De wasmachine schoonmaken: zo ga je te werk

beeld vtwonen Beeld

De wasmachine maakt kleding en handdoeken heerlijk schoon, alleen de wasmachine zelf wordt er niet schoner van. Want wie geeft de wasmachine een goede reinigingsbeurt? Wanneer je dit regelmatig doet, weet je zeker dat de wasmachine langer meegaat én krijgen bacteriën geen schijn van kans. Voor wie nog twijfelt: de wasmachine schoonmaken is makkelijker dan je denkt!

Lees verder onder de advertentie

Schone wasmachine betekent een schone was

Als je niet wilt dat de was viezer uit de machine komt dan het er in ging, dan is het af en toe reinigen van de wasmachine een must. Wanneer het zover is, herken je vaak aan de muffe lucht die ineens uit de trommel komt na het wassen. Wat je ruikt zijn resten wasmiddel gemengd met bacteriën en stof: een ideale broedplaats voor vetluis. Dit zijn kleine beestjes die van het vet uit jouw kleding en handdoeken leven.

Wassen op 90 graden

Om te beginnen kun je je wasmachine eens aanzetten zonder was erin. Gooi een schep soda in de machine om de boel grondig te reinigen. De beste temperatuur hiervoor is 90 graden, daarmee worden vetluis en restjes wasmiddel weggespoeld. Doe dit om de zoveel tijd om vieze geuren te voorkomen. Voor een extra schoon resultaat kun je twee vaatwasblokjes in de machine gooien om het aanwezige vet uit te roeien.

LEES OOK
7x zo kom je door je berg was heen

Lees verder onder de advertentie

Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet

Niet alleen soda helpt bij het reinigen van de wasmachine, ook een vaatwastablet doet wonderen. Leg twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel en zet een kookwas – dit is 90 of 95 graden – aan. De machine wordt er blinkend schoon van en de trommel ruikt daarna weer fris. Ook de combinatie van een flinke scheut azijn en een was op 90 graden lossen vet, vuil en kalk snel en goed op.

De randen van de trommel schoonmaken

Je wasmachine proper maken doe je pas echt goed als je alle randjes flink aanpakt. Dit kun je doen met een natte vaatdoek, maar droge keukenrol volstaat ook. Pak vooral het rubber rondom de deur goed mee, omdat hier veel resten opgehoopt wasmiddel zitten. Zo voorkom je dat de vlekken hiervan op kleren terecht komen.

Wasbare katoenen vaatdoeken 3 stuks – blauw/grijs - L 27 x B 27 cm – 16,95 (ZONE.DK), interieur spray lavendel – 500ml – 19,95 - (Dille & Kamille), opberg kistje – donker grijs van gerecycled plastic ( Mijn Stijl), spons loofah – 10cm – 3,95 (Dille & Kamille), schoonmaak sponsje Loofah - 9cm - 4,95 - (Dille & Kamille), Afwasmiddel Cotton - €5,95 (Mijn Stijl), Afwasborstel kokos (Mijn Stijl), borstel – beukenhout – wit -16,5 cm - 2,95 (Dille & Kamille), borstel – beukenhout – 15 cm – 3,95 (Dille & Kamille), bruin kokos/lated pad (Mijn Stijl)
 Beeld JA (schoonmaakartikelen) | styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti
Beeld JA (schoonmaakartikelen) | styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti
Lees verder onder de advertentie

Zeepbakje van de wasmachine reinigen

Het bakje waar je wasmiddel en wasverzachter inschenkt moet zo nu en dan ook opgefrist worden om schimmelplekken te voorkomen. Ook voor deze klus is soda (je kunt dit ook met natuurazijn doen) je beste vriend. Verdeel een kopje soda of natuurazijn over de verschillende vakjes, alsof het wasmiddel is. Zet nu de wasmachine op 60 graden en laat alles goed doorspoelen. Weg bacteriën!

LEES OOK
Beddengoed wassen: zo ga je te werk

Filter en zeef reinigen

Misschien wist je niet eens dat ze bestonden, maar elke wasmachine heeft ook een filter en zeef in de toevoerslang. Pak voor de zekerheid het onderhoudsboekje van de wasmachine erbij om te kijken waar je ze vindt en hoe je ze schoonmaakt. Check regelmatig of er vuil is blijven zitten en spoel de filter en zeef goed om.

Lees verder onder de advertentie

Wasmachine onderhouden

Naast het regelmatig schoonmaken, verleng je de levensduur van de wasmachine met een paar simpele handelingen:

  • Haal na het wassen de natte was zo snel mogelijk uit de trommel, dit is namelijk een ideale voedingsbodem voor bacteriën.
  • Gebruik niet teveel wasmiddel en vooral niet te vaak vloeibaar wasmiddel. Kijk op de verpakking hoeveel er nodig is. Dit is vaak minder dan je denkt.
  • Zet na het wassen altijd de deur en de lade voor het wasmiddel open. Zo kan het vocht eruit en voorkom je vetluis.
  • Was je vaak op lage temperaturen? Wissel dit af en toe af met een was op minimaal 60 graden.

Voor een fris huis...

Lees verder onder de advertentie