Droge lucht in huis? Dit kun je eraan doen

Een droge huid, prikkende ogen, hoofdpijn, een hoestje en vermoeid zijn. Je denkt dan al snel aan een verkoudheid , maar deze klachten zouden zomaar eens een heel andere oorzaak kunnen hebben. Droge lucht in huis kan namelijk de boosdoener zijn. En dat heeft alles te maken met het ‘klimaat’ van je woning.

vtwonen 2-2020 | roze bankje blauwe muur | droge lucht in huis
Vloerkleed van Please wait to be seated, gordijnstof Jab. Bank van Sofacompany. Radiatorombouw zelfgemaakt voor items die ze nergens kwijt konden in het huis zonder vensterbanken. Grote poster werk van Anitta uit het boek Arts and Crafts Homes, roze print en lichte poster By Garmi, klein plaatje Dos Family. Kussens H&M Home. Lamp vlooienmarktvondst. Poef Warm Nordic. Muurverf Vineyard nr. 61 van Flügger.

Hoe krijg je droge lucht in huis?

Als het koud is buiten – en dat kan nog weleens het geval zijn in Nederland – is het natuurlijk heerlijk om de kachel aan te zetten. Alleen de warmte van die loeiende verwarming in combinatie met koude, droge buitenlucht is niet ideaal. Koude lucht heeft sowieso een lager vochtigheidsgehalte dan warme lucht. Zodra die lucht naar binnenkomt, zorgt de centrale verwarming ervoor dat het vochtgehalte nog meer afneemt.

Water verdampt sneller in droge lucht. Dus ook in je keel en longen. Daarnaast nemen je longen minder zuurstof op als er te droge lucht wordt ingeademd. Hierdoor kunnen er allerlei vervelende gezondheidsklachten ontstaan die lijken op een verkoudheid. En niet alleen mensen kunnen last hebben van droge lucht, ook huisdieren, planten en meubels. 

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 50 en 60 procent. Zakt deze onder de 40 procent, dan kunnen er klachten ontstaan. Het luchtvochtigheidsgehalte in huis kun je meten met een hygrometer. Hoe zorg je ervoor dat jouw huis een fijn klimaat heeft om in te leven?

Tikje lager

De verwarming is vaak de grootste boosdoener als het om luchtvochtigheid gaat. Natuurlijk wil je van jouw huis geen vrieskist maken, maar probeer ervoor te zorgen dat je ‘m niet hoger zet dan 21 graden. 

Uit grootmoeders tijd

Herinner je de ouderwetse radiatorbakjes nog? Door de bakjes met water op de verwarming te plaatsen, blaast er niet alleen warme, maar ook vochtige lucht de kamer in. Ouderwets, maar nog steeds effectief. Vul simpelweg een kommetje water en plaats deze op de verwarming. Hoe meer, hoe beter.

Gezonde planten

Ook planten kunnen zorgen voor een fijne en gezonde leefomgeving. Planten kunnen een luchtzuiverende functie hebben en ook zorgen voor een beter vochtgehalte in huis. De een meer dan de ander, dus ga op zoek naar de meest gezonde planten, zoals de sansevieria of krulvaren. 

Stofvrij leven

Heb je last van veel stof in huis? Dit kan de klachten van droge lucht in huis verergeren. Zorg er dus voor dat je regelmatig in de weer gaat met een stofdoek en stofzuiger.

LEES OOK
Stof in huis: dit gebeurt er als je het lang niet schoonmaakt

Doortochten

Ventilatie is super belangrijk als het om droge lucht in huis gaat. Probeer dus zeker een keer per dag een raam open te zetten. Het liefst tegenover elkaar, zodat de boel goed doortocht. Is het koud buiten? Dan is tien minuten al voldoende.

Op stoom

Ga je een warme douche nemen? Laat de ventilatie een keer uit en zet de deuren open. Het vocht zal zich door het huis verspreiden en niet in de badkamer blijven hangen. Voor schimmel hoef je dus niet direct bang te zijn. Of laat de afzuigkap een keer achterwege als je een eitje gaat koken. 

Met een stekker

Er zeker van zijn dat je helemaal goed zit qua luchtvochtigheid in huis? Dan kun je een luchtbevochtiger, ook wel humidifier, kopen. Hier zit vaak ook een meter in, dus dan kun je ook meteen zien of je goed zien. Handig! 

nog meer: wooninspiratie