Slimme verlichting: wat is dat eigenlijk?
Slimme verlichting zorgt ervoor dat je lampen op afstand kunt bedienen - via een app of met een spraakcommando. Dat is niet alleen fijn tijdens een bankhangsessie, maar ook als je op vakantie bent en inbrekers wilt afschrikken. Bovendien pas je makkelijk de helderheid, scherpte en kleur aan, passend bij de sfeer. Denk aan helder licht tijdens het (thuis)werken en gedimd licht tijdens een romantisch etentje. Koppel je smart lampen aan elkaar of aan andere smart producten met behulp van een hub, dan creëer je echt een smart home: het huis van de toekomst.
Maar wat valt precies onder 'smart lampen'? Philips Hue heeft goede, slimme verlichting, maar ook de Ikea Trådrfri-collectie, Calex en LIFX zijn populair. Er zijn allerlei soorten smart lampen. Sterker nog: van bijna iedere normale led-lamp is wel een smart variant. Van slimme spots tot plafondlamp en van sfeervolle ledlamp tot functionele buitenlamp.
Zo werken smart lampen
De meeste smart lampen en smart spotjes kunnen in al bestaande fittings worden gedraaid. Daarna download je de bijhorende app en kun je vrijwel gelijk gebruikmaken van de lamp. Smart lampen werken op wifi of via een draadloos protocol (bij die laatste heb je een hub of bridge nodig). Met een druk op de knop zet je 'm aan. Ook de warmte en felheid van de lamp stel je in via de app. Heb je meerdere smart producten in huis die je aan elkaar wilt koppelen? Dan kun je de smart lampen connecten met een smart platform zoals Google Assistent, Amazon Alexa of Apple HomeKit. Meer hierover lees je hier. Je hebt dus geen extra, fysieke tools nodig om je huidige verlichting smart te maken. Wél moet je wat geld investeren om alle bestaande 'normale' lampen in huis te vervangen.
Als je het huis gaat inrichten met smart lampen, hoef je niet na te denken over de kleur en felheid van het licht: die kun je immers aanpassen met behulp van de app. Zo word je 's ochtends rustig wakker met een warme gloed, en kies je op de thuiswerkplek voor wat fellers. Licht dat past bij je mood en de setting, hoe fijn is dát.
Smart fittings of stekkers
Wil je niet meteen alle normale lampen de deur uit doen? Dan kun je bij sommige fabrikanten terecht voor smart fittings. Je draait hier een normale lamp in, maar de fitting maakt 'm smart. Ook deze fitting kan met behulp van een app bediend worden. Bovendien kun je een 'domme' lamp slim maken met een slimme stekker.
Tips bij de aanschaf van slimme verlichting
Goed, die slimme lampen komen er. Maar met een korte zoektocht kom je erachter dat er ontzettend veel verschillende merken zijn. Een paar tips bij de aanschaf:
Hetzelfde merk
Wil je zeker weten dat alle lampen goed met elkaar samenwerken, dan is het doorgaans handig om slimme verlichting van één merk te kopen. Het is niet onmogelijk om meerdere merken aan elkaar te koppelen (bijvoorbeeld met behulp van een hub of bridge), maar het maakt de boel wel iets ingewikkelder.
Wifi of niet?
Wil je slimme verlichting zonder een bridge of hub te hoeven gebruiken, dan kom je uit op wifi of bluetooth-lampen. Hier loop je wel het risico dat de verbinding soms wegvalt. Voorbeelden zijn Calex, TP-Link of Hema. Wil je dat de lampen werken met Apple Homekit? Dan is Philips Hue de enige optie. Bedenk dus goed hoe je de lampen wilt gebruiken en kies op basis daarvan het merk.
Bridge
Als je een starterpakket van slimme verlichting koopt, dan zit er vaak een klein apparaatje bij, ook wel de 'bridge' genoemd. Heb je die echt nodig, denk je misschien? Zie de bridge als het brein achter de verlichting. Zonder het brein, kun je de lampen alleen via Bluetooth (of wifi) besturen, maar niet van een afstand. Met een bridge kan dat dus wel. Ook krijg je extra functies, zoals het instellen van vaste routines en lampen die meedeinen op je muziek.
Smart lampen en dimmers
Ga je voor slimme gadgets in huis, houd er wél rekening mee dat smart lampen en smart dimmers niet samengaan. Waar dat door komt? In een slimme lamp zit al een functie om het licht te dimmen. Hierdoor heffen de twee elkaar op. Heb je al een smart dimmer, dan kun je dus beter een normale lamp aanschaffen. Check wel goed of het een dimbare variant is - dit staat op de verpakking.
Het gemiddelde gebruik van een smart lamp
Kijk je naar de prijs van een slim huis, dan betaal je wel voor dat gemak. Een smart lamp verbruikt namelijk meer watt dan een normale lamp. Het AD deed er onderzoek naar en kwam tot de volgende conclusie: een normale ledlamp kost zo'n 3 euro per jaar, voor een smart ledlamp betaal je 4,20 euro per jaar. Zet je daar de slimme functies tegenover, dan kun je met een smart lamp weer geld besparen.