda voegt gaat het geheel schuimen als een gek. Dat is de bedoeling, want juist dan ontstopt het middel goed.

Lees verder onder de advertentie

Inwerken

Laat het geheel goed inwerken in het putje. Spoel het na ongeveer een halfuur goed na met heet water uit de waterkoker en herhaal eventueel. Je zult zien dat je verstopte doucheputje hierna weer soepel doorloopt. Een fijne manier dus om je verstopte doucheputje op een natuurlijke manier te ontstoppen.

LEES OOK
De wasmachine schoonmaken is makkelijker dan je denkt

Doucheputje ontstoppen met traditionele ontstopper

Geen baking soda bij de hand? Geen paniek. Ontstoppen lukt meestal ook met de meest traditionele ontstopper; zo’n houten steel en een rubberen plopkap. Open het putje en zet de ontstopper erop. Zorg dat de ontstopper goed vacuüm zuigt en beweeg de steel stevig op en neer. Door het vacuüm schiet de verstopping vaak los en kun je hem daarna met kokend water zo wegspoelen.

Lees verder onder de advertentie

Doucheputje ontstoppen met cola

Is de verstopping storend genoeg dat je er iets aan wilt doen, maar staat de badkamer nog niet blank? Dan kun je dit proberen: schenk een halve liter cola in het doucheputje. Door het koolzuur en fosforzuur die standaard in cola zitten, lossen zeepresten en ander vuil vaak op. Hoe langer je de cola laat inwerken, hoe beter, maar laat het drankje in ieder geval minstens een halfuur zijn werk doen. Spoel daarna de put goed door met kokend water en klaar is Kees!

Nog niet opgelost?

Mochten alle bovenstaande tips niet werken, dan wordt het misschien tijd voor grover geschut. In de bouwmarkt kun je bijvoorbeeld een ontstoppingsveer kopen. Dat is een lange, dunne springveer die het mogelijk maakt om een verstopping diep in je leidingen weg te halen. Zeker in combinatie met een van bovenstaande oplossingen is dit een fijne methode. Ook kun je altijd nog overstappen op een chemische reiniger uit de supermarkt, maar wacht hier echt mee tot het niet anders kan. Zulke goedjes zijn vaak zó agressief dat het je leidingen beschadigt en schadelijk voor het milieu is.

LEES OOK
Vlekken op de muur? Zó maak je ze schoon

Lees verder onder de advertentie

Je las een artikel van Libelle. Libelle.nl is dé website voor alles wat vrouwen willen weten van persoonlijke verhalen tot handige lifehacks. Van entertainment tot koninklijk nieuws.


Lees hier meer over de artikelen van andere titels op vtwonen.be.

Voor een fris huis…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Tekst: Libelle | Beeld: styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti