Een lichtplan voor de woonkamer

beeld vtwonen Beeld

Ga je naar een nieuw huis of heb je verbouwplannen, dan is het handig om in een vroeg stadium een lichtplan te maken, zodat je de elektriciteitspunten al meteen op de juiste plekken kunt aanleggen en eventuele spots in plafond of muren kunt inbouwen. Ook in je bestaande situatie kun je de verlichting nog eens onder de loep nemen. Onderstaand stappenplan is gebaseerd op de woonkamer, maar kun je toepassen op elke ruimte in huis.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Stap 1

Teken op de plattegrond de plek van meubels en muurdecoraties. Geef ook aan waar stopcontacten en aansluitpunten zitten.

Stap 2

Zet op de plattegrond welke activiteiten waar plaatsvinden. Waar ga je lezen, tv-kijken, eten, werken?

Lees verder onder de advertentie

Stap 3

Bepaal als eerste de basisverlichting die de ruimte voldoende verlicht met zo min mogelijk schaduwwerking. Basisverlichting is vergelijkbaar met daglicht. Kies voor een combinatie van direct licht, bijvoorbeeld inbouw- of opbouwspots, en indirect licht, zoals een vloerlamp, wandarmatuur of stoffen kap. Deel ze in van hoog tot laag voor een goede balans.

Stap 4

Teken nu de praktische verlichting, bijvoorbeeld leeslamp, bureaulamp of gericht licht boven de eettafel. Goed leeslicht heeft minstens 60 watt. Denk ook aan dimmers, zodat de verlichting minder fel kan worden gezet.

Stap 5

Als laatste teken je de sfeerverlichting op je plattegrond. Deze verlichting heeft niet direct de functie om de ruimte te verlichten, maar fungeert meer als eyecatcher. Denk aan een mooi armatuur of een bijzonder lichteffect. Ook kun je kiezen voor accentverlichting: zet bijvoorbeeld een mooi object in de spotlights of richt een spot op je boekenkast.

Lees verder onder de advertentie