Gedeeltelijke make-over: hoe vervang je een keukenblad?

Als je toe bent aan een nieuwe keuken is het ook een optie om alleen het keukenblad te vervangen. Zo krijgt de keuken een compleet nieuwe look voor maar een fractie van de prijs van een geheel nieuwe keuken. Hoe je dat doet? We leggen het uit.

woonkeuken landelijk modern vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 15

Een keukenblad vervangen: zo ga je te werk

Een keukenblad is vaak makkelijk te verwijderen. Na het demonteren van de kraan en de kookplaat, kan een keukenblad in de meeste gevallen makkelijk worden losgemaakt. Het blad zit gebruikelijk met een aantal schroeven en een kitrand vast aan de rest van de keuken. Nadat de schroeven losgedraaid zijn, kun je de kitrand los snijden met bijvoorbeeld een Stanley mes.

Het keukenblad is in de meeste gevallen gewoon van de keuken af te tillen. Houd hierbij wel rekening met het gewicht hiervan. Reken erop dat je in ieder geval twee personen nodig hebt om het van de keuken af te tillen. 

Op dezelfde manier kun je het nieuwe keukenblad er weer op tillen en vast monteren. Mits deze perfect op maat is gemaakt voor de bestaande keuken met uitsparingen voor de spoelbak en de kookplaat. 

Ben je handig? Dan kun je een keukenblad ook zelf maken. Zoals een betonnen aanrechtblad. Toch doe je er in de meeste gevallen goed aan om het keukenblad op maat te laten maken door een specialist. Deze kan rekening houden met alle hoeken en muren, ook als deze niet helemaal recht lopen. 

LEES OOK
Zelf een betonnen aanrechtblad maken: dit moet je weten

Materiaalkeuze keukenblad

De materiaalkeuze van het keukenblad is niet alleen belangrijk als het gaat om de uitstraling van de keuken, ook de gebruiksslijtage speelt een belangrijke rol. Ben jij een echte keukenprins(es)? Dan is een werkblad dat tegen een stootje kan vaak belangrijker dan de looks. Je wilt natuurlijk wel dat het keukenblad zo lang mogelijk meegaat.

Ook het schoonmaken en onderhouden van een keukenblad kan een rol spelen in de keuze. Met een druk gezinsleven is het makkelijker als dit snel en efficiënt kan gebeuren. Er zijn dus heel wat factoren om rekening mee te houden en daarnaast is de keuze aan materialen reuze. Zo maak je de juiste keuze voor een werkblad in de keuken. 

Nog zoiets om rekening mee te houden: het nieuwe keukenblad moet natuurlijk wel matchen bij de rest van de bestaande keuken. Houd hierbij ook in het achterhoofd voor welke woonstijl je wilt gaan. Zo staat een betonnen of RVS aanrechtblad in de meeste gevallen beter bij een industriële woonstijl, dan een marmer-look werkblad.

LEES OOK
Een werkblad voor de keuken kiezen

Keukenblad vervangen: de makkelijke manier

In sommige gevallen hoeft een keukenblad niet verwijderd te worden als je deze wilt vervangen. Sommige keukenspecialisten bieden namelijk ook overzetbladen aan. Deze overzetbladen worden op maat gemaakt en kunnen gemakkelijk over het bestaande keukenblad worden gezet. Dit bespaart vaak een hoop tijd en geld. Laat je van te voren goed adviseren over de verschillende mogelijkheden.

De rest van de keuken

Door het keukenblad te vervangen, geef je de keuken gemakkelijk een compleet nieuwe look. Kan de rest van de keuken wel een opfrisser gebruiken? Dan kun je de keukenkastje schilderen of wrappen. Ook de handgrepen kun je vervangen voor nieuwe exemplaren voor een frisse uitstraling. Heb je tegels in de keuken? Dan kun je deze eventueel verven om ze van een nieuwe look te voorzien. Op deze manier geef je de keuken een complete make-over voor een fijn prijsje! 

LEES OOK
Dit is alles wat je moet weten over je keuken wrappen

nog meer: wooninspiratie