Zo geef je die oubollige tegelvloer een upgrade

Basalt split, per 25 kg (hornbach.nl). Tegel met stermotief Solostone Belgian Stone Star White, per m², 70x7x3,2 (vtwonen.nl). Zwart gebeitste houten vlonders (praxis.nl). Zwarte beits van Cetabever (karwei.nl). Marugame paneel van gebrand Accoya hout (zwarthout.com). Zwarte karaf (hm.com). Stoklantaarns Kanpur, zwart handveegblik, zwarte sisal deurmat (loods.nl). Ronde antracietkleurige schaal (intratuin.nl).,  Beeld

Een tegelvloer gaat vaak langer mee dan de trends. Daardoor kan het voorkomen dat jij helemaal klaar bent met de tegels, maar zij nog niet met jou. Het is een enorme klus om zo’n vloer te verwijderen. Toch kun je met er wat trucs voor zorgen dat die oubollige tegelvloer een moderne upgrade krijgt.

Lees verder onder de advertentie

Een lik verf erover

Of je nu alle tegels verft, alleen een deel of met een patroon in de weer gaat: gebruik altijd speciale tegelverf. Deze hecht veel beter dan gewone verf en is goed bestand tegen vocht. Alabastine heeft bijvoorbeeld goede verf voor tegels en van ditzelfde merk heb je ook een goede primer of grondverf speciaal voor tegels. Want net als bij alle andere verfklussen is de voorbereiding bijna het belangrijkst voor een goed resultaat.

LEES OOK
Zo gebruik je tegelverf (mét instructievideo)

Beschilder met een patroon

Als je eenmaal besloten hebt dat je een verfklus prima aankan, dan zijn er mogelijkheden te over. En ligt die Portugese tegelvloer of dat strakke geometrische motief toch ineens bij jou op de vloer. Voor het schilderen van een patroon is een strakke hand natuurlijk welkom, maar gelukkig zijn er ook hulpmiddelen als je geen Mondriaan bent: sjablonen! Ze zijn er in zóveel soorten, maten en vormen dat het bijna niet anders kan dan dat er een favoriet van jou bij zit. Kijk hiervoor eens op Etsy en Pinterest en zoek op stencils. Vaak zijn de patronen gratis of voor een klein bedrag te downloaden voor jouw tegelvloer upgrade.

Lees verder onder de advertentie

KIJK DE KUNST AF
4x woonidee: zo breng je goud in het interieur

Look-a-like granito

Terrazzo en granito zijn bezig met een flinke comeback. De gespikkelde vloeren die in de jaren 30 veel in huizen werden toegepast, zijn helemaal terug. Als je zo’n terrazzovloer eens goed van dichtbij bekijkt, dan lijkt het net alsof er lukraak met verf is gespetterd. Dat moet toch ook goed te doen zijn door jou, zou je denken? Probeer het effect eerst eens uit op een paar losse tegels voordat je de hele vloer in een keer aanpakt. Bekijk in welke dosering en met welke kleuren je de mooiste combinatie krijgt. Verven was nog nooit zo leuk!

LEES OOK
Alles wat je moet weten over een granito vloer

Lees verder onder de advertentie

Ook mooi op de vloer…

Bron: beeld: vtwonen tuinspecial 01-2020 | styling Moniek Visser, fotografie Danique van Kesteren