Oven schoonmaken: met dit stappenplan zit je gebakken

beeld vtwonen Beeld

Eindeloos schrobben met een spons, maar geen steek verder geraken omdat de vetlaag te hardnekkig is. De oven schoonmaken is gewoon geen leuke opdracht. Of is het toch minder erg dan je dacht? Met dit stappenplan kost het je een stuk minder moeite dan je van tevoren dacht.

Lees verder onder de advertentie

Stap 1: Stofzuigen maar!

Voordat er zeep en water bij deze klus komen kijken, ga je aan de slag met de stofzuiger. Door al die lekkere afbakbroodjes, quiches en koekjes blijven er namelijk veel kruimels achter in je oven. Die gaan op hun beurt tussen de kiertjes zitten, waar ze langzaam gaan schimmelen. Niet leuk! Haal daarom de grote zuigmond van je stofzuiger (of gebruik een kruimeldief, nog beter!) en haal ‘m door de hele oven heen. Vergeet niet langs de randen en onder de rubbers te zuigen.

Stap 2: Een sopje maken

Baking soda is je beste vriend bij het schoonmaken van de oven. Maak een warm sopje in een emmer en gooi daar een ruime hoeveelheid baking soda bij. Dit kan een beetje gaan bruisen. Laat het geheel even staan tot je stap 3 hebt uitgevoerd.

Stap 3: Het wondermiddel

Men neme een citroen, een ovenvast bakje en een beetje water. Snijd de citroen in plakjes en leg ze in een laagje water in het bakje. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet het bakje er daarna gedurende tien minuten in. Laat de boel even staan en haal dan het bakje er (voorzichtig, heet!) uit. Haal nu een vaatdoek met het baking soda sopje langs de wanden van de oven. Je zult zien dat het vet voor een groot deel is losgekomen en er, met dank aan de citroendamp, gemakkelijk afkomt.

Lees verder onder de advertentie

Stap 4: Het rooster

Haal het ovenrooster uit de oven en leg het voor een paar uur tussen twee dunne stapeltjes (goed) natte kranten in. Het krantenpapier zuigt het vet op, waardoor alleen het vuil overblijft. Dit kun je er daarna makkelijk vanaf vegen.

Stap 5: Vergeet het ruitje en de buitenkant niet

Het is wel zo fijn als de buitenkant én de ruit van je oven ook weer spik en span zijn. De binnenkant maak je makkelijk proper met glasreiniger en een droge doek. Spray de reiniger over het hele ruitje en laat 10 seconden intrekken. Veeg dan alles er met de doek af. Om de buitenkant vingerafdruk-vrij te krijgen kun je het geel insmeren met een scheutje olijfolie. Dit doe je ook met een droge doek of toiletpapier. Voilà: je oven is het stralende middelpunt van de keuken!

Shop de stijl…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen weer verliefd op je huis | fotografie Margriet Hoekstra | styling Eva van de Ven