Alle ruimte voor koken en opbergen in de G-keuken

beeld vtwonen Beeld

Hobbykoks opgelet: ben je op zoek naar een keuken waar alles binnen handbereik is en je elkaar niet in de weg loopt? In de G-keuken vind je zowel een overvloed aan opbergruimte als genoeg plek voor inbouwapparatuur. Zo blijft het aanrecht opgeruimd en is er des te meer plek beschikbaar voor het echte werk: kneden, mixen, hakken en snijden. Lees alles over de mogelijkheden van de G-keuken.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een G-keuken?

Deze keukenopstelling heeft, met een beetje fantasie, de vorm van de blokletter G. Vandaar de naam. Waar de U-keuken stopt, gaat de G-keuken verder. Om precies te zijn, met een schiereiland het hoekje om. Dit schiereiland is kenmerkend voor deze keuken en voorziet in veel extra aanrechtblad. Onder het schiereiland kun je bovendien kasten, lades maar ook inbouwapparatuur goed kwijt. Een keuken waar de liefhebbers van koken hun hart bij ophalen en waar de liefhebbers van eten hun vingers bij aflikken.

Mogelijkheden van een G-keuken

Met een keuken in g-vorm kan je heel veel kanten op. Het schiereiland alleen al kan op tal van verschillende manieren worden gebruikt. Dit zijn een aantal mogelijke G-keuken opstellingen:

  • Ga voor een keukenblok met kasten erboven of benut de muur optimaal met een kastenwand. Dat oogt rustig en modern en kan worden gebruikt als voorraadkast of voor het wegwerken van inbouwapparatuur. Een keukenblok daarentegen is weer fijn vanwege het aanrechtblad en ziet er speelser uit. Leuk om een knappe waterkoker of sapcentrifuge op te zetten.
  • Op het schiereiland koken is natuurlijk ook een optie in de G-keuken.
  • Of je nu kiest voor een breed keukenblok met een smal schiereiland of andersom: laat je leiden door de verhoudingen en afmetingen van de ruimte.
  • Ontbijten, borrelen, late night snacken… Een keukenbar is een gezellige zitplek en een aanwinst voor wie graag kookt met publiek. Ook leuk voor de gasten: diner and show!
  • Een combinatie van een keukenbar en kookeiland kan ook. Met een aanrecht aan de ene kant en een (verhoogd) barblad aan de andere kant, is er ongetwijfeld heel veel gezelligheid in de keuken.
  • De hoeken van de keuken laat je natuurlijk niet onbenut. Met behulp van een hoekcarrousel kan je er heel veel spullen in kwijt.
  • Bij een heel riante keuken, plaats je het schiereiland naar de open kant. Zo ontstaat er een keukenopstelling in s-vorm.
Lees verder onder de advertentie

G-keuken in een kleine ruimte

Een keuken met een G-vorm komt het best tot zijn recht als er wat vierkante meters zijn om mee te spelen. Het is goed te weten dat de meeste keukenboeren een minimale lengte aanhouden van 3,5 meter voor de langste zijde. Dat is echt nodig om een ​​G-vorm te kunnen plaatsen. Is de ruimte net iets te klein voor deze opstelling? Een T-Keuken of U-Keuken past misschien wel!

beeld vtwonen Beeld

De G-keuken in een grote ruimte

Een keuken kan vrijwel altijd moeiteloos worden aangepast naar groter, op voorwaarde dat je rekening houdt met de zogenoemde werkdriehoek. De werkdriehoek is de onzichtbare driehoek tussen de kookplaat, wasbak en de koelkast. Met andere woorden: de drie werkplekken in een keuken die het meest worden gebruikt. Bij een optimale indeling is de afstand tussen die hotspots kort. Heb je echt heel veel ruimte waardoor zelfs een G-keuken klein lijkt? Dan kan het heel leuk zijn om het schiereiland naar de open kant plaatsen, waardoor er een s-vorm ontstaat.

Lees verder onder de advertentie

De indeling van een keuken in g-opstelling

De g-vormige keuken is groot, daar kunnen we het over eens zijn. Zo’n heerlijke grote leefkeuken is natuurlijk een droom, maar het is bij zo’n groot formaat keukens wel belangrijk dat de indeling goed doordacht is. Je wilt immers zo min mogelijk heen en weer en misgrijpen tijdens het koken is hoogst irritant. Ondanks de grootte is in de G-keuken alles wat je nodig hebt meestal binnen handbereik. Dat komt door de cirkelvormige opstelling, met rondom kasten en werkbladen. Alles dat je nodig hebt bij het koken heb je letterlijk in een handomdraai.

Het schiereiland biedt naast meer werkblad ook meer opbergruimte, want in het eiland kun je natuurlijk ook weer kasten, lades en zelfs inbouwapparatuur kwijt. Let wel, het is aan te raden bepaald apparatuur altijd op ooghoogte te plaatsen en niet te laag. Steeds op je hurken moeten om die ovenschotel te beoordelen is niet wat we willen.

Leidingwerk G-keuken

Net als bij een T-keuken kunnen de leidingen gemakkelijk worden doorgetrokken naar alle plekken in de keuken. Dit komt omdat de keukenelementen en het schiereiland allemaal met elkaar in verbinding staan. Anders dan bij een vrijstaand element, zoals het kookeiland, hoeven de leidingen daarom niet onder de vloer te worden verwerkt.

Lees verder onder de advertentie

Let wel op bij apparaten die op de grond staan, zoals het geval kan zijn bij een vaatwasser of koelkast, want daarbij is er géén ruimte voor leidingen onder het schiereiland. Daarvoor zal ruimte achter het apparaat moeten worden gerealiseerd. Denk aan zo’n 5 centimeter voor ventilatie en leidingen aan de achterkant van inbouwapparatuur. Het kan misschien nodig zijn het schiereiland iets breder te maken.

Voordelen van een G-keuken

  • Ondanks de grootte is het meeste steeds binnen handbereik door het cirkelvormige ontwerp.
  • Er is veel werkoppervlak waardoor samen koken heel goed te doen is en je elkaar niet in de weg loopt.
  • Dankzij veel opbergruimte heb je altijd een opgeruimde keuken.
  • Je hebt extra werkruimte op het schiereiland.
  • Koken op het schiereiland waarbij je de woonkamer in kunt kijken terwijl je het eten bereid; dat is ideaal met kleine kinderen en ook nog extra gezellig als er vrienden te gast zijn.
  • Leidingen eenvoudig door te trekken vanuit de muur (i.p.v. onder de vloer zoals bij het kookeiland).
  • Zitplekken in de keuken met een keukenbar aan het schiereiland.
  • Mogelijkheid tot het plaatsen van een hoge kastenwand.
  • Veel ruimte voor inbouwapparatuur.
  • De G-keuken heeft een groot oppervlak en onder (en boven) alle keukenbladen kan je kasten of lades plaatsen.

Het nadeel van een G-keuken is dat de opstelling veel ruimte vraagt en daarom niet voor elk huis de juiste keuze is.

Lees verder onder de advertentie
Handgevormde donkergroene tegels Metrotegel, champagneglazen gekregen, olielamp, vaasje, karaf, hoge fles erfstuk, set decoratie overblijfsel van een fotoshoot, borden en kommetjes verzameling van Aziatische winkels in New York en Amsterdam. Beeld
beeld vtwonen Beeld

De G-keuken in verschillende stijlen

Deze keuken past in elk interieur. Het misstaat niet in een traditionele keuken en past als vorm ook heel mooi in een moderne woonstijl. Pas de uitvoering en details van de keuken aan op jouw woonstijl. Kies je voor een warme uitstraling met massief houten werkbladen of gaat jouw voorkeur uit naar koelere vibes met een marmer(look) blad. Met achterwanden kun je een hoop sfeer geven. Maak het bohemian met een uitgesproken tegelpatroon of hou het strak en eenvoudig met grote, effen wandpanelen.

Wat kost een G-keuken?

De prijzen van keukens zijn heel verschillend. Een grote keuken, zoals de g-opstelling, kost natuurlijk meer dan een kleine keuken bestaande uit één keukenblok. Een keukenopstelling die uit slechts één zijde bestaat is gewoonweg minder kostbaar. Ook het materiaal van het keukenwerkblad, het merk en de keukenapparatuur beïnvloeden de prijs sterk.

Wanneer je kiest voor een massief houten keukenwerkblad ben je aanzienlijk meer kwijt dan bij een kunststof variant: Voor een betonnen aanrechtblad betaal je doorgaans 650 euro per meter terwijl een aanrechtblad van kunststof verkrijgbaar is vanaf 250 euro. In de regel zijn kasten altijd goedkoper dan lades.

Lees verder onder de advertentie

Ga jij voor een G-keuken?

Droom jij van een keuken waar je in kunt dansen? Met meters keukenwerkblad en alle kookbenodigdheden voor het grijpen? Misschien is deze G-vorm dan toch echt de overweging waard. Heb je genoeg ruimte om zo’n riante keuken te plaatsen? Wij zouden het wel weten!

Genoeg plek voor deze mooimakers

Andere keukenopstellingen

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

keuken Meer dan genoeg ruimte met een U-keuken

beeld vtwonen Beeld

keuken Aan 2 kanten een keuken: de parallel keuken is functioneel en compact

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

keuken Alle mogelijkheden van de hoekkeuken of L-keuken

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

keuken De witte keuken: even tijdloos als stijlvol