Een ode aan email in huis: sterk en stijlvol

Email is alweer een poosje terug van eigenlijk nooit weggeweest. En daarmee mogen we ons gelukkig prijzen, want bij email gaan praktisch en mooi hand in hand. Met email in de keuken of woonkamer creëer je in een handomdraai een industriële of meer rustieke look. Lang leve email in huis!

emaille in keuken

Wat is email eigenlijk?

Een dun laagje glas dat op metaal of aardewerk wordt aangebracht, dat is email. Bij aardewerk wordt het dan vaak glazuur genoemd. Hoe dan ook, email heeft veel voordelen. Het is bijvoorbeeld heel hygiënisch, omdat kleine vuiltjes door het gladde oppervlak geen kans krijgen. Ook is email niet zo brandbaar of gevoelig voor warmte, waardoor je emaille prima als theepot of pan kunt gebruiken. Voor chemische stofjes deinst email ook niet terug, en uv-straling kan het materiaal ook wel hebben. Dat is vooral fijn om verkleuring door de zon te voorkomen. Email is dan ook een veelgebruikt materiaal in de keuken en badkamer, maar ook gewoon als decoratie in je woonkamer. Want met email kun je leuke dingen doen.

Email in de keuken

Je witte keuken kan flink opfleuren van email in petrol, okergeel of de grijsgewolkte variant. Ben jij meer fan van een rustieke keuken? Dan kun je ton-sur-ton aan de slag. Het witte email in een witte keuken geeft een rustige, eenvoudige en duurzame look, zeker wanneer je het combineert met natuurlijke materialen als rieten manden en hout. Ook een geliefde combinatie: okergeel email met diepblauwe handdoeken; je waant je helemaal in de schilderijen van Vermeer. Daarnaast zijn emaillen bakjes en blikken natuurlijk uitermate geschikt om je voorraadkast te ordenen.

Ook leuk: emaillen kannen lenen zich toed als vazen of

grote bloempotten

Emaille vaas

… en in de woonkamer

Email laat zich natuurlijk niet beperken tot je keuken. In je woonkamer kun je het prima inzetten voor een meer industriële look. Zo kan een emaillen broodtrommel prima op een wandtafeltje; ideaal om rondslingerende spullen in op te bergen en dat email in huis siert meteen je interieur. Ook leuk: emaillen kannen lenen zich goed als vazen of grote bloempotten. Varieer een beetje in grootte voor het mooiste resultaat. Meteen aan de slag met het verpotten van je plantjes? Hier lees je hoe je dat ’t beste aanpakt.

nog meer: wooninspiratie