Dit is alles wat je moet weten over je keuken wrappen

beeld vtwonen Beeld

Zijn de keukenkasten toe aan een update? Dan hoef je je oude keuken er echt niet helemaal uit te slopen en te vervangen door een nieuwe. Door je keuken te wrappen ziet ie er in korte tijd weer als nieuw uit. Welke soorten wrapfolie zijn er? Wat kost het om de keukenkasten te wrappen? En waar let je op voor- en nadat je een keuken wrapt? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Wrap it

Een keuken wrappen is hot! Steeds meer mensen durven het aan en ook onze vtwonen-stylisten laten een keuken regelmatig wrappen in de make-over. Maar wat is een keuken wrappen nu precies en hoe werkt het?

In het kort gezegd is de keuken (laten) wrappen het beplakken van keukenkasten en ladefronten met plakfolie. Deze manier heeft veel voordelen. Het wrappen van je keuken kost veel minder geld dan een nieuwe keuken kopen en je kunt uit allerlei kleuren en patronen kiezen. Zo kun je een basic matte variant kiezen, of een marmeren aanrecht faken door voor dit marmerlook folie te gaan. Je hebt dus met weinig moeite en tijd een compleet nieuwe keuken.

LEES OOK
Bekijk hier hoe Stylist Anne-Catherine Gerets de perfect koffiehoek creëert

Lees verder onder de advertentie

Is zelf wrapfolie gebruiken makkelijk?

Ja! Iedereen kan wrapfolie gebruiken. Het wrappen van de keuken is een makkelijke manier om de oude keuken een nieuwe look te geven. Hierbij is het wel belangrijk om op een aantal dingen te letten.

Voordat je aan de slag gaat, moeten de keukendeurtjes en ladefronten goed schoon zijn. Dat betekent dat er geen stof of vet op de kastjes te vinden is. Vuil zorgt namelijk voor luchtbellen onder de folie. Dus pak de ontvetter en een stofdoek erbij en ga flink boenen voordat je met het plakken begint.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste benodigdheden in huis te halen. Naast plakfolie, heb je heel fijn schuurpapier, een stanleymes, een viltje en een föhn nodig voor het bewerken van je oude keuken.

Lees verder onder de advertentie

Zelf je keuken wrappen, dit heb je nodig:

 • Keukendeurtjes en ladefrontjes
 • Plakfolie
 • Heel fijn schuurpapier
 • Stanleymes
 • Viltje of een plastic pasje
 • Föhn

DIY keuken wrappen, zo doe je het

 1. Schroef de kastdeurtjes los en verwijder de handgrepen.
 2. Haal de keukenlades uit het keukenblok en verwijder ook hiervan de handgrepen.
 3. Ontvet de deurtjes en ladefrontjes. Maak ze glad met fijn schuurpapier. Zorg dat je vervolgens al het overtollige (schuur)stof wegpoetst.
 4. Knip de folie op maat.
 5. Trek aan het begin van het beschermlaagje van de folie een klein stukje weg. Leg hierop het deurtje en plak het begin goed vast. Het is belangrijk dat je de folie goed gladstrijkt. Om belletjes te voorkomen, kun je het beste en viltje gebruiken, maar een plastic pasje werkt ook.
 6. Draai het geheel om. Nu heb je de plakfolie aan de bovenkant. Trek de bovenste laag langzaam van de beschermlaag af en gebruik het viltje om de folie glad te strijken.
 7. Blaas de zijkanten van de folie met een föhn zachtjes naar beneden en plak het tegen de onderkant van het deurtje.
 8. Laat de kastjes een uur staan, zo voorkom je dat de kastjes loskomen.
 9. Monteer tenslotte de kastjes weer vast op de juist plek en plaats de handgrepen terug.
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Wat kost het om een keuken te wrappen?

Van glanzend tot mat: wrapfolie is te koop in allerlei soorten, kleuren en materialen. Ga je voor zwarte folie? Of voor hout voor een natuurlijke look? Onze tip, de zwarte keuken is een blijvertje! Maar bedenk vooral wat er binnen jouw woonstijl past.

Voor deze make-over bij David en Deborah in Uithoorn koos stylist Eva voor een folie in de kleur T206 van Stickermaster. Zo’n bedrijf adviseert over de kleur en/of het motief en specialisten plakken de wrapfolie op locatie. Een volledige keukenwrap bij bijvoorbeeld Stickermaster is mogelijk vanaf € 750,-. Ga je zelf aan de slag? Dan zul je minder geld kwijt zijn. Gemiddeld kost wrapfolie voor de hele keuken tussen de € 250,- en € 350,-. Een stuk goedkoper dus!

Shop in de stijl:

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen weer verliefd op je huis | Styling Eva van de Ven, fotografie Margriet Hoekstra