Hoe werkt een infraroodpaneel en wanneer is het een uitkomst?
Elektrisch verwarmen wordt steeds aantrekkelijker, vooral wanneer je zonnepanelen hebt. Maar hoe zit het met infraroodpanelen? Is dit misschien een toekomstbestendige, gezonde én stijlvolle verwarming?
Hoe werkt een infraroodpaneel?
Infraroodverwarming is een vorm van elektrische verwarming (andere opties lees je hier). Een infraroodpaneel straalt infraroodstraling uit, waarmee een gerichte plek in huis wordt verwarmd, zoals de zithoek, eettafel of je thuiswerkkantoor. Straling klinkt misschien spannend, maar geen zorgen. Infraroodpanelen gebruiken langgolvige infraroodstraling, die niet doordringt in je huid.
Om van de warmte te genieten, moet je wel binnen het bereik van het paneel zitten. De warmte voelt aangenaam aan; het lijkt net alsof je in de zon zit. Maar dan zonder de schadelijke uv-straling.
LEES OOK:
De (zuinigste) opties voor elektrische verwarming in de woonkamer
Infraroodstraling
Het grote verschil met andere soorten verwarming is dat infraroodpanelen heel gericht verwarmen. Alleen jou en de objecten die in het bereik van de panelen liggen. En niet – zoals in de meeste Nederlandse huishoudens – de lucht eromheen. En omdat de panelen langgolvige infraroodstraling hebben, geven ze geen licht. Wel zo fijn, zodat het niet stoort met het lichtplan in huis.
Voordelen van infraroodpanelen
- efficiënte en gerichte verwarming, er gaat weinig energie verloren
- geen luchtcirculatie in huis, dus minder tocht én minder droge lucht
- zodra je het paneel aanzet, is het vrijwel direct warm
- minder condens omdat de lucht niet wordt verwarmd
- stof verplaatst zich minder snel door het huis
- het strakke design past goed in een modern interieur
Is het duurzaam?
De grote vraag is natuurlijk: is verwarmen met infraroodpanelen wel écht duurzaam? Immers: verwarmen op stroom heeft toekomst, toch? Het korte antwoord (volgens Milieucentraal Nederland): ja, infraroodpanelen kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming (dan kan de thermostaat een beetje lager) of als hoofdverwarming in ruimtes die je weinig gebruikt. In zeer goed geïsoleerde huizen kan volledige verwarming met infraroodpanelen een milieuvriendelijke keuze zijn, mits je gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom zoals zonnepanelen of een warmtepomp.
Bedenk dus goed of je infrarood als hoofdverwarming of bijverwarming wilt inzetten. In dat laatste geval zijn dit slimme plekken voor een infraroodpaneel:
- de badkamer
- de zithoek
- de werkplek op zolder
- onder je bureau, om je benen en voeten warm te houden
Nadelen van infraroodpanelen
Infraroodpanelen zijn dus niet altijd geschikt als hoofdverwarming. Zijn er nog meer nadelen te noemen?
- het te verwarmen gebied moet binnen 3 meter afstand van het paneel liggen
- het snoer en de stekker moeten weggewerkt worden
- lichaamsdelen die geen straling krijgen, blijven koud
- het vraagt om een slimme aansturing; het paneel moet immers uit als er niemand in de ruimte is
Temperatuur instellen
Nu vraag je je misschien af hoe je het paneel aanzet. Sommige panelen hebben een simpele schakelaar, andere hebben een mobiele app of een bewegingssensor. Die laatste is geen overbodige luxe als je een infraroodpaneel gebruikt in een ruimte waar je maar af en toe komt, zoals de badkamer of werkkamer.
Waar plaats je het paneel?
Bij het plaatsen van infraroodpanelen is het belangrijk om geen objecten tussen jou en het paneel te plaatsen. Een stoel voor het paneel is niet handig, want die houdt de straling tegen. Geef het paneel dus vrij de ruimte om te stralen. Monteren aan het plafond is dan een perfecte optie.
Aan de muur hangen kan ook, maar plaats het dan op ooghoogte, zodat er geen spullen voor staan. Stekker erin en verwarmen maar.
Andere warmhouders…
Bron: Beeld: vtwonen 02-2020 | styling Marlies Does | fotografie Ernie Enkelaar