Dine bright! Zo zorgen lampen voor de beste verlichting boven de eettafel

Matzwarte metalen hanglamp Hoodies uit vtwonen collectie (5 lampen), 20x86x83,5 cm € 399,- (ook verkrijgbaar in mat zandgrijs) | M.m.v. zarahome.com (vaas, kandelaren, tafelkleed, drinkglazen, servies), casagitane.com (bruine papier-maché schaal). Overig privébezit. Beeld

De eettafel is de meest centrale en multifunctionele plek in huis. Je schuift er aan voor een gezellig diner en videocall of gooit de boel aan de kant voor een DIY-project of goed gesprek. Elke gelegenheid vraagt om prettige verlichting – van intiem en sfeervol tot waar-is-dat-laatste-puzzelstukje. Een eethoek is dan ook niet compleet zonder mooie en goede verlichting. Weten hoe hoog je lampen boven de eettafel hangt en wat er past bij jouw stijl en tafel? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Waarom licht zo belangrijk is

Licht is veel meer dan uitsluitend functioneel; het is met stip de belangrijkste sfeermaker in huis. En een eethoek is niet compleet zonder verlichting. Beeld je het verschil in tussen een maaltje onder een tl-buis of dineren bij het zachte licht van een aantal fonkelende kaarsen. Verlichting kan een maaltijd, maar net zo goed een stemming, maken of breken. Het wekt interieurs tot leven en geeft ruimtes een nieuwe dimensie. Met de juiste lampen op de juiste plekken ontstaan er knusse hoekjes, leg je focus op bepaalde meubelstukken en krijgt kunst een podium.

Waar moet je op letten bij verlichting boven de eettafel?

  • Welke functie heeft het licht en welke sfeer wil je neerzetten?
  • Positie van de lamp boven de tafel
  • Aantal lampen
  • Vorm van de lamp(en)
  • Kleur van het licht
  • Dimmer of schakelaar
  • Andere lichtpunten in de ruimte

LEES OOK
Alles over verlichting: van lampen tot lumen

Lees verder onder de advertentie

Een eettafel is een multifunctioneel meubel en een echte social hub. Het is een plek van komen en gaan en of je er nu in je eentje zit te werken, met het voltallige gezin een spel speelt of je een romantisch diner voor twee nuttigt; goede verlichting is een absolute must. Het licht dient dus niet alleen een functionele rol, het moet ook aan te passen zijn aan de sfeer van het moment en de gelegenheid. Daar komt bij dat de plek van de lamp van grote invloed is net zoals dat het geval is voor de warmte, kleur en lichtsterkte.

Kies je voor één lamp of staan meerdere lampen op een rij of in een cluster juist mooi bij jouw eethoek? Ook de vorm van de lamp is iets om over na te denken, want bij een rond tafel staat een ronde lamp mooi terwijl met een hoekige tafel verschillende vormen te combineren zijn. Een aantal criteria om in gedachte te houden bij het uitzoeken van jouw nieuwe eettafellamp:

Wat is de beste verlichting boven de tafel?

Oftewel, met welk kleur peertje schep je een lekker sfeertje? Tijdens het koken heb je het meeste baat bij een helder, wit licht. Hiermee kun je niet alleen uitstekend zien wat je doet, het beïnvloed ook het uiterlijk van het voedsel nauwelijks. Terwijl je bij het nuttigen van de maaltijd aan tafel waarschijnlijk het liefst zacht, warm en sfeervol licht aan zet. Het loont zeker na te denken over de functie van het licht en welke sfeer je de ruimte wenst te geven.

Lees verder onder de advertentie

Erg mooi boven de eettafel zijn LED-lampen in warme tinten, zoals warm wit. Of draai eens een smartlamp in de fitting. Deze smartlampen zijn altijd LED, passen in de meeste gewone lampen en je bedient ze eenvoudig via apps als Google Home, Alexa of Siri. Philips HUE-lampen zijn hier perfect geschikt voor.

Tafel en bank Studio Henk. Lamp Petite Friture via Eijerkamp. Stoelen Eames via Vitra. Koektrommel HKliving. Witte vaas Household Hardware. Roze vaas De Bijenkorf. Grijze vaas vtwonen. Lichtgrijze vaas en waterkan Ikea. Kandelaar herkomst onbekend. Botanische platen zelfgemaakt. Wanden, lambrisering en plafond kleur Julie’s Dream van Little Greene. Vloer Lab Cementum kleur Brown Wood van Vestingh Paint. Stopcontact De Oude Schakelaar. Beeld

Wat is de beste positie voor de hanglamp boven de eettafel?

Heb je een mooie lamp uitgekozen? Leuk! Nu alleen nog even nadenken over de positie voordat je de lamp bevestigt. De lek van de lamp is namelijk bepalend voor het uiteindelijke resultaat en de sfeer die de lichtbron geeft. Hangt de lamp te laag, dan ontstaat er te veel focus op het tafelblad en verspreidt het licht juist te weinig. Hangt de lamp te hoog dan mis je sfeer en kan het voorkomen dat het licht in de ogen kaatst. Wat is dan de beste positie voor de lamp boven de eettafel? Het spreekt voor zich dat je onder de lamp door moet kunnen kijken. Hang ‘m dus niet op ooghoogte en ook zeker niet lager.

Lees verder onder de advertentie

De afstand vanaf de tafel

Hanteer de volgende vuistregel: kleinere lampen hang je zo’n zestig centimeter boven het tafeloppervlak en grotere lampen iets hoger, tussen de zestig en 75 centimeter. Dat is gemeten vanaf de onderkant van de lamp. Kijk ook goed naar de ruimte zelf: ben je gezegend met hoge plafonds dan kan je gerust een wat groter exemplaar kiezen en de lamp wat hoger op te hangen om zo het licht beter te verspreiden. Bij lage plafonds van 2.30 a 2,50 meter kies je ook voor een wat lagere positie. Hou in ieder geval in je achterhoofd dat hoe hoger de lamp hangt, hoe groter de oppervlakte is die wordt verlicht.

Een lamp is het mooist in verhouding tot de eettafel wanneer deze in doorsnede maximaal vijftig procent van de breedte van de eettafel is. Zeg dat je een tafel hebt van 100 x 200 centimeter, dan is de diameter van de lamp uiterlijk 50 centimeter.

TIP! Wil je zeker weten dat de lamp goed hangt? Doe de klus dan met drie personen. Twee zittend aan tafel en een derde houdt de lamp op de juist hoogte. Kan niet misgaan.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
10x toffe hanglampen voor boven de eettafel

Hoeveel lampen boven de eettafel?

Boven een eettafel van 1,50 meter of langer zullen meerdere lampen niet misstaan. Zo ben je er ook meteen zeker van dat het licht zich goed verdeelt over het hele tafelblad. Daarbij staat het royaler en benadruk je met meerder lampen naast elkaar de zogenoemde lengterichting van de tafel. Wanneer je kiest voor meerdere lampen, houd dan rekening met voldoende ruimte ertussen. Voor een harmonisch effect en de het best verdeelde licht laat je steeds dezelfde afstand tussen de lampen. Een richtlijn voor deze afstand is de diameter van de lamp zelf. Dus bij een lamp van 20 centimeter doorsnede laat je steeds 20 centimeter tussen de lampen zitten.

Boven een rond tafeloppervlak zou je meerdere lampen kunnen clusteren. Of maak juist een statement met één opvallende grote lamp. Hang die perfect in het midden. Tot slot: hang een tafellamp minimaal vijftien centimeter van de zijkant van de tafel. Op die manier lopen gasten geen gevaar hun hoofd te stoten wanneer ze aanschuiven.

Lees verder onder de advertentie

Kan een vloerlamp of wandlamp als verlichting dienen?

Hoewel de hanglamp onbetwist de populairste is als eettafelverlichting, kun je natuurlijk ook voor minder vanzelfsprekende opties gaan. Denk eens aan een wandlamp met een lange arm die je tot ongeveer het midden van de eettafel kunt buigen. Een vloerlamp is een andere verrassende en elegante optie. Zoek naar een vloerlamp die ver rijkt zodat de lichtbron zich zo centraal mogelijk boven de eethoek bevindt. Dit zijn met name handige oplossingen voor kamers met multifunctionele bestemming. Met een stoere vloer- of wandlamp transformeer je jouw thuiskantoor ’s avonds moeiteloos tot eetkamer en later op de avond tot leeshoek.

Welke vorm lampen boven de eettafel?

Met een rechthoekige tafel kun je verschillende kanten op: een grote, ronde lamp, twee kleinere ronde lampen of een lamp in de vorm van de tafel. Bij een ronde of ovale tafel daarentegen kan dat mixen van vormen nogal ongelukkig uitpakken. Dus heb je een ronde eettafel dan doe je er goed aan die te matchen met een rondere lamp of een lamp met een meer organisch voorkomen.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Zo sterk moet het licht in de eethoek zijn

De hoeveelheid zichtbaar licht wordt uitgedrukt in lumen. Een lamp met 850 lumen zou voldoende moeten zijn boven de eettafel. Hoewel dit kan afhangen van de afstand tot de eettafel maar ook van de lampenkap. Laat je hierover daarom altijd adviseren door de fabrikant van de lamp. Meestal staat hun advies op de achterzijde van de verpakking.

Wil je naast eten ook kunnen werken en lezen aan tafel? Dan is een hogere lichtintensiteit gewenst. Overweeg een dimmer te installeren. Dat is een schakelaar waarmee je de lichtsterkte van een lamp kunt regelen. Let op, want niet alle verlichting is dimbaar. Spaarlampen en tl-buizen zijn per definitie niet geschikt voor dimmers.

Lumen, lux en watt

Lumen, lux en wattage worden nog weleens door elkaar gebruikt. Wat is nou wat? We leggen het uit:

Lees verder onder de advertentie
  • Met lumen wordt aangegeven wat de totale hoeveelheid licht is die een lamp uitstraalt.
  • Wattage drukt het energieverbruik van een lamp uit. Gelukkig worden lampen steeds zuiniger en daardoor neemt het wattage bij het aantal lumen af. De meest energiezuinige lamp is de LED-lamp.
  • Lux is de maat waarmee de hoeveelheid licht op een oppervlak, zoals een eettafel, wordt uitgedrukt.

Materialen voor verlichting boven eettafel

Met de lampen die je kiest als lichtbron breng je jouw persoonlijke smaak tot uitdrukking. De mogelijkheden zijn eindeloos. Materialen die we vandaag de dag veel terug zien in lampen zijn glas, rotan, capiz en stoffen als katoen en zijde. De meer traditionele armaturen zijn gemaakt van roestvast staal (rvs), aluminium, messing en kunststof of acryl.

Ook hergebruik leent zich uitstekend voor jouw volgende lichtpunt; je zou het misschien niet hebben gedacht maar van bamboe, kurk, riet en zelfs gerecycled papier worden de mooiste lampen gemaakt. Of snuffel eens rond in een vintage winkel. Je zult versteld staan van het aanbod lampenkappen in de meest uiteenlopende printen. Sla je slag!

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Lichtplan voor de keuken

De verlichting van een ruimte is bepalend voor de uiteindelijke sfeer. Hoe meer liefde en aandacht er is gestopt in het ontwerpen van een lichtplan, hoe beter een ruimte tot uitdrukking komt en zijn meubilair tot leven. Is er bij jouw thuis een open keuken? Dan is het raadzaam ook eerst een lichtplan te ontwikkelen voor de keuken. Met dezelfde stijl lampen boven de eethoek als in de keuken creëer je eenheid en draag je er zorg aan dat alle lichtbronnen goed op elkaar aansluiten.

Je wilt allereerst dat het aanrecht en de kookplaat functioneel verlicht zijn. Vervolgens kun je gaan nadenken over sfeerverlichting, zoals een hanglamp boven de eethoek en een wandverlichting om de zijdes van de ruimte te verlichten. Tot slot zijn er misschien speciale kunstwerken of meubels die een plekje in de spotlights verdienen: een inbouwspotje is daar perfect voor.

Lees verder onder de advertentie

EVEN CHECKEN!
Stoer en elegant: ontdek de nieuwe vtwonen collectie lampen

Welke verlichting bij welke woonstijlen?

  • Industrieel: ben jij op zoek naar een lamp voor boven de eettafel die mooi combineert met jouw industriële woonstijl? Hou dan jouw ogen open voor materialen als hergebruikt hout, baksteen, ijzer, beton, zichtbare draagbalken. De industriële stijl is in de kern namelijk gebaseerd op het integreren van bouwmaterialen in het interieur. Een industriële lamp hoeft niet perse perfect weggewerkt. Het lichtsnoer en zelfs de ketting mogen te zien zijn.
  • Landelijk: de landelijke woonstijl ademt warmte en rust uit en is tegelijkertijd robuust en royaal. In een huis met een landelijke sfeer zien we veel natuurlijke kleuren en materialen: riet, hout, steen (in de vorm van tegels of een natuurstenen aanrechtblad). Ook hier zijn draagbalken bij voorkeur nog te zien. Hang een riante kroonluchter boven de landelijke eettafel of kies voor elegantie en eenvoud met deze lamp van melkglas.
  • Design: jouw woning is state of the art. De nieuwste snufjes op het gebied van elektronica, alle rommel opgeborgen in een (greeploos) kastensystemen en dat allemaal gehuld in een kleurenspel van naturel, grijs en zwart-wit tinten. De perfecte verlichting boven de eettafel is koofverlichting in combinatie met een sierlijk vormgegeven hanglamp.

Lampen ophangen: hoe doe je dat mooi?

Een toffe lamp gevonden? Je bent er bijna… De lamp ophangen is prima zelf te doen en kan op verschillende manieren.

Lees verder onder de advertentie
  • Met behulp van kabelgoten werk je bedrading gemakkelijk uit het zicht. De goten zijn te vinden in houtlook, wit of zwart. Verf ze in de kleur van de wand of het plafond zodat ze nauwelijks opvallen.
  • Wanneer je een schitterende lamp hebt gevonden, wil je ‘m zo monteren dat hij echt tot zijn recht komt. Dan is een rozet nèt wat je nodig hebt. Het complimenteert de lamp en maskeert eventuele boorgaatjes of bedrading. Er zijn strakke rozetten en heel klassieke exemplaren voor als je houdt van de vintagelook.
  • Heb je twee of meer lampen naast elkaar dan kan je een hulpstuk gebruiken in de vorm van een eenvoudige houten plank van een centimeter of 1,5 a 2. Een één kant van deze plank frees je een gootje voor de kabels. Dan bevestig je de plank aan het plafond, waarna je de lampen eraan ophangt. Laat de plank aan weerzijden van de lampen enkele centimeters uitsteken voor een royaler effect.
  • Koofverlichting is een klasse apart. Hierbij is het licht verborgen in een koof van het plafond. De zachte gloed langs de wanden geeft ontzettend veel sfeer en is helemaal hotelchique.
  • Frezen en stuken is natuurlijk het allermooist, maar vergt meer tijd dan een druilerige zaterdagmiddag klussen. Wanneer je toch gaat verbouwen, loont het om van te voren dat lichtplan te maken. Maak eerst een plattegrond van de ruimte en bepaal de plek van de meubels. Zo heb je de lichtpunten gegarandeerd op de juiste plek.
  • Kabels in het zicht? Dat geeft een speels en nonchalant effect en past goed bij een industrieel of vintage interieur. Bevestig de lamp(en) met een haak aan het plafond en verbind met elkaar en/of met het lichtpunt doormiddel van een strijkijzersnoer. Daar zijn heel leuke van te vinden.

Wat zijn de kosten van verlichting boven de eettafel?

De juiste verlichting boven de eettafel is essentieel voor een goede sfeer in de eethoek. Lampen zijn er in alle prijsklassen; van heel basic en betaalbaar tot spectaculaire pronkstukken met even spectaculaire prijzen. Dan zijn er nog enkele factoren die meespelen in de prijs:

Kies je een dimmer of een standaard aan-uit-schakelaar? Een dimmer kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro. Een gewone lichtschakelaar is tussen de 5 en 15 euro. Hang je de lamp zelf op of laat je de klus klaren door een elektricien of allround vakman? Voor het laten ophangen van een lamp betaal je grofweg tussen de 50 en 150 euro.

Lees verder onder de advertentie

Shop jouw favoriete hanglamp