Hartverwarmend: inspiratie voor warme kleuren in de woonkamer

Met warme kleuren maak je van iedere woonkamer een hartverwarmende, comfy plek. Ze zorgen voor een gevoel van geruststelling en ontspanning. Hoe je kleuren met een warme uitstraling in de woonkamer kunt toepassen en welke kleurencombinaties je kunt maken, lees je hier.

toog woonkamer
Verfkleur roze Bracken, verfkleur beige Drift (bauwerk.com.au). Kunstwerk in diverse kleuren aan de wand, print limited edition (nicolewegman). Vloerkleed (rozenkelim). Linnen bank 220x90x77 cm (dezinkenviool). Stoel links, kussens (couleurlocale.eu). Ketting aan ladder, hoge bijzettafel prijs op aanvraag, lage bijzettafel, rode lampenvoet (loods5). Stoel van gevlochten hout (archive-store). Plaid bruin (hm.com). Blauwe vaas op tafel (covanderhorst). Lampenkap (maisonnl.com). Blauwe hoge vaas (serax.com). Wit vaasje op tafel, witte kan, bruine mok (annemiekebootsceramics.nl). Gedroogde bloemen (tuinvanjudith.wordpress.com). Theepot donkerpaars, langwerpige vaas op lage tafel, grote blauwe schaal (thingsilikethingsilove.com). Blauwe sloffen (household­­hard­- ware.nl). Kussen blauw leer (edha-interieur.nl). Notitieboeken van About Blanks (maisonnl.com). Houten tafel (vandijkenko). Beige schaal op tafel (zarahome.com). Ladder en houten blokken privébezit.

Gele bloemen of een warme zomerdag

De kleurencirkel kun je verdelen in twee groepen: de warme en de koele kleuren. Wanneer je twijfelt welke kleur bij jou past, luister dan naar je gevoel. Bedenk welke sfeer je in de woonkamer wilt creëren en welke kleur daarbij aansluit. Waar denk je aan bij een veld met gele bloemen? Of een boswandeling in de herfst? Een dag aan het strand op een warme zomerdag? Wil jij dit gevoel nabootsen? Dan zijn kleuren met een warme uitstraling wat je zoekt!

Witte muren of toch verven?

Velen kiezen voor witte muren in huis. Uiteraard betekent dat niet meteen een saai en ongezellig geheel. In een basic woonstijl kan het zelfs prachtig zijn! Maar wanneer je wit niet aankleedt, ligt een kil gevoel op de loer. Gelukkig kun je met een beetje kleur heel veel warmte toevoegen. Of dat nou in de accessoires is, of op de muur. Wij laten zien hoe.

Welke kleuren geven warmte aan de woonkamer?

De belangrijkste warme kleuren zijn rood, geel en oranje. Natuurlijk komen deze drie kleuren in allerlei nuances. Van mosterdgeel en oranjerood tot terracotta en goud: alles is mogelijk. Nog een paar voorbeelden van kleuren met een warme uitstraling zijn:

  • Roze: van poeder tot koraal
  • Geel: van okergeel tot lichtgeel
  • Bruin: van taupe tot chocolade
  • Beige: van zand tot crème
  • Rood: van wijnrood tot roest.

Het effect van kleuren

Temperatuur wordt geassocieerd met een emotie en dus zal iedere kleurtint een ander gevoel oproepen. Over het algemeen zullen warme kleuren een welkome, energieke en knusse sfeer geven. Ze doen ons denken aan de zon en knisperend vuur. Maar iedere kleurtint is hierin anders. Geel is vrolijk en geeft een vakantiegevoel. Bruin zorgt voor een stoer, aards en geborgen effect. Rood staat voor energie en passie, terwijl oranjerood veel zachter aandoet en doet denken aan een zonsondergang.

LEES OOK
Zo beïnvloedt kleur in huis jouw stemming

Inspiratie

Laat je inspireren door de onderstaande, kleurrijke woonkamers.

zalmroze bank
Op de muur krijtverf Brown Suga, op de vloer lakverf Rose Dust (pure-original.nl). Kunst van Tjitske van Leeuwen en Frank Visser (tjitske.com en ijm.nl). Zalmroze velours bank Gogan van Moroso, 310x128x70 cm (lxbxh) (burikenburik.nl). Fauteuil van Artifort (artifort.com). Perzisch tapijt, 395×288 cm (rozenkelim). Houten krukken, mangohouten kamerscherm (polspotten). Perzikroze plaid, blauw en roze gestreept kussen Hay, lavendelkleurige vaas van Muuto (eijerkamp.nl). Blauw schaaltje (hkliving). Grote rode mand van olifantsgras en gerecycled plastic (basketbeadsbasics). Overig privébezit.
rode bank

Hoe kies je de juiste kleur?

Het kan best lastig zijn om de kleur te kiezen die bij de ruimte en jouw stijl past. Kleur is enorm sfeerbepalend. Misschien herken je het wel: er zijn al maanden voorbijgegaan en je hebt nog steeds niet dat ene muurtje geverfd. Wij geven een paar tips zodat jij de juiste, warme kleur kiest.

  • Houd rekening met de zon

Heb jij een woonkamer op het noorden of op het zuiden? Daglicht speelt een grote rol op hoe een kleur overkomt. Test de kleur dus in de ochtend en in de avond voordat je de hele muur verft. Een woonkamer op het zuiden kan van nature al warm aanvoelen. Misschien wordt een overdaad aan warme kleuren dan te veel. Terwijl een kamer op het noorden misschien wel wat warmte kan gebruiken.

  • Doe de woontest

Welke woonstijl past bij jou? Industrieel, landelijk, basic, modern of klassiek? Een stijl geeft je houvast, niet alleen op het gebied van materiaalkeuze en meubelkeuze, maar ook op het gebied van kleuren.

LEES OOK
Welke woonstijl past bij jou? Doe de woontest

Warme kleuren combineren

Voor meer balans in de woonkamer kun je kleuren met een warme uitstraling een beetje ‘afblussen’ met koele tinten. Een grijze gietvloer matcht bijvoorbeeld prachtig met een terracotta kleur op de muur. Marmer heeft dezelfde verkoelende werking. Ook de populaire grijze zetel geef je een kleurrijke optater door op de juiste manier accessoires en kleurvlakken toe te voegen. Bekijk in deze video hoe stylist Marianne Luning dat doet.

Voor de rest geldt dat kleuren met een warme uitstraling vaak goed samen gaan met andere warme tinten. Chocoladebruin combineert mooi met zachtroze of lila. Geel combineer je liever niet met andere primaire kleuren, maar met basiskleuren zoals wit en taupe. En oranjerood doet het goed met oranje-, geel- en rozetinten, maar is ook verrassend mooi met het tegenoverliggende blauw.

Voor meer balans in de woonkamer kun je kleuren met een warme uitstraling een beetje ‘afblussen’ met

koele tinten.

gestreepte bank

Hulp van de stylist

Wil je graag aan de slag met kleur in huis, maar weet je niet hoe? Onze stylist Fietje weet raad! De verdiepingscursus ‘Kleur in huis, creëer een persoonlijk interieur’ is ideaal voor iedereen die meer wil weten over het toepassen van kleur in huis. 

nog meer: Kleur