Geen tegels in de keuken? Dit zijn de alternatieven

beeld vtwonen Beeld

Beton ciré, schrobvaste verf, behang, natuursteen… er zijn heel wat alternatieven voor standaard tegels in de keuken. Maar al die mogelijkheden maken de keuze er niet makkelijker op. Want welke achterwanden zijn niet alleen mooi, maar ook praktisch? We zetten de pro’s en cons van de bekendste keukenwanden op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Schrobvaste verf

Wanneer je het liefst een strakke, basic muur in de keuken wilt, kies dan voor schrobvaste verf. De naam zegt het eigenlijk al: spetters en vlekken poets je er zo af zonder dat de verf gaat afbladderen of lelijk wordt. Deze speciale verf koop je in de bouwmarkt en verfwinkel en bijna alle verfmerken hebben deze variant wel in het assortiment.

Let wel op: er zijn drie verschillende ‘schrob’ klasses, waarbij klasse 1 geschikt is voor plekken die vaak afgenomen moeten worden en 3 voor plekken waar dit minder vaak hoeft. Je zult begrijpen dat klasse 3 het meest geschikt voor de keuken is. Twijfel je of je de juiste gevonden hebt? Vraag het dan nog even na in de winkel.

Een nadeel kan zijn dat de schrobvaste laag na een maand doordrogen pas echt goed werkt, dus zet de staafmixer de eerste weken iets verder af van je vers geverfde muur.

Lees verder onder de advertentie

Natuursteen

Marmer is de laatste jaren weer helemaal done en ook in de keuken zie je steeds vaker achterwanden en aanrechtbladen van dit natuursteen. Ook graniet en hardsteen zijn favoriete materialen voor wand en blad. Het voordeel van natuursteen is dat het kras- en hittebestendig is en je dus niet hoeft uit te kijken met warme pannen. Het is ook een duurzaam materiaal en kan heel wat jaren mee. Fijn, dit soort natuurlijke alternatieven voor tegels.

Een nadeel van natuursteen is dat het licht poreus is en je moet opletten met agressieve schoonmaakmiddelen, vocht en zure vloeistoffen, zoals appelsiensap en citroensap. Wel natuursteen, maar geen gedoe? Er zijn steeds meer imitaties die nauwelijks van het echte materiaal te onderscheiden zijn.

Lees verder onder de advertentie

Behang

Een snelle upgrade van je keuken? Dan is behang ideaal! Je hebt hiervoor wel speciaal behang nodig, want gewoon vliesbehang is niet bestand tegen veel vocht. Keukenbehang is hittebestendig, waterdicht en makkelijk proper te maken. En er zijn zoveel verschillende decors dat er voor elke smaak en woonstijl wel eentje te vinden is. Van net-echte Portugese tegels tot jungle-print. Je vindt dit behang bijvoorbeeld bij Kitchenwalls.

Speciaal keukenbehang heeft nauwelijks nadelen, alleen de prijs ligt wat hoger dan gewoon behang.

Beton ciré

Beton ciré is een betonstuc, die door de toevoeging van speciale materialen en harsen extra hard wordt. Omdat het een gladde laag is, heb je geen last van voegen waar vuil in blijft zitten en is de wand makkelijk proper te maken. Niet alleen mooi, maar ook praktisch dus. Beton ciré is prachtig in een stoere, industriële keuken, maar door z’n krijtachtige afwerking past het ook perfect in een keuken met een zachtere, bijna Oosterse look.

Lees verder onder de advertentie

Een nadeel van beton ciré is dat je moet uitkijken met agressieve schoonmaakmiddelen en schuursponsjes. En het duurt even voordat de wand klaar is: het materiaal wordt laag voor laag aangebracht en dit kan zomaar een week of drie duren.

Ook mooi: beton ciré in de badkamer.

Bron: beeld: styling Kim van Rossenberg, fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie