Beddengoed wassen: zo ga je te werk

beeld vtwonen Beeld

Wie houdt er nu niet van heerlijk zacht, knisperend beddengoed met de zachte geur van wasmiddel. Voordat je lekker weg kunt kruipen tussen frisse lakens, moet er natuurlijk wel gewassen worden. Hoe je nu precies zo’n ultraschone slaapplek voor jezelf creëert leren we je met een les beddengoed wassen.

Lees verder onder de advertentie

Beddengoed wassen

Hoe vaak was jij je beddengoed? Eens per week? Eens per maand? Misschien heb je geen idee en doe je het gewoon wanneer het uitkomt. In de ideale wereld was je je beddengoed (kussenslopen, hoeslaken, dekbedovertrek en eventueel molton) elke week. We weten heus wel dat je daar écht niet altijd tijd voor hebt. Gelukkig hoef je niet altijd je hele bed in de was te gooien. Was bijvoorbeeld alleen je kussenslopen en hoeslaken één keer per week. Dan voelt alles proper aan terwijl je het vervelendste werk kan overslaan: het steken van je dekbed in z’n overtrek.

Als je niet elke week tijd hebt voor het wassen van je beddengoed, kun je alles ook even buiten hangen om de frisse lucht er doorheen te laten gaan. Dat scheelt toch een hoop stof. Wat ook tegen vieze lakens helpt, is zelf een douche nemen voordat je in bed stapt.

Kussens en dekbed wassen

Je kussen en dekbed zelf hoef je niet zo vaak te wassen als de hoezen ervan. Die beschermen het dekbed en de kussens tegen viezigheid. Toch zweet je veel als je slaapt, wat op den duur ook je dekbed en kussen vies maakt. Was ze daarom ongeveer 2 tot 3 keer per jaar op 60 graden. Doe een tennisbal in de wasmachine om de vulling lekker luchtig te houden.

Lees verder onder de advertentie

De juiste temperatuur

Je beddengoed wordt pas echt proper, als je het op een hoge temperatuur wast. Check toch voor het wassen even de wasvoorschriften. Een gekrompen dekbedovertrek heeft niemand iets aan. Sommige dekbedovertrekken en kussenslopen zijn gemaakt van delicate stofjes waar voorzichtig mee om moet worden gegaan. Over het algemeen was je jouw beddengoed op 60 graden: de minimale temperatuur die alle huisstofmijten, schimmels en bacteriën doodt. Als je jouw beddengoed op 90 graden wast, ben je ook nog eens verzekerd van een was zonder vetluis.

Lees hier wat je tegen huisstofmijt kunt doen.

Nieuw beddengoed wassen

Heb je net nieuw beddengoed gekocht, was het dan altijd voor het eerste gebruik. Op die manier krijg je de geurtjes van de winkel en verpakking eruit. Ook zorg je er dan voor dat de stof beter vocht kan absorberen. Was je beddengoed binnenstebuiten om kleurverloop te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

Shop de stijl…

Bron: vtwonen 01-2019 | Styling Moniek Visser, fotografie Stan Koolen