Lekker warm na het douchen: alle soorten badkamer verwarming op een rij
Na het douchen of baden is een behaaglijke temperatuur in de badkamer wel zo fijn. Je afdrogen in een ijskoude omgeving is niet bepaald prettig. Bovendien zorgt een goede badkamer verwarming ervoor dat vocht beter verdwijnt. Van infrarood tot handdoekradiator: dit zijn de opties.
Niet meer klappertanden
Een verwarming in de badkamer is minder vanzelfsprekend dan je denkt. Veel oude huizen hebben geen radiator of centrale verwarming in de badkamer. Toch is enige vorm van warmte wel noodzakelijk. Zo voorkom je niet alleen dat je staat te klappertanden bij het afdrogen. Het houdt ook vochtige muren en vloeren tegen.
Soorten badkamer verwarming
Alle badkamer verwarming kun je onderverdelen in twee soorten:
- Hoofdverwarming
- Bijverwarming
Hoofdverwarming in de badkamer
Met een hoofdverwarming houdt je de temperatuur op peil. Hierbij is centrale verwarming op gas allang niet meer de standaard. Steeds vaker wordt de badkamer elektrisch verwarmd. Zo verlies je geen ruimte door een radiator én kun je richting een gasloos bestaan. Meer over het huis verwarmen zonder gas lees je hier.
- Handdoekradiator
Een veelvoorkomende (traditionele) verwarming in de badkamer is de handdoekradiator. Deze radiator met designallure dient niet alleen als verwarming, je hangt er ook je natte handdoeken overheen. Tegenwoordig heb je prachtige designradiatoren die helemaal opgaan in jouw badkamerstijl.
- Vloerverwarming
‘s Ochtends wanneer je je bed uitstapt meteen met je blote voeten op een ijskoude tegelvloer? No thanks! Vloerverwarming is het ultieme comfort in de badkamer. Steeds aantrekkelijker wordt elektrische vloerverwarming, zodat deze onafhankelijk van de cv werkt. Handig, want de badkamer gebruik je niet de hele dag door. Met spitsuren gaat de verwarming een graadje hoger en daarbuiten kan hij uit.
Bijverwarming in de badkamer
Het voordeel van bijverwarming in de badkamer is dat de reguliere cv een tikkeltje lager kan. Vooral met de huidige, hoge energiekosten is dat interessant. Ook als er zonnepanelen op het dak pronken, is een extra elektrische kachel in de badkamer soms voordelig. Dit zijn de opties:
- Infraroodverwarming
Bij infraroodverwarming in de badkamer worden personen en objecten direct verwarmd door middel van straling. Dit is efficiënt omdat er geen energie verloren gaat aan het verwarmen van de lucht. Let wel: een infraroodpaneel heeft niet genoeg power om een grote badkamer volledig te verwarmen. Infraroodverwarming is dus met name geschikt als bijverwarming in de badkamer. Wél is het energiezuiniger dan traditionele elektrische kachels én kan de thermostaat een beetje lager. Bovendien is het een milieuvriendelijke keuze.
LEES OOK:
Hoe werkt een infraroodpaneel en wanneer is het een uitkomst?
- Elektrische convectorverwarming
Bij een convectorverwarming wordt – in tegenstelling tot bij de infraroodverwarming – de lucht in de badkamer verwarmd. Dit gebeurt relatief snel en dus heb je binnen no time een warme ruimte. De bediening is simpel en vaak te regelen met een thermostaat. Het warmtebereik is groter dan bij infrarood, maar een convector is minder zuinig.
Wat is de beste (en zuinigste) verwarming voor de badkamer?
Welke badkamer verwarming bij jou past, ligt dus aan je situatie. Heb je zonnepanelen en een goed geïsoleerd huis? Dan is elektrisch verwarmen interessant. Zoek je naar een bijverwarming zodat de radiator een beetje lager kan? Dan is een infraroodpaneel de zuinigste optie.
Houd hoe dan ook rekening met de hoeveelheid watt die nodig is om de badkamer te verwarmen. Voor een badkamer heb je gemiddeld genomen 70-100 watt per vierkante meter nodig.