Weer als nieuw! Zelf de keukendeurtjes vervangen

De meeste mensen kopen maar een of twee keer in hun leven een nieuwe keuken. Niet gek, want het is een enorme hap uit je budget en de meeste keukens gaan ook wel een jaar of 20 mee. Maar dat betekent niet dat je ook al die jaren tegen dezelfde keukendeurtjes hoeft aan te kijken. Ben je klaar met de kleur of het materiaal en snak je naar iets nieuws? Vervang dan de fronten. De keukenkastjes verven kan natuurlijk ook.

witte greeploze keuken

Sfeerbepalers

Glanzend, ingetogen mat, hout, kunststof, strak rvs of een opvallende kleur: de grootste sfeerbepalers van de keuken zijn de deuren. Wanneer je keukendeurtjes gaat vervangen, dan is je keuken eigenlijk weer als nieuw. Ideaal én duurzaam. Maar hoe bepaal je de nieuwe kleur(en) en het materiaal van de fronten? En hoe zorg je ervoor dat je deze na een paar jaar niet weer kotsbeu bent? Even wat tips:

  • Alles mag en kan, maar laat wel de kleur en het materiaal op meerdere plekken in de keuken terugkomen. Zo creëer je rust en eenheid.
  • Heb je een open keuken, zorg dan dat de nieuwe kleuren van de keukenkastjes passen bij de rest van het interieur. In een dichte keuken kun je prima een heel andere stijl neerzetten.
  • Mat of glans? Mat past vaak goed bij een stoere, industriële keuken, terwijl glans wat chicer staat.
  • Bepaal niet alleen welke kleur, maar ook welk materiaal bij jou en je huisgenoten past. Kunststof is redelijk hufterproof, terwijl je bij massief hout of rvs zult moeten oppassen met bepaalde vloeistoffen en vlekken meteen moet verwijderen. Ben je wel een keukenprinses, maar geen poetser, dan zijn die materialen misschien minder aan jou besteed.

Materialen voor keukendeurtjes

Zoals we hierboven al vertelden: denk goed na over het materiaal van de keukendeuren. Het is zonde als er op je zorgvuldig uitgekozen deurtjes binnen no time vlekken zitten die je er niet meer uitkrijgt.

  • Kunststof: de meest betaalbare frontjes zijn van kunststof: ze zijn gemaakt met melamine hars, folies of met laminaat bekleed en in veel kleuren uitvoerbaar. Die met melamine hars is het sterkst en minst gevoelig voor verkleuring. Fronten met een folie zijn het gevoeligst: geen schuurspons graag.
  • Lak: bij fronten met een laklaag maakt het verschil of je een matte lak kiest of hoogglans. Matte lak is meestal wat ruwer en dat zorgt ervoor dat vloeibare stoffen er soms intrekken. Goed drogen elke keer dus. Bij hoogglans heb je dit probleem niet, alleen hierbij moet je uitkijken voor doekjes met een grove structuur of schuursponzen.
  • Massief hout: een houten keuken is altijd voorzien van een olie- of laklaag. Toch moet je uitkijken voor vuil, want dit kan in de poriën van het hout trekken. Eventuele vlekken kan je vaak nog wel met een vochtige borstel verwijderen.

Nieuwe keukenfronten kopen

De keuken die het meest gepimpt wordt is waarschijnlijk de Ikea Metod keuken. Er zijn een aantal bedrijven die speciaal voor deze keuken standaard fronten hebben ontwikkeld die voor een flinke upgrade zorgen. Maar bij deze leveranciers kun je vaak ook terecht als je andere formaten keukendeurtjes hebt die je wilt vervangen.

Bij deze leveranciers kun je terecht voor nieuwe keukenfronten: Reform, Superfront, Plykea en Frontz. Overigens is het ook niet ingewikkeld om een nieuwe kraan te installeren. Hoe je dat doet, lees je hier. Kan de serviesset ook een opfrisser gebruiken? Shop hier een serviesset van vtwonen.

nog meer: keuken