Afwassen: stappenplan voor een blinkend schone vaat

Wasbare katoenen vaatdoeken 3 stuks – blauw/grijs - L 27 x B 27 cm – 16,95 (ZONE.DK), interieur spray lavendel – 500ml – 19,95 - (Dille & Kamille), opberg kistje – donker grijs van gerecycled plastic ( Mijn Stijl), spons loofah – 10cm – 3,95 (Dille & Kamille), schoonmaak sponsje Loofah - 9cm - 4,95 - (Dille & Kamille), Afwasmiddel Cotton - €5,95 (Mijn Stijl), Afwasborstel kokos (Mijn Stijl), borstel – beukenhout – wit -16,5 cm - 2,95 (Dille & Kamille), borstel – beukenhout – 15 cm – 3,95 (Dille & Kamille), bruin kokos/lated pad (Mijn Stijl)
 Beeld styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti
Beeld styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti

Staat er na het bereiden van een heerlijk 3-gangen diner of het bakken van een taart een berg afwas op je te wachten? Leuk om te doen is het niet, maar belangrijk wel. Bij een eindspoeltemperatuur van 82 °C ben je ervan verzekerd dat alle bacteriën van het serviesgoed verdwijnen. Maar er zijn ook situaties waarin afwassen juist prima met koud water kan. Volg dit stappenplan voor het afwassen en ontdek de handigste tips. Zo staan de borden in no-time weer schoon in de kast.

Lees verder onder de advertentie

Afwassen met de hand

Ondanks dat in 85% van de Nederlandse huishoudens een vaatwasser staat, wordt er nog vaak met de hand afgewassen. Denk aan een snelle handwas op een verjaardagsfeest om de glazen opnieuw te kunnen gebruiken. Of misschien mogen de pannen niet in de vaatwasser? Ga je met de hand afwassen, dan kun je het best heet water gebruiken. Het is dan makkelijker om aangekoekte resten te verwijderen en bacteriën worden sneller gedood. Ook is de vaat sneller droog als je heet water gebruikt. Afwasmiddel is een goede ontvetter en zorgt voor een blinkend schoon eindresultaat.

Afwassen in 5 stappen

Ben je er klaar voor? Met deze vijf stappen is afwassen zo gepiept:

 1. Schraap overtollige etensresten weg, gooi kopjes en glazen leeg en spoel de vaat af onder een stromende kraan. Dit helpt je bij het verwijderen van vuil en zorgt ervoor dat je het sop minder snel hoeft te vervangen.
 2. Maak een sopje van water en afwasmiddel. Je kunt dit sopje meteen in de gootsteen maken of in een emmer die je in de gootsteen zet. Maak je het sopje direct in de gootsteen? Zorg er dan voor dat deze schoon is en er geen etensresten liggen.
 3. Was de vaat af. Begin met de minst vieze items en eindig met vieste. Zo kun je het sopje zo lang mogelijk gebruiken. Gebruik een afwasborstel of spons om het vaatwerk schoon te schrobben.
 4. Spoel de vaat na het afwassen af. Zo spoel je achtergebleven afwasmiddel er af.
 5. Plaats het vaatwerk in een droogrek of droog het af met een schone theedoek. Afdrogen helpt watervlekken voorkomen.
Lees verder onder de advertentie

Klaar met de afwas? Zo berg je pannen handig op.

Hoe vaak moet je een herbruikbare waterfles écht afwassen? Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Afwassen met koud water

Heb je om welke reden dan ook heet water of wil je minder warm water gebruiken? Geen probleem. Afwassen met koud water is ook een optie. Hierbij is het extra belangrijk om de vuile vaat eerst goed voor te spoelen, zodat je het ergste vuil vast verwijdert. Het is verstandig om afwasmiddel te gebruiken dat speciaal is samengesteld voor koud water. Hierin zitten speciale ingrediënten die ervoor zorgen dat de vaat ook bij het afwassen met koud water goed schoon wordt.

Lees verder onder de advertentie

Let op: het is niet verstandig om vuil vaatwerk dat in aanraking is gekomen met rauw vlees met koud water af te wassen. De kans bestaat dan dat de bacteriën niet goed gedood worden. Gebruik in dit geval warm water van minstens 66 °C en afwasmiddel.

Afwassen zonder afwasmiddel

Er zijn verschillende omstandigheden waarin je de afwas kunt doen zonder afwasmiddel te gebruiken:

 • Als de vaat niet erg vuil is. Heb je het vaatwerk alleen voor een lichte maaltijd gebruikt en geen last van aangekoekte etensresten? Dan kun je dit eventueel zonder afwasmiddel afwassen.
 • Als je de vaat direct na gebruik afwast. Je kunt de vaat dan makkelijker schoonmaken zonder afwasmiddel, want vlekken hebben nog niet de tijd gehad om hard te worden.
 • Als je heet water gebruikt bij de afwas. Heet water kan helpen om vet- en voedselresten los te maken en maakt het makkelijker om vaatwerk zonder afwasmiddel toch schoon te krijgen.
 • Bij gebruik van een afwasborstel of spons. Als je vaatwerk schrobt met een afwasborstel of spons, krijg je het ook makkelijker schoon zonder afwasmiddel.
 • Bij het schoonmaken van sommige pannen. Bij het afwassen van gietijzeren pannen zonder email kun je bijvoorbeeld beter geen afwasmiddel gebruiken. Lees meer over het schoonmaken van gietijzeren pannen.
Lees verder onder de advertentie

Geen afwasmiddel in huis? Afwassen met handzeep, douchecrème, groene zeep of azijn is dan helemaal zo gek nog niet. Maak net als bij afwasmiddel een sopje van water en één van deze middelen. Spoel de pan na het afwassen wel goed af, zodat er geen resten van het middel achterblijven. Ook kun je afwassen zonder afwasmiddel met alternatieve schoonmaakmiddelen, zoals baking soda of citroensap. Dit werkt vooral goed bij aangekoekte etensresten.

 • Baking soda: mix baking soda met een paar lepels water, zodat er een gladde pasta ontstaat. Smeer de pasta uit over de aangekoekte resten en laat het een paar minuten intrekken. Schraap het vuil weg en spoel de pan af met heet water.
 • Citroensap: aangekoekte resten verwijder je ook eenvoudig door er een citroen op uit te knijpen. Laat het citroensap even intrekken en veeg het vuil met wat keukenrol weg. Spoel de pan vervolgens af met heet water.

Behalve vaatwerk zijn er nog veel meer huishoudelijke spullen die baat hebben bij een schoonmaakbeurt met sop. En als je er één hebt, kan de vaatwasser je meer werk uit handen kan nemen. Ontdek hier tien verrassende dingen die je ook blinkend schoon krijgt in een vaatwasser.

Lees verder onder de advertentie

Afwashulpjes shoppen...