Klein maar fijn: slimme oplossingen voor een kleine keuken
Heb jij niet veel ruimte in de keuken? Geen zorgen! Met een beetje creativiteit tover je die kleine keuken om van onpraktisch hoekje tot gezellige plek waar je graag tijd doorbrengt. Handige trucs, tips, inspiratie en voorbeelden voor kleine keukens vind je hier.
Wanneer heb je een kleine keuken?
Een kleine keuken is natuurlijk een subjectief begrip: het is maar net wat je gewend bent. De gemiddelde keukenmaat in Nederland is 2,5 bij 4 meter. Je zou dus kunnen zeggen dat een ruimte vanaf 2,5 bij 3 meter onder de categorie ‘kleine keuken’ valt.
Mogelijkheden voor een kleine keuken
Voor elke ruimte is een mooie keukenoplossing te vinden. Met weinig vierkante meters moet je alleen wat creatiever zijn – je hebt immers met minder vierkante meters te werken. Ook zal je misschien een paar wensen van je verlanglijstje moeten schrappen. Maar met tientallen verschillende keuzes die je moet maken bij het uitzoeken van een keuken, is dat misschien zo gek nog niet.
Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden voor kleine keukens. Stel, jouw keukenruimte in 3 meter lang. De breedte-afmetingen van keukenkastjes lopen erg uiteen, maar laten we uitgaan van het gemiddelde formaat van een vaatwasser, namelijk 60 centimeter breed. Een koelkast, vaatwasser, spoelbak en twee lege kastjes van allemaal 60 centimeter passen dan naast elkaar. In principe is dat alles wat je nodig hebt.
LEES OOK
Ideale opstellingen voor kleine keukens
Een paar opstellingen lenen zich extra goed voor een keuken die wat kleiner van stuk is. Voorbeelden zijn:
- Hoekkeuken of L-keuken: De hoekkeuken neemt relatief weinig plek in beslag, dus maak je optimaal gebruik van de ruimte.
- Keuken met een eiland: Misschien is je eerste ingeving dat je keuken veel te klein is voor een keukeneiland. Toch zijn er heel wat mogelijkheden om er een te realiseren. Denk aan een schiereiland, met een zijde tegen de muur geplaatst of een trolley die meteen voor extra werkoppervlak zorgt.
- Keuken met een bar: zo heb je werkruimte en zitruimte tegelijkertijd.
Woonkamer en keuken ineen
Niet zozeer een opstelling, maar wel een soort keuken die bij uitstek geschikt is voor kleine ruimtes, is de open keuken. Hierbij is de keuken geïntegreerd in het woongedeelte. Je hoeft geen rekening te houden met muren en deuren en van twee kleine ruimtes maak je ineens een woonkamer en keuken ineen.
Koken in de woonkamer vraagt wel om een goede planning. Het liefst stem je de interieurstijl van de keuken af met de rest van de woning. Op die manier creëer je rust. Om toch optisch de ruimtes van elkaar te scheiden, kun je een scheidingswand, bijvoorbeeld een open kast plaatsen.
LEES OOK
Alles over de landelijke keuken
Tips voor het inrichten van een kleine keuken
De belangrijkste vraag is: hoe kun je een bescheiden keukentje inrichten? Hoe zorg je ervoor dat alles zo efficiënt en stijlvol mogelijk is ingericht? Hoe zorg je ervoor dat de ruimte groter lijkt? En hoe creëer je rust? Met deze 10 tips helpen wij je op weg.
Tip 1: een kleine keuken groter laten lijken
Een compacte keuken vraagt om rust en mag optisch best wat groter ogen. De beste manier om dit gevoel te creëren, is door uit te gaan van less is more. Denk dus aan een licht kleurenpalet en egale materialen.
Tip 2: kies de juiste keukenaccessoires
Ook met de juiste keukenaccessoires kun je hetzelfde gewenste resultaat krijgen. Drukke accessoires en een aanrecht vol keukenapparatuur gecombineerd met een felle kleur op de muur kunnen fantastisch zijn, maar in een kleinere keuken is het misschien niet zo verstandig. Idealiter zorg je voor eenheid door bijvoorbeeld je blender, koffiezetapparaat en waterkoker in dezelfde kleur te kopen. Je kunt nog een stapje verder gaan door etenswaren, kruiden en olijfolie op te bergen in mooie potten en flessen.
Tip 3: kleur kiezen voor een kleine keuken
Door slim gebruik te maken van bepaalde kleuren in huis, kun je een ruimtelijk gevoel geven aan een ruimte. Wanneer je een piepkleine keuken hebt, kies dan liever niet voor donkere kleuren en levendige prints. Donker geeft immers een warm en knus gevoel, maar niet direct een ruimtelijke of rustige uitstraling. Witte of lichten keukenkastjes zijn daarentegen wel een goede optie als je weinig ruimte hebt.
Dat wil niet zeggen dat je helemaal weg moet blijven van kleur in de keuken. Sterker nog, veel kleur kan juist voor ruimtelijkheid zorgen. Belangrijk is wel dat je kiest voor een eenzijdig kleurpalet. Kies een paar basiskleuren uit die goed bij elkaar passen en voer die overal in door.
LEES OOK
Alles over de parellel keuken: handig & compact
Tip 4: natuurlijke materialen
Een andere tip om in jouw compacte keuken rust te creëren, is door te kiezen voor natuurlijke materialen. Rotan, hout en linnen zijn hier een goed voorbeeld van. Rotan barkrukken, houten snijplanken en linnen keukendoeken doen wonderen.
Shop de natuurlijke look!
Tip 5: zorg voor een functionele keuken
De allergrootste uitdaging bij een kleine keuken is met weinig oppervlakte de keuken zo efficiënt en functioneel mogelijk in te richten. Denk je dat jouw keuken de maximale opbergcapaciteit heeft bereikt? Overweeg dan hoge kasten, lastige hoekjes en vergeet de kastdeuren niet. Hiermee benut je alle ruimte optimaal. Gebruik ook de ruimte bovenop de kastjes om spullen te stallen die je niet erg vaak gebruikt.
Maar misschien wil je liever geen bovenkasten, omdat je het risico loopt dat het allemaal wat vol overkomt. Om toch de benodigde opbergruimte te behouden, kun je als onderkasten voor lades kiezen. Dan win je meer ruimte vergeleken met plankkasten. Vergeet ook ongebruikte plekjes niet. Veel keukens hebben onder de kastjes een rand die niet gebruikt wordt. Hier zou je een extra lade kunnen inbouwen. Ook verticale randen kunnen opgevuld worden met uitschuifbare systemen voor kruidenpotjes.
Tip 6: inbouwapparatuur
Het is slim om voor inbouwapparatuur te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor een kokendwaterkraan in plaats van een waterkoker. Weer een apparaat minder op het aanrecht!
Tip 7: overweeg greeploos
Handgrepen kunnen de keuken druk maken. En drukte doet de ruimte kleiner lijken. Greeploze kasten kunnen een oplossing bieden. Een nadeel is wel dat een keukenlade hoogte verliest door de greeplijst (daar waar jij jouw handen in steekt).
Tip 8: shine bright!
Een ander trucje is om te kiezen voor reflecterende materialen. De reflectie zal de keuken optisch groter doen lijken. Dit effect krijg je bijvoorbeeld van spiegels, roestvrij staal of glimmende tegels.
Tip 9: ophangsystemen
Heb je weinig ruimte op het aanrecht? Ga dan de hoogte in! Pannen kun je bijvoorbeeld met een pannenrek aan het plafond hangen. Messen kun je aan de muur hangen in plaats van in een messenblok op het aanrecht. En wat dacht je van planken voor je mooiste servies? Dit straalt warmte en gezelligheid uit, wat bijvoorbeeld heel goed past bij een landelijke keuken.
Tip 10: ga voor grote tegels
Misschien klinken kleine muur- of vloertegels als een logische keuze, maar dat is een misverstand. Kleine tegels maken een ruimte druk, terwijl grote tegels (minimaal 60 x 60 cm) het tegenovergestelde effect hebben.
LEES OOK
De landelijke keuken: natuurlijke materialen met een klassieke touch
Kleine keuken met vaatwasser
Een veelvoorkomende, terechte vraag bij een keuken is: passen al mijn apparaten er wel in? En hoe doe je dat met een vaatwasser als je weinig ruimte beschikbaar hebt? Geen zorgen, je bent niet meteen aangewezen op de handwas. Wel is het verstandig om voor een inbouwvaatwasser te kiezen, omdat die doorgaans minder ruimte inneemt. Er bestaan zelfs extra smalle vaatwassers. Helaas zijn die relatief duurder, omdat ze sneller vol zijn. Een andere optie is een mini vaatwasser. Deze plaats je op een tafel of een deel van het aanrecht.
Welke tafel is handig een kleine keuken?
In de meeste bescheiden keukens zal een ruime rechthoekige eettafel niet passen. Een slim alternatief is een ronde eettafel. Deze vorm neemt minder ruimte in en breekt de hoekige vormen, wat fijn is voor het oog. En laten we eerlijk zijn: een ronde tafel straalt gezelligheid uit! Een extra kleine tafel voor de keuken is een bistrotafel. Hierbij waan je je helemaal in Franse sferen.
Welke vloer kies je voor een kleine ruimte?
De vloerkeuze in de keuken is belangrijk. Vooral in een kleine ruimte springt de vloer nogal in het oog. Over het algemeen geldt: ga voor groot en egaal. Dus liever geen kleine mozaïektegels, maar grote tegels. Een beton- of gietvloer werkt ook erg goed.
Heb jij een open keuken? Het liefst kies je dan voor dezelfde vloer in het woon- en keukengedeelte. Dit geeft een uniform beeld en zorgt voor rust.
Kleine keuken zonder raam
De vloer, materialen, kleuren en apparatuur: meestal heb je het helemaal zelf voor het kiezen. Maar dat is niet altijd het geval. Een keuken is bijvoorbeeld niet altijd voorzien van een raam. En laat daglicht nu net cruciaal zijn bij het groter laten lijken van een ruimte. Gelukkig kan kunstverlichting een oplossing bieden. Wist je bijvoorbeeld dat led-lampen onder de keukenkastjes de ruimte groter laten lijken? Door de afwezigheid van daglicht, is het slim om voor kunstlicht in een neutrale tint te kiezen. Ogen worden koud licht snel beu.
Kleine keuken-ideeën
Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Neem een kijkje in deze binnenkijkers met een compacte keuken:
binnenkijken Binnenkijken in een opgefrist stadspand in Sneek
binnenkijken Binnenkijken in een eclectisch appartement met panterprint
binnenkijken Binnenkijken in een appartement van 37m2 met hotelallure
binnenkijken Binnenkijken in een slimme studio in Amsterdam
Een keuken in een camper
Niet alleen in een appartement, studio of kleine woonkamer is een compacte keuken een oplossing. Ook in een camper is hij een uitkomst. Een keukenblok met een pitje, werkblad, een beetje opbergruimte en een kraan is vaak al genoeg. Er bestaan kant-en-klare keukenmodules voor een camperkeuken, maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Afhankelijk van de indeling van de camper, kan het keukenblok aan de zijkant, achterin en soms tegen de voorzijde worden geplaatst.
Koken in de camper is niet veel anders dan thuis koken, maar met een paar handige tips maak je het gemakkelijker en leuker!
- Overweeg een flexibel of uitschuifbaar werkblad.
- Er bestaan fornuis-spoelbak combinaties. Ideaal voor mini-ruimtes!
- Servies in natuurlijke materialen, zoals bamboe, voorkomt geratel tijdens het rijden.
- Ronde hoeken in het keukenontwerp zijn handig bij rondrennende kinderen in de camper.
Waar koop je een kleine keuken?
Je weet wat je mooi vindt en wat je ongeveer wilt, maar waar koop je vervolgens een keuken? Er zijn talloze aanbieders, dus doe van tevoren goed research welke keukendealer het beste aansluit op jouw wensen. Zoek je in het hogere of lagere segment? KeukenConcurrent, Mademakers Keukens en Ikea zijn voorbeelden van adressen voor kleine keukens.
Zo heeft Ikea complete kitchenettes met een klein prijskaartje die bijna in elke ruimte passen. Zelfs in een klein appartement waar geen inbouwkeuken beschikbaar is, biedt de Zweedse winkel een oplossing met een meeneem-minikeuken. Je bevestigt de kasten aan de muur, voegt een koelkast, opbergruimte en een inductiekookplaat toe en voilà! Je hebt een functionele en compacte keuken.
Hoe duur is een kleine keuken?
Een groot voordeel van een compacte ruimte is de relatief lage kosten. Logisch, want je hebt minder werkblad, materialen en apparatuur nodig. Een kleine keuken van maximaal 10 m2 kun je al voor € 1.000 scoren, terwijl je voor een ruimte van ongeveer 15 m2 gemiddeld € 3.500 kwijt bent. Natuurlijk zijn de kosten afhankelijk van de gekozen materialen en alle extra snufjes. Een overzicht van alle kosten van een keuken vind je hier terug. Het is een cliché, maar uiteindelijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt.
Bron: beeld 1: vtwonen 05-2021, productie en styling Ilona Jongepier, fotografie Dana van Leeuwen | Beeld 2: vtwonen 2020 DIY special 02, ontwerp & styling Marlies Does, fotografie Sjoerd Eickmans. | Beeld 3: vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 2 seizoen 14, fotografie Margriet Hoekstra, styling Fietje Bruijn. | Beeld 4: vtwonen 03-2021, productie Tanja Saarberg, styling Kim van Rossenberg, fotografie Sjoerd Eickmans.