Spot on: welke lampen kies jij boven je kookeiland?

beeld vtwonen Beeld

De droom van elke hobby-kok: een kookeiland. Eten en borrelen aan de bar, kletsen met gasten terwijl je kookt – met een kookeiland maak je de keuken de fijnste ruimte in huis. En bij een gezellige ruimte hoort ook gezellige verlichting. Lampen die niet alleen sfeervol zijn, maar ook praktisch en eenvoudig schoon te maken. De belangrijkste tips op een rij. 

Lees verder onder de advertentie

De juiste verlichting boven het eiland

Niet iedere lamp is geschikt om boven een kookeiland te hangen. Houd in ieder geval rekening met deze zaken:

  • Een lamp boven het kookeiland moet makkelijk schoon te maken zijn. Maak het jezelf niet te moeilijk door te kiezen voor een stoffen kap, kristallen kroonluchter of lamp met allerlei tierelantijnen. Ga liever voor een industriële inbouw- of opbouwspot of kleine hanglampjes van glas of metaal.
  • Had je juist geen hanglamp in gedachten? Vergis je niet. Verlichting boven je keukeneiland is essentieel. De meeste afzuigkappen zijn tegenwoordig verwerkt in de kookplaat, waardoor die verlichting ontbreekt. Gevolg is dat er weinig licht en dus sfeer overblijft in je keuken is en dat is zonde.
  • Vooral als je een wat grotere keuken hebt, is er al snel meer licht nodig. Plaatsen waar je verlichting het beste kunt aanbrengen zijn boven het werkblad, boven het kookeiland, boven de eettafel en onder de kasten. Zorg voor algemene verlichting met plafondspots en plaats inbouwspots op plaatsen die extra veel licht nodig hebben. Voorkom in ieder geval dat je tussen het aanrecht en het lichtpunt staat te werken.

LEES OOK
Zo geef je jouw kookpaleis een luxe upgrade

Lees verder onder de advertentie

Hoeveel lumen in de keuken?

De keuken is – samen met de badkamer – de plek in huis waar je licht het meeste nodig hebt. Je maakt er je eten, je moet alles goed kunnen zien, maar het moet niet een ongezellige bouwplaats worden. Rijst de vraag: hoeveel lumen heb je nodig voor de juiste hoeveelheid licht en dat het nog wel een sfeervolle plek blijft?

Ga voor 5000 lumen voor een klein kookeiland van ongeveer 12 m2. Hoeveel lampen hangt natuurlijk ook af van de grootte van je kookeiland, maar ga niet voor te weinig licht. Bouw liever dimbare inbouwspots zodat je de lichtintensiteit altijd nog kunt verminderen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door vier plafondspots (630 lumen per plafondspot van 7W) en vijf bijpassende inbouwspots (560 lumen per inbouwspot). Voldoende spots geven een mooi effect op het werkblad waardoor het kookeiland alle aandacht krijgt.

2018-01-specials, Barbara Kieboom, Femke Pastijn Beeld
Lees verder onder de advertentie

De beste hoogte voor lampen boven een kookeiland

Hoe hoog je de lampen boven je keukeneiland hangt, hangt af van je eigen lengte. Zorg ervoor dat je onder de lampen door kunt kijken. Aan te raden is dus minimaal 175 centimeter vanaf de grond en als je langer bent, nog wat hoger. Heb je lage plafonds in huis? Kies dan voor inbouw- of opbouwspots, hiermee zit je altijd goed.

Houd dus tijdens het uitzoeken van de verlichting voor het keukeneiland er rekening mee dat het licht, gericht staat op je handen en niet op je rug. Anders sta je in je eigen schaduw te werken. Let dus op:

  • de hoogte van de lampen (175 centimeter of hoger, afhankelijk van je eigen lengte).
  • voldoende sfeer door dimbare lampen of lampen met verschillende lichtbronnen.
  • lampen die makkelijk schoon te maken zijn.
Lees verder onder de advertentie

Lampen shoppen…

Bron: beeld 1: vtwonen 12-2017 | Fotografie Dennis Brandsma | Styling Fietje Bruijn | beeld 2: 2018-01-specials, fotografie Barbara Kieboom, styling Femke Pastijn