Binnenkijken in een basic keuken met betonlook en hout

beeld vtwonen Beeld

Het nieuwbouwhuis van Judith en Michael Doppenberg werd casco opgeleverd, dus de keuken kon helemaal zelf worden ingericht. Basic, maar wel met een ­toevoeging van warme materialen en een tadelakt-look voor de muur. Laat je inspireren door een basic keuken met betonlook en hout.

Keuzes maken

No-nonsense moest haar keuken worden, maar wel eentje die uitblinkt in sfeer. Dat die twee elementen prima samengaan, bewijst de keuken die Judith bedacht voor haar nieuwe huis. De ruimte was beperkt, zo’n tien vierkante meter, maar ze maakte een indeling die aan heel veel wensen tegemoet komt: voldoende kastruimte, een keukeneiland met Quooker en een grote stoomoven. Want dat stond allemaal hoog op de lijst. ­Judith: ‘Met een schets en onze droomkeuken in gedachten zijn we naar een gespecialiseerde keukenzaak gegaan. Daar beginnen dan de echte keuzes. Materialen die mooi bij elkaar ­moeten passen, kleuren die moeten matchen, de voordelen van kunststof, hout en keramiek… Het is een heel proces van ­kijken en kiezen.’

Lees verder onder de advertentie

Wat maakt deze keuken top?

  1. Klein, maar helemaal compleet. Alleen in een grote ruimte plek voor een kookeiland? Judith en Michael laten zien dat het in een kleine ruimte ook kan mét inbouwapparatuur om ruimte te besparen.
  2. Zelfs een zitje aan de bar. Een fijne plek om ’s ochtends te ontbijten, of een praatje tijdens het koken. De kleine ruimte is optimaal benut.
  3. Houten planken als sfeermakers. Het doorbreekt de donkere kleuren en geeft de basic keuken een flinke dot gezelligheid.
  4. Veel licht en planten. Kies je voor een donker keukendesign? Zorg voor licht en ruimte door planten neer te zetten.
  5. Onderhoudsvrij keukenblad. Een aanrechtblad van keramiek is mooi én ongevoelig voor vlekken.

LEES OOK
Hier moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe keuken

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Sfeermakers

Het donkergrijze aanrechtblad van keramiek vonden ze meteen heel mooi. Met als grote voordeel: het materiaal is ongevoelig voor vlekken. Judith: ‘Wij noemen het hufterproof, want dat blijkt het in de praktijk ook te zijn. Heel praktisch zijn ook de keukenkasten, die kun je gewoon afnemen met een sopje.’ De vooraf bedachte indeling bleek gelukkig een haalbare kaart en na wat passen en meten is de keuken in z’n geheel door de ­keukenleverancier geïnstalleerd. Praktische zaken zijn fijn, maar het oog wil ook wat, natuurlijk. Judith: ‘Bepaalde dingen moeten gewoon goed zijn, zoals lades die lekker ‘lopen’ en kranen die handig zijn in het gebruik. Maar sfeer maak je daar niet mee. Waar ik nog elke dag blij mee ben, zijn de robuuste houten planken boven het aanrecht en de accessoires die ik daarbij heb gevonden. De planken zijn gemaakt van originele wagondelen, dat maakt ze zo bijzonder. Hout, riet en aardewerk zorgen voor de warmte. Heel mooi is ook de muurverf, die heeft zo’n rustieke tadelakt-look. Dit type verf – van Pure & Original – zorgt voor extra diepte en reliëf. De muur is daarna waterafstotend en ­afwasbaar gemaakt met een milieuvriendelijke ‘sealer’, wat in de keuken erg praktisch is.’

Lees verder onder de advertentie

Verbeterpunten

De basic keuken lijkt alles te hebben: sfeer, mooie materialen, fijne apparatuur. Is aan alle wensen voldaan? Judith: ‘Achteraf had ik wel graag een groter werkblad willen hebben. De ruimte is eigenlijk net iets te klein voor deze indeling. Soms is dat een beetje gedoe, vooral als we met z’n tweeën in de keuken bezig zijn. En ik zou niet opnieuw voor een afzuigkap kiezen. Destijds hadden we nog niet veel vertrouwen in een afzuigsysteem dat is verwerkt in de kookplaat. Daar denk ik nu anders over.’ Desondanks is er dagelijks veel om blij mee te zijn. Zoals met de combi hetelucht-stoomoven. ‘Dat is zo’n ideaal ding. Ik ­gebruik hem het meest om groente in te stomen en broodjes af te bakken. Met stoom worden ze veel lekkerder dan in een gewone heteluchtoven.’ De keuken is voorzien van alle benodigde apparatuur (Siemens) en kreeg veel sfeer door de stoere houten planken (via Frank Pouwer in Doornwerth) en persoonlijke accessoires. Ook de ­minerale gietvloer is mooi en praktisch tegelijk.

LEES OOK
De basic woonstijl: zo pas je ‘m toe

Style de keuken af met…

Bron: vtverbouwen keuken 2 | tekst Helmke van Geel fotografie Muk van Lil, Judith Doppenberg