Smart home nadelen & oplossingen
Verlichting, gordijnen, wasmachines, deurbellen, beveiligingscamera's: er zijn steeds meer smart home-producten verkrijgbaar die een huis kunnen automatiseren. Toch kleven er niet alleen voordelen, maar ook nadelen aan een smart home. Dit zijn ze mét hun oplossingen.
1. Wifiverbinding
Door smart home-apparaten toegang te geven tot het wifinetwerk, kun je ze op afstand besturen via bijvoorbeeld een app of met je stem. Een slechte verbinding kan ervoor zorgen dat de diensten niet goed werken. Dit los je meestal op met een bridge of genoeg wifiversterkers in huis, zegt smart home-expert Olaf Weijers van Tweakers. 'Dat is een extra kostenplaatje. Er zijn ook slimme producten met wifi, deze hebben geen bridge nodig, maar meerdere wifiproducten kunnen je wifinetwerk flink belasten.'
2. Niet voor iedereen even toegankelijk
Een smart home bedien je over het algemeen via een app op de telefoon. Dit maakt het niet voor iedereen even toegankelijk. Jij en je huisgenoten kunnen uiteraard de app downloaden, maar gasten, de schoonmaakster en kinderen kunnen daar niet bij. Gelukkig hebben veel apps de mogelijkheid om (tijdelijk) gasten toe te voegen aan het systeem. Wil je een smart home kidsproof maken? Denk dan aan slimme wandschakelaars, slimme speakers en bewegingssensoren. Check bovendien of je bepaalde smart home-apparaten zoals wasmachines en koelkasten ook zonder internet of app kunt bedienen.
3. Gebrek aan wandknoppen
Slimme verlichting komt met een nadeel. Maak je bestaande lampen in huis slim, dan zijn de wandknoppen overbodig. Sterker nog: als je per ongeluk toch op de oude knop drukt en daarmee de slimme lamp uitzet, dan krijgt de lamp geen verbinding meer met de app. Kies je ervoor om de wandknoppen helemaal te verwijderen, dan kun je de verlichting enkel nog bedienen met de app. Is je telefoon leeg, dan heb je een probleem. De oplossing? Met een slimme lichtschakelaar kun je de slimme verlichting toch op een ouderwetse manier aan- en uitzetten. Meer over slimme schakelaars lees je hier.
4. Geheugen
Veel smart home-oplossingen zoals deurbellen en beveiligingscamera's slaan gegevens op in de vorm van camerabeelden. Die beelden moeten ergens naartoe en daar betaal je voor. Olaf Weijers: 'Soms zijn die kosten eenmalig, bijvoorbeeld als je voor een oplossing met geheugenstation of SD-kaart kiest, maar in andere gevallen betaal je een maandelijks bedrag. In dat geval worden de beelden opgeslagen in de cloud.'
5. Compatibiliteit met platformen
Wanneer je investeert in nieuwe smart home-apparaten, is het slim om te checken of het product te koppelen is met wat je al hebt staan. Het ene product werkt goed met Apple HomeKit, het andere met Google Home. Oftewel: zoek van tevoren goed uit of het smart home-product compatibel is met de app die je gebruikt. 'Het is niet bepaald ideaal wanneer je een tiental apps op je telefoon hebt om alles te besturen', zegt Olaf. 'Het uitzoekwerk wat hieraan voorafgaat, zorgt aanvankelijk voor een redelijk hoge drempel, maar het opkomende Matter zorgt ervoor dat die drempel in de toekomst steeds lager wordt. Matter vormt een brug tussen verschillende smart home-protocollen, zoals Google Home, Apple HomeKit en Amazon Alexa.'
6. Privacyzorgen
Een ander veelgenoemd nadeel van een smart home is de privacy. Het is geen geheim dat de fabrikanten van slimme apparaten gegevens over je gebruik opslaan. Een videodeurbel maakt videobeelden en slaat die op in de cloud of een extern geheugenstation. Een slimme thermostaat vergaart informatie over je gewoontes en zorgt ervoor dat het lekker warm is wanneer je thuiskomt van je werk. Een slimme speaker luistert naar je middels een ingebouwde microfoon. De fabrikanten moeten hier netjes mee omgaan, maar deze belofte is niet altijd waterdicht. Lees jezelf dus goed in over het product en de privacyvoorwaarden van de fabrikant.
7. Beveiliging
Experts waarschuwen dat veel smart home-apparaten de beveiliging niet op orde hebben of niet meer werken als de fabrikant de ondersteuning beëindigt, meldt Nu.nl. Hackers kunnen makkelijk binnenkomen via een onveilig apparaat. Voor een optimale veiligheid is het dus verstandig het thuisnetwerk goed te beveiligen, maar net zo belangrijk is om de producten up-to-date te houden. Die updates hebben bekende merken meestal op orde, maar onbekende merken laten dit wel eens links liggen.
8. Kosten
Een ander veelgenoemd nadeel van smart homes is het prijskaartje dat aan de producten hangt. De slimme varianten zijn duurder dan de gewone. Zo kost de smart verlichting voor een gemiddeld huis al gauw tussen de € 600 en € 1.600 en dan heb je slechts lampen. Ook geldt bij de aanschaf over het algemeen: goedkoop is duurkoop. De vertrouwde merken hebben hun privacy en updates meestal beter op orde, wat ze toekomstbestendiger maakt.