Ergonomische keuken: de beste werkhoogte en efficiënte indeling

Hanglamp Shine, Glow en Bloom van vtwonen in brons per stuk € 59,95 Beeld JA vtwonen 07-2017 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA vtwonen 07-2017 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans

Je staat er misschien niet iedere dag bij stil, maar de keuken is een echte werkplek. Je snijdt er groenten, kneedt deeg, braadt vlees en doet de afwas. Allemaal handelingen waarbij een goede werkhouding en een efficiënte indeling van belang zijn. Daarom een aantal tips voor een ergonomische keuken.

Lees verder onder de advertentie

De ideale werkdriehoek

Een keuken waarin je te veel heen en weer moet lopen om bij de spullen te kunnen, is niet ergonomisch en ook niet efficiënt. De basis voor een efficiënte indeling vormen de kookplaat (of het fornuis), de spoelbak en de koelkast. Zij bepalen de zogenaamde werkdriehoek of keukendriehoek. Verbind je deze drie werkplekken met een onzichtbare lijn, dan mag deze niet verstoord worden door objecten of langer zijn dan tussen de 7 en 9 meter.

De hoogte van het keukenblad

Bij het samenstellen van een ergonomische keuken houd je het beste met een aantal zaken rekening. Zo is de juiste hoogte van het keukenblad erg belangrijk. Te laag is niet goed voor je rug en nek en een te hoog blad kan juist weer voor schouderproblemen zorgen. Er zijn richtlijnen om de juiste hoogte van het blad te bepalen:

  • Personen tot 1.70 m : keukenblad van 85 tot 90 cm hoog.
  • Personen tussen 1.70 m en 1.90 m : keukenblad van 90 tot 95 cm hoog.
  • Personen langer dan 1.90 m : keukenblad van 95 tot 100 cm hoog.
Lees verder onder de advertentie

(Tip: laat je hierover adviseren door een specialist)

Hier moet je rekening mee houden

Naast de hoogte van het werkblad zijn er meer punten waar je rekening mee kunt houden voor een ergonomische keuken. Zo moet je – zonder voorover te buigen – met je hand de bodem van de spoelbak kunnen aanraken. Op die manier belast je de rug niet. Daarnaast is het verstandig om de keuken op zo’n manier in te delen dat je niet vaak heen en weer hoeft te lopen. De meeste handelingen volgen het volgende patroon: pakken, wassen, schoonmaken, snijden, koken en opdienen. Zorg ervoor dat je gedurende de handeling aan de ene kant van de keuken begint en aan de andere kant eindigt zonder tussendoor vaak heen en weer te hoeven lopen.

Plaatsing van de apparaten

Kookplaat: Je houdt hiervoor dezelfde hoogte aan als het werkblad of kies voor een verlaagde kookplaat (ongeveer 10-12 cm lager dan het werkblad), zodat je gemakkelijk in de achterste pannen kijkt.

Lees verder onder de advertentie

Oven en magnetron: Plaats de oven en de magnetron op armhoogte (100-140 cm). Hete schotels haal je er dan veilig (horizontaal) uit.

Koelkast: De inhoud van de koelkast overzie je goed als hij op ooghoogte is. Dat is ook een goede hoogte voor je rug.

Vaatwasser: Een hoogte van 115-120 cm is ideaal. Je hoeft dan niet diep door de knieën om de vaat in en uit te ruimen.

Lees verder onder de advertentie