Lichtplan nieuwbouwwoning
Tijdens het bouwproces van je nieuwbouwwoning wordt vaak al een suggestie gedaan voor de locatie van lichtpunten en stopcontacten. Maar die suggesties sluiten lang niet altijd op jouw wensen aan. Misschien wil je wel spotjes in de keuken in plaats van één plafondlamp. Of wil je naast het bed een wandlamp in plaats van een tafellamp. Geef je lichtplan dus op tijd door, zodat je straks een sfeervol verlicht huis hebt. Meestal vindt dit redelijk aan het begin van het bouwproces plaats, net voor de ruwbouw. Zo kunnen de stroompunten meteen op de juiste plekken worden aangelegd of ingebouwd.
Waarom is een lichtplan zo belangrijk?
De warme gloed van een sfeerlamp naast je favoriete fauteuil, de slim geplaatste wandlampen die het trapgat verlichten of de functionele lampen in de werkkamer… Licht brengt een interieur tot leven en maakt het sfeervoller. Maar niet alleen daarom is een lichtplan bij een nieuwbouwhuis belangrijk, het scheelt ook extra werk en kosten in een later stadium. Je kunt verlichting altijd verplaatsen, maar soms is daar breekwerk voor nodig of een verlaging van het plafond. Met rails, haakjes en lichtsnoeren kun je ook lampen verplaatsen, maar dat zorgt niet altijd voor het gewenste resultaat.
Hoe pak je dat aan?
Een lichtplan voor je nieuwbouwhuis kun je zelf maken door onderstaande vijf stappen te volgen. Maar onderschat het niet: er komt veel kijken bij het samenstellen van een lichtplan. Het aantal armaturen, de lichtintensiteit en het al dan niet kiezen voor smart lampen, zijn zomaar een paar keuzes die je moet maken. Je kunt het ook uitbesteden en een specialist inschakelen.
Stap 1: Woonfuncties bepalen
Pak de plattegrond van de nieuwbouwwoning erbij. Waarschijnlijk begin je met het maken van een indeling: waar komen de keuken, woonkamer en slaapkamers? Die indeling gaat hand in hand met het lichtplan, want welke activiteit waar plaatsvindt, heeft gevolgen voor de lichtbehoefte. Zet op de plattegrond dan ook welke woonfuncties een kamer heeft. Waar ga je tv kijken, eten en werken?
Stap 2: Basisverlichting
Nu is het tijd om het lichtplan te maken. Zorg hierbij voor een goed evenwicht tussen de verschillende lampen, zodat je de sfeer van een ruimte naar behoefte kunt aanpassen. De eerste stap is de basisverlichting. Dit zijn de lampen die je als eerste aanzet wanneer je een kamer binnenloopt. Plafondlampen, zoals inbouw- of opbouwspots en hanglampen zijn hier meestal een goede keuze. Teken deze lichtpunten in de plattegrond. Leestip: meer over de verdeling van plafondspots in een ruimte.
Stap 3: Functionele verlichting
Teken vervolgens de functionele verlichting in de plattegrond, oftewel die lampen die je uit praktisch oogpunt nodig hebt. Denk aan een goede leeslamp bij een favoriete stoel, een hanglamp boven de eettafel, een bureaulamp bij je werkplek of een tafellamp op je nachtkastje.
Stap 4: Sfeerverlichting
's Avonds brengen sfeerlampen de nodige rust en intimiteit, maar ze kunnen door hun vormgeving ook een eyecatcher zijn in de kamer. Denk aan een bijzonder designarmatuur of een lichteffect door middel van ledstrips. Kleine sfeerlampen werken als sprookjesachtige lantaarns in de ruimte en spotjes gericht op bijzondere ornamenten wekken de nieuwsgierigheid.
LEES OOK:
8x inspiratie voor sfeervolle verlichting in de woonkamer
Stap 5: Hoeveel licht per ruimte?
Nu je alle lichtpunten in de plattegrond hebt getekend, kun je precies inschatten hoeveel lampen je per ruimte nodig hebt. Dit is erg behulpzaam in het bouwproces van je nieuwbouwwoning. Stopcontacten en lichtknoppen kunnen erop worden aangepast, waardoor snoeren uit het zicht blijven. Geef je wensen door aan de aannemer en voilà: nu hoef je alleen nog de mooiste armaturen te shoppen.