7 weetjes over verlichting
Nu we weer meer binnen zitten en het steeds vroeger donker wordt, groeit ook de behoefte aan goede en gezellige verlichting in huis. Weet jij nog hoe het zit met led en lumen? En wat is de zin van een lichtplan en slimme verlichting? We praten je even bij.
3 soorten verlichting
Er zijn 3 verschillende soorten verlichting voor in huis: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Basisverlichting geeft egaal licht met weinig schaduw en contrasten, zodat je goed kunt zien waar je bent en overzicht hebt. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld de trap oploopt of het huis binnenstapt. Functionele verlichting zorgt ervoor dat je goed licht hebt als je iets aan het doen bent. Dit licht moet helder en fel zijn en gebruik je bij je bureau en boven het aanrecht. Sfeerverlichting is bedoeld als sfeermaker. Dit licht is warm en zacht en de lichtsterkte hoeft dus niet hoog te zijn. Lees meer over het kopen van de juiste verlichting.
Warme led-verlichting
Misschien associeer je led-lampen met hard en wit licht, maar dit is enorm verbeterd: er zijn genoeg alternatieven voor de sfeervolle gloeilamp. Kijk voor een lamp waarop ‘warm glow’ of ‘dim to glow’ staat of kies voor verlichting die je met een app van kleur kunt laten veranderen, zoals Philips Hue.
Lumen en Kelvin
Het licht van led wordt uitgedrukt in Lumen en Kelvin. Lumen is de lichtsterkte en Kelvin de lichtwarmte. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler en witter het licht. Houd je van warm licht, dan is 2300 of 2400 Kelvin fijn, voor lezen of werken is 3000 Kelvin prettig. Let op met dimmen: niet elke ledlamp is dimbaar en niet elke dimmer werkt met een ledlamp. Check dit dus goed voor de aankoop.
Lichtplan maken
Om je huis gezellig maar ook praktisch te verlichten, is het handig om een lichtplan te maken. Op een plattegrond kun je dan aangeven op welke plekken je basis-, sfeer- en functionele verlichting nodig hebt. Je kunt dit zelf doen, maar het ook uitbesteden aan een professional. Dit kun je doen als je gaat verbouwen of renoveren en het meteen goed wilt aanpakken. Zo’n plan is dan ook handig voor de aannemer. Lees meer over een lichtplan voor de woonkamer en een lichtplan voor de keuken.
Verlichting voor badkamer
Het maakt verschil of je verlichting koopt voor de badkamer of een droge ruimte, want vocht en elektriciteit zijn nu eenmaal geen goede combinatie. De IP-codering van een lamp geeft aan hoe goed de lamp beschermd is tegen vocht. Hoe hoger de IP-waarde, des te meer de lamp kan hebben. In bad of douche plaats je badkamerverlichting met minimaal IP65, direct daarnaast IP44 en in de rest van de badkamer is IP21 voldoende. Er bestaan ook nog hogere IP-waardes, zoals IP67 en IP68, deze zijn geschikt voor in de tuin en vijver of in een hottub.
Slimme verlichting
Je verlichting met een app aanpassen aan de sfeer, klinkt goed toch? Er zijn verschillende systemen waarmee je dit kunt doen. Niet alleen aan- en uitzetten en dimmen kun je met handige smartverlichting, ook de kleur, toon en het contrast kun je regelen. Uiteraard afhankelijk van de led-lampen die op systeem zijn aangesloten. Zo’n slim lichtsysteem is bijvoorbeeld Hue van Philips en Trådfri van Ikea.
Lampen weggooien
Zijn je lampen stuk? Gloei- en halogeenlampen mogen in het restafval, maar dit geldt niet voor TL-lampen, spaarlampen en led-lampen. Deze laatste drie soorten moeten naar de milieustraat, waar je ze weggooit bij het klein chemisch afval (KCA).
Bron: foto: vtwonen huiscollectie