Overzicht van slimme apparaten
Slimme apparaten zijn de aandrijfkracht van een smart home, maar welke producten zijn er allemaal? Haal onderstaande lijst in huis en je hebt de smart home uitgespeeld. Of begin met één product en maak de woning stapsgewijs slimmer.
Smart-tv en slimme speakers
Slimme verlichting
Slimme stekkers
Automatische raambekleding en zonwering
Slimme thermostaat
Slimme deurbel
Op afstand bestuurbare beveiligingscamera's
Smart lock
Slimme rookmelders
Slimme huishoudelijke apparaten
Robotstofzuiger en -grasmaaier en dweilrobots
Tip: wil je een slim apparaat toevoegen aan de smart home, check dan altijd bij de aanschaf of en welk smart home-platform wordt ondersteund. Veelgebruikte smart home-platforms zijn Google Assistent, Apple HomeKit en Amazon Alexa. Als je een apparaat koopt dat niet compatibel is met het gekozen platform, dan kan het niet communiceren met de rest. Koppel je de slimme apparaten wel aan één platform, dan hoef je alleen nog maar de app of de spraakassistent van het desbetreffende platform te gebruiken.
Smart-tv en slimme speakers
Een smart-tv is voor velen bekend terrein. Zo'n tv maakt gebruik van het internet, waardoor je verschillende apps kunt bedienen, zoals Netflix, Videoland en YouTube. Soms gaat het verder dan dat. Er zijn nieuwe televisies en soundbars die je kunt inzetten als hub om andere slimme apparaten in huis mee aan te sturen. Ook zijn veel soundbars en slimme speakers aansluitbaar op een smart home.
Slimme verlichting
Ieder moment vraagt om een andere verlichting in huis. Met slimme lampen creëer je scènes, waardoor je met een druk op de knop of met behulp van een timer het juiste licht voor elk moment van de dag instelt. Bekende voorbeelden van slimme verlichting zijn Philips Hue en Ikea Tradfri.
Slimme stekkers
Een slimme stekker is een handig startpunt van een smart home, omdat het 'domme' apparaten slim maakt. Steek een niet-zo-smart apparaat, zoals een lamp of wasmachine, in een slimme stekker, die je vervolgens in een stopcontact steekt en het apparaat is smart.
LEES OOK
Smart stroom: veelgestelde vragen over slimme stekkers beantwoord
Automatische raambekleding en zonwering
Wil je dat de gordijnen of rolluiken automatisch sluiten op een bepaald tijdstip? Of wil je de rolluiken met een smartphone of wandschakelaar bedienen? Dat kan allemaal met slimme zonwering.
Slimme thermostaat
Met een slimme thermostaat kun je (op afstand) de temperatuur in huis regelen. Je kunt zelfs regels instellen zoals 'als het 22.00 uur is, dan gaat de thermostaat naar 17 graden'. Dat biedt niet alleen een extra comfort, het geeft ook een beter inzicht in het energieverbruik. Zo goed als alle cv-ketels zijn geschikt voor een slimme thermostaat.
Slimme deurbel
Een slimme deurbel heeft een camera en een bewegingssensor die detecteert wanneer er iemand voor de deur staat. Ben je niet thuis als de pakketdienst aanbelt? Sommige slimme deurbellen hebben zelfs een terugspreekfunctie.
Op afstand bestuurbare beveiligingscamera's
Met slimme beveiligingscamera's houd je inbrekers en vandalen buiten de deur. Als er dan toch wordt ingebroken, heb je bewijsmateriaal. Veel beveiligingscamera's die nu op de markt zijn, werken perfect in een smart home. Deze camera's zijn aangesloten op het wifinetwerk en met een app bestuurbaar, vanuit huis én onderweg.
Smart lock
De voordeur openen als je de sleutels bent vergeten? Kan gewoon met een smart lock oftewel een slim deurslot. Met een smart lock open je de deur met een vingerafdruk, app, RFID (radio-frequency identification) tag of pincode.
Slimme rookmelders
Een slimme rook-, koolmonoxide- of hittemelder is verbonden met het wifinetwerk. Hierdoor kun je een pushbericht ontvangen op je telefoon als de melder rook detecteert. Een slimme rookmelder is te koppelen aan andere apparaten in een smart home. Stel bijvoorbeeld in dat de lampen gaan knipperen wanneer de rookmelder afgaat.
Slimme huishoudelijke apparaten
Er komen steeds meer slimme huishoudelijke apparaten op de markt. Denk aan een vaatwasser met beladingssensor die automatisch het juiste programma kiest op basis van het gewicht. Of denk aan een koelkast met een camera in de deur, zodat je in de supermarkt kunt checken of je nog genoeg melk in huis hebt. Ook wasmachines, wasdrogers en koffiezetapparaten komen in slimme varianten.
Robotstofzuiger en -grasmaaier en dweilrobots
Dweilen, stofzuigen en grasmaaien zijn huishoudelijke klussen die aardig wat tijd in beslag nemen. Een smart apparaat dat zelfstandig de vloeren boent of het gras maait, is dan een uitkomst. Let op: niet elke robotgrasmaaier, -stofzuiger of -dweil is meteen geschikt voor een smart home-koppeling. Het moet wel een apparaat zijn met wificonnectie.