Stof in huis: dit gebeurt er als je het lang niet schoonmaakt

beeld vtwonen Beeld

En dan ineens zie je het: een laagje stof dat zich heeft verzameld op je meubels, accessoires en in het raamkozijn. En dan hebben we het nog niet over de plinten en vloer gehad. Soms lijkt het net of stof vanuit het niets komt. Heb je een tijdje geen zin of tijd gehad om de stofdeeltjes weg te poetsen, weet dan dat je huis écht een stuk frisser is als je het wel doet.

Lees verder onder de advertentie

Wat is stof?

Stof in huis bestaat uit van alles: huidschilfers, kleine delen van haren, zand, aarde, vuil, kledingvezels en huisstofmijten. We spreken pas van stof als de deeltjes kleiner zijn dan 0,06 millimeter. Voor je eigen beeld: dat is minder dan een tiende van een menselijke haar.

Allergie

Behalve dat te veel stof in huis slecht is voor je longen (je kunt erdoor gaan hoesten of niezen) is de kans ook groot dat je een allergische reactie of reacties krijgt van stof in huis. Een groot deel, soms tot wel 60 procent, van stof bestaat uit pollen van buiten. Die neem je via je kleding, schoenen of zelfs hoofdharen ongewild mee naar binnen.

Naast pollen bestaat stof voor een groot deel uit huisstofmijten. Dit zijn superkleine beestjes die leven van huidschilfers die in de stof zitten. Warme, vochtige plekken zoals je bed of de slaapkamer vinden huisstofmijten het lekkerst. Hoe minder vaak je stoft, hoe meer mijten zich in je huis verzamelen. Hoe meer mijten (én pollen), hoe groter de kans op een allergische reactie is.

Lees verder onder de advertentie

Plekken waar stof in huis verzamelt

Raambekleding zoals lamellen, gordijnen en luxaflex zijn fijne plekken voor stof om op te landen. Ook onder de eettafel, en dan vooral rondom de stoel- en tafelpoten, vind je regelmatig stofhoopjes. Onder het bed en op de trap zijn ook plekken waar stof zich graag verzamelt.

Shop de stijl…

Bron: Beeld vtwonen 03-2020 | Styling Daniëlle Verheul | Fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie