Een keuken indelen en inrichten doe je zo

De keuken is het hart van het huis. Er wordt gekookt en zodra vrienden of familie op bezoek komen, verzamelt iedereen zich graag in de keuken bij de chef. Wil je een nieuwe keuken kopen of je oude keuken nieuw leven inblazen? Van een keuken indelen tot verlichting: zó richt je een keuken mooi en praktisch in.

Nieuwe keuken kopen

Een nieuwe keuken uitzoeken begint met een goed plan. Bedenk allereerst wat niet mag ontbreken. Bedenk niet alleen hoe de keuken eruit moet zien, maar ook welke apparatuur je graag wilt. Op Instagram en Pinterest vind je veel voorbeelden van keukens, maar je kunt ook bij vrienden of familie navragen wat zij fijn vinden aan hun keukens. Zodra je alle informatie hebt verzameld, kun je in je hoofd de eerste contouren van je nieuwe droomkeuken schetsen. 

Keuken indelen

Nu gaan we de keuken indelen. De gouden werkdriehoek is een belangrijk onderdeel van de indeling. Deze driehoek bestaat uit de drie items die je het meest gebruikt tijdens het koken: je kookplaat, spoelbak en koelkast. Zorg dat ze zo dicht mogelijk bij elkaar zitten. Daarmee voorkom je dat je tijdens het koken een halve marathon moet afleggen. Daarnaast zijn er I-, L- en U-vormige keukens. Een L-vormige keuken biedt ruimte voor een eettafel. In een U-vormige keuken zijn de loopafstanden het kortst. Alleen plek voor een I? Plaats de spoelbak dan in het midden: die gebruik je het meest. Ook mooi: een kookeiland met een kookplaat. Dat staat niet alleen gezellig, het creëert ook extra kook- en bergruimte.

Keukenwerkblad

Keukenwerkblad kiezen? We zetten een paar opties op een rij:

  • Kunststof: een groot voordeel van een kunststof werkblad is dat het betaalbaar is. Bovendien is het in allerlei kleuren verkrijgbaar.
  • Rvs: tijdloos, praktisch, hygiënisch en van alle soorten keukenbladen is rvs het meest hittebestendig. Ideaal voor een keuken met industriële look.
  • Beton: ook een betonnen werkblad geeft de keuken een robuuste, stoere uitstraling. In een minimalistische keuken komt dit duurzame materiaal goed tot zijn recht. Nadeel is wel dat beton nogal prijzig is en veel onderhoud nodig heeft. 
  • Marmer: marmer is classy en geeft je keuken een chique uitstraling. Net als beton is het vrij prijzig.
  • Graniet: hygiënisch en kan tegen een stootje, maar het materiaal is niet goed bestand tegen hete pannen. 
  • Corian: corian is een duurzaam materiaal. Doordat de naden zichtbaar afgewerkt kunnen worden geeft het een strakke look.

“De keuken is een plek waar veilig gewerkt moet kunnen

worden.”

Verlichting in de keuken

Ook voor verlichting in de keuken geldt: maak eerst een goed doordacht lichtplan. Welke plekken zijn belangrijk om te verlichten? Zijn er lades of kastjes waar je spotjes in kwijt kunt? De keuken is een plek waar veilig gewerkt moet kunnen worden. Een juiste balans tussen taakverlichting en sfeerverlichting is daarin cruciaal. Zo zijn lampen vanaf het plafond, de bovenkast of een wandplank handig, omdat ze het werkblad functioneel verlichten. Een grote hanglamp of dimbare wandlampen verhogen de sfeer. Lees hier meer over verlichting in de keuken.

Bestaande keuken opknappen

Hoef je geen nieuwe keuken, maar kan je bestaande keuken wel een opfrisser gebruiken? Het vervangen van het werkblad geeft de keuken meteen een compleet nieuwe en frisse uitstraling. Ook kun je ervoor kiezen om de keukenkastjes op te knappen. Alleen de fronten vervangen of een andere kleur geven doet wonderen. Nieuwe fronten koop je bij de leverancier van je keuken of de bouwmarkt. Je kunt zo ook op maat laten maken. Nieuwe grepen erop en klaar!

Frontjes verven

Je kunt oude frontjes ook een kleurtje geven. Maak ze eerst goed schoon en ontvet ze met een ontvettingsmiddel. Schuur ze op tot alle glans is verdwenen. Breng daarna grondverf voor kunststof aan en laat deze goed drogen. Schuur alles nog een keer heel licht en maak stofvrij. Lak tot slot de fronten netjes af. Ook handig: grondverf en lak ineen. Deze verf in één pot is geschikt voor gronden, voorlakken en aflakken.

“Bik oude tegeltjes weg en laat de muur opnieuw

stucen.”

Tegels vervangen

Uitgekeken op je oude tegeltjes? Bik ze weg en laat de muur opnieuw stucen. Als je wilt kun je de gestucte muur een kleur geven. Door vervolgens op de muur een glazen plaat te plaatsen, wordt je stucwerk optimaal beschermd. Bovendien is de muur op die manier makkelijk schoon te houden.

Nieuwe tegeltjes

Andere oplossingen voor het beschermen van je gestucte muur zijn een plaat rvs, spiegelwand, afwasbare muurverf of natuurlijk nieuwe tegeltjes, bijvoorbeeld van de vtwonen collectie

Kleine keuken

Kies in een kleine keuken voor een basis van lichte, neutrale kleuren zoals wit, beige, crème of zachte pastels. Bovenkasten kun je beter vermijden. Ze doen de ruimte nog kleiner lijken. Open planken of rekjes houden je keuken luchtig en open. Ook is het beter om opvallende handvatten op je keukenkasten te vermijden. Ze trekken veel aandacht en verkleinen de ruimte. Kies liever voor greeploze kastdeurtjes of subtiele greepjes van leer. Een keukenbar met barstoelen in het verlengde van je werkblad neemt minder plaats in dan een lange eettafel en stoelen. Vergeet ook het plafond niet. Een donker plafond maakt je ruimte kleiner.

Woonkamer inrichten? Alles over de woonkamer vind je hier. 

nog meer: wooninspiratie