Creëer het ultieme hotelgevoel met de ensuite badkamer
Droom jij ervan om vanuit je bed rechtstreeks in bad of onder de douche te stappen? Van een eigen mini-spa in huis? Een ensuite badkamer geeft je die heerlijke, relaxte hotelsfeer. Laat je inspireren door de voorbeelden en leer van de do’s en don’ts.
Wat is een ensuite badkamer?
De betekenis van en suite is: ‘De combinatie van een voor- en achterkamer met schuifdeuren ertussen.’ Bij een ensuite badkamer is de badkamer verbonden met een andere ruimte in huis. Meestal is dat de slaapkamer, maar dat kan ook een zolderkamer of logeerkamer zijn. Vaak is het een open badkamer, waarbij het bad of de douche in de slaapkamer is geplaatst. Het is als het ware een inloopbadkamer. Soms is er gebruik gemaakt van een kleine scheidingswand of een (schuif)deur tussen de twee gedeelten.
Helemaal hotel chic!
Badderen in de slaapkamer is natuurlijk pure luxe: je waant jezelf op vakantie in je eigen hotelchique paradijs. Het geeft die heerlijke wellness-sfeer die je in een hotel ook hebt. Van douchestraat tot vrijstaand bad: je hebt ze vast weleens gezien in een hotelkamer. ‘s Ochtends bestel je roomservice en geniet je van een heerlijk ontbijt op bed, daarna plons je meteen in bad of duik je onder de douche. Kom je al in de vakantiesferen?
De mogelijkheden van een ensuite badkamer
Het eerste waar je misschien aan denkt, is een badkamer in de slaapkamer. Soms wordt er een bad of douche in de slaapkamer geplaatst. Of er wordt simpelweg een muur tussen de bad- en slaapkamer weggehaald. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden voor een ensuite badkamer. Wij lichten er een paar voor je uit.
1. Slaapkamer met bad
De twee meest rustgevende meubels in één ruimte: een bed en een bad. Wat een droom! Hierbij is een vrijstaand bad met een vrijstaande kraan een prachtige optie, geïnspireerd op de chique hotelkamers. Maar ook een hoekbad of recht bad tegen de muur zijn natuurlijk opties. Meestal staat het bad naast het bed, als het even kan onder een raam. Zodat je tijdens het badderen ontspannen uit het raam kunt kijken. Helemaal zen!
Om het bad toch (deels) van de slaapkamer te scheiden, zonder dat je de verbinding verliest met de rest van de ruimte, kun je kiezen voor een paar oplossingen:
- Plaats een vrijstaand bad op een verhoging met eventueel een trappetje.
- Een minimalistische, halve wand tussen het bad en het bed ‘breekt’ de ruimte.
2. Slaapkamer met een douche
Een ensuite badkamer met alleen een douche kan natuurlijk ook. Een inloopdouche bijvoorbeeld, met dezelfde vloer als de rest van de slaapkamer.
Ook als je de douche (deels) van de kamer wilt scheiden, zijn er verschillende opties:
- Met een glazen wand tussen de douche en slaapkamer behoud je het open gevoel, maar houd je vocht en stoom achter het glas.
- De douche in of om een hoekje plaatsen zorgt voor iets meer privacy.
3. Slaapkamer met volledige badkamer
Wil je de best of both worlds? Dan is het natuurlijk geweldig om in je slaapkamer een bad én een douche te hebben. Of een volledige badkamer, inclusief wastafel en opbergruimte.
Om de badkamer een beetje af te sluiten van de slaapkamer, kun je kiezen voor:
- Een schuifdeur: hiermee creëer je een aparte ruimte, zonder dat je meters verliest door openslaande deuren. Wil je liever de ruimtelijkheid van een open walk-in badkamer? Dan laat je de schuifdeuren nonchalant openstaan.
- Een wand: hiermee scheid je de badkamer met de rest van de ruimte. Leuk idee: bouw de wastafel in de wand. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte.
Badkamer en suite op zolder
Meestal zie je een badkamer en suite in de slaapkamer, maar hier is niet altijd plek voor. Soms moet je een kastruimte opofferen, en dat is niet altijd ideaal. Een oplossing is om de badkamer en suite op zolder te plaatsen. Combineer met een logeerkamer en creëer zo je eigen hotelkamer binnenshuis. Of maak er een heuse wellness badkamer van.
Een paar tips voor een badkamer op zolder:
- Plaats het bad en lage kastjes onder de schuine wand.
- De douche en wastafel(s) plaats je onder het hoogste punt van de ruimte.
- Maatwerk-badmeubels zijn een aanrader als je de ruimte optimaal wil indelen. Een zolder heeft immers een andere indeling dan een reguliere badruimte.
- Er moeten waterleidingen en elektriciteitsleidingen naar zolder worden gelegd.
- Vergeet natuurlijk de isolatie, ventilatie en verwarming niet.
Voor- en nadelen van een badkamer ensuite
Natuurlijk heeft een ensuite badkamer ook zijn nadelen. Wij zetten alles voor je onder elkaar, zodat je zelf de voor- en nadelen tegen elkaar kunt opwegen.
Plussen
- Luxe! Een ensuite badkamer geeft aan iedere ruimte een heerlijk spagevoel.
- Je hebt geen last meer van een te kleine badkamer.
- Kies jij ervoor om een televisie in de slaapkamer te hangen? Zet het bad zodanig neer dat je ook vanuit bad je favoriete serie kunt bingen!
- Het uitzicht is in de meeste huizen het mooiste vanuit de slaapkamer. Maak hier gebruik van en plaats het bad of de douche naast het raam.
Minnen
- Vocht en vieze luchtjes (bijvoorbeeld wanneer je een toilet plaatst) weten zich sneller een weg te vinden naar de rest van de leefruimte. Een goede afzuiging en luchtafvoer is cruciaal.
- Je hebt vaker rekening te houden met de andere bewoners in huis. Als je partner nog ligt te slapen, zul je misschien niet snel uitgebreid gaan douchen.
- Leidingen moeten vaak worden verlegd. Dat kan een flinke klus zijn en veel geld kosten.
- Niet alle materialen kunnen tegen vocht. Houd hier dus rekening mee!
Hoe ga je om met vocht?
De grootste vijand van een ensuite badkamer is vocht. Zeker wanneer er geen afsluiting is tussen de twee ruimtes kan vocht overal naartoe. Goede ventilatie is dus een absolute must. Zorg dat er een goed afzuigsysteem wordt geïnstalleerd. Ook een raam (dat open kan) is belangrijk, zodat je de kamer overdag kunt luchten.
Nog een paar oplossingen om vocht te beperken:
- Een schuifdeur tussen de badkamer en slaapkamer is handig en neemt weinig ruimte in. Ga voor een glazen pui om het open gevoel te behouden.
- Zorg voor voldoende afschot, zodat het water goed kan weglopen en zich niet door de slaapkamer kan verspreiden.
- Schilder de muren met waterproof verf of speciale verf voor de badkamer, zodat het niet na een tijdje afbladdert.
LEES OOK
Badderen en slapen in een ruimte: hier moet je op letten
Waar kun je nog meer rekening mee houden?
Naast het vochtgehalte, zijn er nog een paar dingen waar je rekening mee kunt houden als je voor een ensuite badkamer kiest. Wij zetten ze voor je op een rij.
Hoe groot moet een ruimte zijn voor een ensuite badkamer?
Wanneer je kamers met verschillende functies – zoals slapen, kleden en baden – gaat combineren, is het belangrijk dat je genoeg ruimte hebt. Als de kamer te vol is, kan het een benauwd gevoel geven en gaat dat ten koste van de ontspannen sfeer die je wil bereiken met een open badkamer.
Maar hoeveel ruimte heb je precies nodig voor een ensuite badkamer? Allereerst wil je rondom badkamermeubels vrij kunnen bewegen. Een richtlijn is dat je ongeveer 80 tot 90 centimeter vrij laat voor ieder meubel. En naast de douche wil je een doorgang van zo’n 65 centimeter. Rondom een vrijstaand bad heb je ongeveer een meter ruimte nodig om je af te drogen en aan te kleden.
Privacy in een badkamer ensuite
Badderen of douchen in een open ruimte is pure luxe, maar je wil er geen pottenkijkers bij hebben. Besteed dus aandacht aan de plaatsing van het sanitair ten opzichte van de ramen. Vochtbestendige raambekleding of een scheidingsmuur kunnen ook een oplossing bieden.
Het inrichten van een ensuite badkamer
Denk bij het inrichten van de ensuite badkamer in de slaapkamer aan jouw gewoontes. Stap je bijvoorbeeld vanuit bed meteen in bad en kleed je je daarna om? Plaats het bad dan zo, dat er een pad ontstaat waarbij je makkelijk doorloopt naar je (inloop)garderobekast.
Kies ook voor een stijl waar jij graag naar kijkt. Immers, de badkamer springt altijd in het oog. Het is letterlijk het eerste wat je ziet als je wakker wordt. Is standaard niet jouw stijl en gruwel je van dertien in een dozijn? Denk dan out-of-the-box. Bouw bijvoorbeeld een vintage dressoir om tot badkamermeubel. Of kies voor prachtige messing, zwarte of witte kranen.
Deze woonstijl past perfect bij een badkamer ensuite
Vind je het lastig om een stijl te kiezen? Overweeg dan hotel chic! Deze stijl past gegarandeerd bij een ensuite badkamer. Denk aan het mooiste hotel waar je ooit bent geweest. Wat sprak je zo aan qua inrichting? Baseer hier je moodboard op.
Elementen die vaak terugkomen in een hotel chic interieur zijn gouden accessoires, marmer, dikke, donkere gordijnen, beige en bruine tinten en premium materialen. Een hoekje over? Creëer hier net zoals in een hotel een gezellige leeshoek met een fauteuil en een bijzettafeltje.
Inspiratie voor een ensuite badkamer
Laat je inspireren door deze prachtige walk-in badkamers.
binnenkijken Voormalige muziekschool met open ruimtes
binnenkijken Verbouwde stadsboerderij in Workum
binnenkijken Binnenkijken in een Victoriaans herenhuis in Londen
badkamer Kijkkamer: slaapkamer met bad in Haarlem
Welke materialen kies je in een badkamer ensuite?
Het is slim om de stijl van de badkamer te integreren met de stijl van de slaapkamer. Zo creëer je rust in de tent. En uiteindelijk blijft dat het voornaamste doel van de slaapkamer.
Kies bijvoorbeeld voor prachtig beddengoed, een groot bed met hoofdbord, een bankje aan het voeteneind van het bed, een mooie sprei, grote kussens en luxe badproducten voor het ultieme hotelgevoel. Wedden dat jij de slaap- of moeten we zeggen hotelkamer, niet meer uitkomt?
Wil je voor een wellnessgevoel gaan? Maak dan gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en planten. Of ga nog een stapje verder en kies voor een regendouche, bubbelbad of sauna voor een echte thuis-spa!
LEES OOK
Met deze thuisspa-snufjes kom je de badkamer nooit meer uit
Welke vloer?
Als het om badkamervloeren gaat, zijn tegels vaak de keuze. Maar een slaapkamer met tegels heeft misschien niet jouw voorkeur. Uiteraard kun je ook gaan voor een andere vloer, maar besef wel dat niet iedere vloer vocht- en waterbestendig is.
Laminaat in de ensuite badkamer is een optie, mits je heel goed ventileert. Het vocht kan ervoor zorgen dat het hout in het laminaat uitzet of in het ergste geval zelfs gaat rotten. Een raam en een ventilatiesysteem is aan te raden.
Een betonvloer is natuurlijk ook een optie voor de meer industriële stijl. Denk er wel aan dat een betonvloer in de badkamer altijd geïmpregneerd moet worden.
Kleine badkamer ensuite
Denk je dat een badkamer ensuite alleen is weggelegd voor grote ruimtes? Zeker niet! Hoewel het belangrijk is, zoals we hierboven al zeiden, dat je genoeg beweegruimte hebt rondom de verschillende meubels, kan dit ook prima in een kleine ruimte. Een open badkamer is zelfs ruimtebesparend! Je hebt immers geen rekening te houden met muren en openslaande deuren. In kleine appartementen en studio’s zie je zelfs heel vaak een badkamer ensuite!
Kosten van een ensuite badkamer
De kosten van een open badkamer zijn erg afhankelijk van de keuzes die je maakt. Enkel een vrijstaand bad is goedkoper dan een totale badkamer. Maar ook maatwerk en de tegelkeuze hebben impact op de prijs. Een ding is zeker: bij een ensuite badkamer helpt het als de juiste aansluitingen aanwezig zijn. Moet er veel worden omgelegd? Dit kan de totaalprijs flink verhogen.
De gemiddelde kosten van een nieuwe badkamer liggen tussen de 5.000 en 13.000 euro. Een voordeel: je combineert het budget voor twee leefruimtes met elkaar!
Shop de look!
Bron: beeld 1: vtwonen 2014-10 | styling Marianne Luning | Fotografie Tjitske van Leeuwen | beeld 2 & 4: Styling Ilona Jongepier, fotografie Dana van Leeuwen | beeld 3: Styling Liza Wassenaar | Fotografie Jeroen van der Spek. | beeld 5: vtwonen 2019-01 special | Styling Wendy Verhaegh | Fotografie Barbara Kieboom