Dit kun je allemaal schoonmaken met baking soda

vtwonen schoonmaken Beeld Styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti
Beeld Styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti

Baking soda: veelzijdiger ga je het niet vinden. Naast dat je er koekjes en andere baksels mee kunt maken, kun je er namelijk ook mee schoonmaken. Geloof het of niet: je kunt meer schoonmaken met baking soda dan je denkt.

Lees verder onder de advertentie

Badkamer schoonmaken met baking soda

Baking soda werkt ook als schuurmiddel. Dit kan van pas komen tijdens het schoonmaken van de badkamer. Je maakt er verschillende dingen mee schoon, van de wasbak tot de douche en van de tegels tot de voegen. Strooi een beetje baking soda op een natte spons, schrob en spoel de boel goed na met water. Ook het afvoerputje kun je schoonmaken met baking soda in combinatie met kokend heet water.

Oven en microgolf weer als nieuw

Je kunt ook de oven en magnetron schoonmaken met baking soda. Ook hierbij geldt: strooi het poeder op een natte spons en ga hiermee langs alle hoeken. Naspoelen met water en klaar!

Meer tips over het schoonmaken van de oven? Bekijk dan dit handige stappenplan.

Lees verder onder de advertentie

Kleding schoner en witter wassen

Doe een klein beetje baking soda bij je vloeibare wasmiddel voordat je de machine laat draaien. Ongeveer anderhalf kopje is genoeg. Na afloop van de wasbeurt is je kleding schoner, frisser en gaat het meer stralen. De witte was zal weer net zo wit zijn als toen je het kocht.

Nog beter dweilen

Moet je de vloer diverse keren dweilen met water voordat deze schoon is? Probeer dan eens een beetje baking soda toe te voegen. Je zult zien dat je in no time een stralende vloer hebt. Het beetje baking soda lost op in je dweilwater en dweilen maar. Spoel nog een keer na met water en genieten maar, van die blinkend schone vloer. Let wel op dat je dit niet met een houten vloer doet. Lees hier meer over het schoonmaken van een houten vloer.

Vieze luchtjes bestrijden

Hangt er ergens in huis een nare geur? Geen zorgen, want ook dit probleem is op te lossen met baking soda. Natuurlijk is het goed om te achterhalen waar die geur vandaan komt. Enfin: vul een geurzakje met baking soda en leg deze op de plek waar je het nodig vindt. Dit idee is daarnaast altijd handig voor in de kledingkast. Ook kun je een bakje water met baking soda neerzetten om de nare geur te laten verdwijnen. Strooi ook eens wat baking soda in de prullenbak of vuilcontainer en de vieze luchtjes verdwijnen.

Lees verder onder de advertentie
Groene tegels douche Beeld JA | vtwonen 13-2017 woonbeurs special | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 13-2017 woonbeurs special | fotografie Sjoerd Eickmans

Vloerbedekking of vloerkleed reinigen

Het vloerkleed of de vloerbedekking wordt vaak vergeten tijdens het schoonmaken, maar kan ook weleens een opfrisbeurt gebruiken. Strooi er baking soda overheen en laat dit een nacht intrekken. De volgende ochtend kun je alles gemakkelijk opzuigen met de stofzuiger. Inspiratie nodig voor een ander of nieuw vloerkleed? Lees hier hoe je het juiste vloerkleed kiest.

Bloemen langer goed houden

Dit valt niet onder de categorie schoonmaken, maar is wel een fijn voordeel. Een bos bloemen staat prachtig in huis, maar soms vergaan ze snel. Je wilt zo lang mogelijk van een fleurig boeket kunnen genieten. Ook hier biedt baking soda een oplossing. Door een kleine theelepel baking soda toe te voegen aan de bos bloemen kun je deze een echte boost geven waardoor ze veel langer mooi blijven.

Lees verder onder de advertentie

Niet altijd een wondermiddel

Baking soda wordt niet voor niets een soort wondermiddel genoemd. Je krijgt er van alles mee schoon en het is dus voor veel schoonmaakklussen te gebruiken. Het lijkt de oplossing te zijn voor bijna alles. Toch zijn er ook dingen waar je het spul absoluut niet bij mag gebruiken. Wil je graag weten wat je juist níét schoon moet maken met baking soda? Lees dan over de schoonmaakklussen waarbij baking soda uit den boze is.

Poetsen…

Bron: vtwonen 01-2019 | styling Moniek Visser, fotografie Stan Koolen

Lees verder onder de advertentie