Spotjes in de keuken: handig, sfeervol en duurzaam
Goed licht is noodzakelijk in de keuken. Om fijn te kunnen koken, om sfeer te creëren én om ongelukken te voorkomen. Je wilt jezelf natuurlijk niet in de vingers snijden of per ongeluk kaneel in plaats van peper in de curry strooien. Naast grote lampen zijn spotjes in de keuken ideaal. Ze geven helder licht en je kunt er specifieke delen van de keuken mee uitlichten. Zo zet je de keuken in de spotlight.
Voor ieder doel een lichtsoort
Als je een nieuwe keuken hebt gekocht, of je bestaande keuken wilt vernieuwen is het belangrijk om goed na te denken over de verlichting. Keukenverlichting bestaat uit drie soorten: basisverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting.
- Basisverlichting zorgt ervoor dat de hele ruimte wordt verlicht. Het kenmerkt zich door direct licht en een egale spreiding van het licht. Basisverlichting bestaat meestal uit plafondlampen, hanglampen en spotjes in het keukenplafond.
- Werkverlichting is direct en gericht licht. Het maakt een specifieke plek beter zichtbaar, zodat je altijd goed ziet wat je doet. Denk aan spotjes boven het kookeiland of aanrecht.
- Sfeerverlichting is zacht en indirect. Het brengt gezelligheid in de keuken.
Kies je voor ledverlichting? Dan ben je ook nog eens lekker duurzaam bezig! Ledlampen hebben een langere levensduur dan gloei- of halogeenlampen, ze verbruiken minder energie en worden geproduceerd met minder schadelijke materialen zoals lood.
Maak een lichtplan voor (inbouw)spots in het keukenplafond
Welk licht je op welke plek wilt hebben, bepaal je door een lichtplan voor de keuken te maken. Start hier altijd mee voordat je spotjes in de keuken gaat plaatsen. Een lichtplan begint met een plattegrond waarop je aangeeft welke plekken belangrijk zijn om te verlichten en welk licht je op deze plekken wilt hebben (basisverlichting, werkverlichting of sfeerverlichting). Voor het maken van een plattegrond kun je de bouwtekeningen van de woning gebruiken. Of schets er zelf een. Geef op de plattegrond duidelijk aan waar het daglicht vandaan komt, op welke plekken je licht nodig hebt, welk effect het licht moet hebben op de verschillende plekken en wat de afmetingen van de verlichting moeten zijn. Vergeet niet om de locaties van schakelaars en stopcontacten weer te geven. Indien nodig kun je deze nog naar de juiste plek (laten) verplaatsen voordat de keuken geïnstalleerd wordt.
LEES OOK
Zo maak je een lichtplan voor je keuken
De juiste spotjes in iedere keuken
Keukens komen in verschillende soorten en maten. Sommige woningen hebben een keuken in een afgesloten ruimte, terwijl je in andere huizen een open keuken vindt die overloopt in de woon- of eetkamer. Misschien heb je wel een keuken zonder bovenkastjes of een keuken met een kookeiland. Dit zijn allemaal elementen die invloed hebben op hoe je de spotjes in de keuken het best plaatst. Zo doe je dat:
- De keuken in een afgesloten ruimte
Wanner de keuken zich in een afgesloten ruimte bevindt, is goed werklicht van belang. Spotjes in de keuken zijn hier erg geschikt voor. Hoeveel inbouwspots je in het keukenplafond plaatst is afhankelijk van de grootte van de ruimte. Houd als leidraad één spot per drie vierkante meter aan. Verdeel de spots evenredig over de ruimte zodat de lichtinval gelijk blijft. Zo kun je overal goed zien wat je doet.
- De open keuken die overloopt in de woon- of eetkamer
In een open keuken, die overloopt in de woon- of eetkamer, is het belangrijk om de lichtkleur uit die kamer door te trekken naar de keuken. Zo maak je van beide ruimtes een mooi geheel. Bovendien geeft het een fijne sfeer wanneer het licht in de keuken en de woon- of eetkamer goed op elkaar aansluiten. In dit type keuken zijn dimbare ledspots of smart inbouwspotjes die van kleur kunnen veranderen een goede optie.
LEES OOK
Zo trek je dezelfde stijl in de eetkamer en keuken door
- Spotjes in de keuken zonder bovenkasten
In steeds meer keukens verdwijnen de bovenkasten. In dit type keuken zie je vaak dat het licht in twee groepen is verdeeld: spotjes boven het aanrecht in het plafond als werkverlichting en inbouwspots in het midden van het keukenplafond als basisverlichting. Kies voor een dimmer op beide groepen. Zo heb je op ieder moment van de dag het juiste licht op de juiste plaats.
- De keuken met bovenkasten
Heb je wel een keuken met bovenkasten? Dan kun je spotjes onder deze keukenkastjes plaatsen. Deze keukenkastspotjes boven het aanrecht zijn de perfecte werkverlichting. Het is slim om ook op deze spotjes een dimmer te plaatsen, of om te kiezen voor dimbare led-inbouwspots. Zo kun je op ieder moment het juiste licht kiezen. Houd bij het installeren van de spotjes een afstand van 60 tot 80 centimeter tussen de spots aan. Spotjes onder de keukenkastjes zijn niet alleen praktisch, ze kunnen je ook helpen om meer sfeer te creëren in de keuken. Hoe? Zo mooi en handig is keukenkastverlichting.
Spotjes onder de keukenkastjes of -planken zijn niet alleen praktisch, ze kunnen je ook helpen om meer sfeer te creëren in de keuken
- De keuken met een kookeiland
Een keuken met een kookeiland is de droom van iedere hobbykok. Spotjes in dit type keuken worden vaak in twee groepen geplaatst: een groep rondom het eiland en een groep erboven. De spotjes rond het eiland dienen als basisverlichting, de spotjes boven het kookeiland als werkverlichting. Zorg ervoor dat de spotjes rondom het eiland overal op dezelfde afstand van het eiland worden geplaatst. Ook hierbij kun je als leidraad één spot per drie vierkante meter aanhouden. Benieuwd welke lampen hier nog meer mooi staan? Met deze spot on tips voor het uitkiezen van lampen boven een kookeiland vind je lampen die niet alleen sfeervol, maar ook praktisch en makkelijk schoon te maken zijn.