Handige indeeltruc: meubels in de ruimte plaatsen

In de woonkamer en keuken ligt een betonvloer afgewerkt met bijenwas. En suite gebouwd door Houtwerk. Erin staan souvenirs uit onder meer Mauritanië, Marokko en Colombia. Sentai Maria met helm van Soasig Chamaillard via Artoyz, vintage fauteuil van Artifort van een markt, vacht uit Texel, houten bank Hay.  Beeld

Een plattegrond tekenen is een goed hulpmiddel om te beoordelen of meubels in een kamer passen. Maar de andere dimensies van de ruimte spelen ook mee bij de indruk die je van een meubel krijgt. Wat past qua oppervlakte, past niet per se in een ruimte? Door meubels in de ruimte te plaatsen kom je soms tot een verrassende indeling. Plus: meer licht en lucht.

Lees verder onder de advertentie

Ruimte afbakenen met een roomdivider

Zichtlijnen zijn belangrijk in een ruimte, maar de valkuil is om alle meubels langs de muren te plaatsen om het zicht open te houden. Dan ontstaat een soort windtunnel zonder beschutte hoeken om je in af te zonderen en daar knapt geen huis van op. Met roomdividers kunnen ruimtes worden afgebakend en worden nieuwe zichtlijnen gecreëerd die de leefbaarheid verbeteren: diagonaal bijvoorbeeld, of langs de muren.

Een kast met een bureau erachter kan een werkplek functioneel afschermen van een woonkamer, of hij nu midden in de kamer staat of haaks tegen een muur. Een openvakkenkast tussen zit- en eetgedeelte maakt een eetkeuken wat beschutter, zonder dat je veel licht verliest.

LEES OOK
Slimme woontruc: de roomdivider

Lees verder onder de advertentie

En-suite maken

Haaks op de wand geplaatste boekenkasten (of twee exemplaren rug aan rug) zijn een mooie truc om een en-suiteverdeling te ‘faken’ langs een saaie, rechte muur. En nog mooier: anders dan die en-suiteverdeling kun je ze neerzetten waar je maar wilt.

Een mooie servies- annex spelletjeskast ergens tussen de keuken en de eetkamer hoort bij geen van tweeën en toch bij allebei. Die mag dus op de gunstigste plek. En het hoeft niet altijd een kast te zijn: een lage ronde bijzettafel met planten of mooie accessoires erop is al genoeg om de hoek van de bank gevoelsmatig van de rest van de kamer te scheiden.

Tip! Ga je een plattegrond maken inclusief roomdividers? Kleur dan ook de looproutes in, dan is meteen duidelijk of de uiteindelijke flow logisch is. Aan weerszijden van een vrijstaande kast wil je zeker 85 centimeter tot 1 meter vrijhouden voor de luchtigheid en de veiligheid. Dat geldt ook voor een hal of een overloop en langs een keukeneiland.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Doorzonwoning: stylingtips voor een licht en gezellig huis

Visualiseren van de ruimte

Lukt visualiseren niet, maak de indeling van de kamer dan concreter door de vloer in de kamer af te bakenen met schilderstape of kartonnen dozen. Zodra de afmetingen van een bed op de slaapkamervloer zijn getapet, dan is de verder beschikbare ruimte meteen duidelijk. Het voordeel van de kartonnendozen-truc is dat dozen een betere 3D-indruk geven van de meubels dan tape, aangezien je er echt tegenaan loopt als er niet genoeg ruimte omheen is berekend.

Dozen zijn praktisch om de beste plek voor een hoekbank te vinden. Schuif ze als Tetris-blokjes door de hele kamer. Geen zin in dat dozengedoe? Een paar klapstoelen helpen ook, qua proefzitten.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
5x indeeltips voor een vierkante woonkamer

Deze meubels zorgen voor meer licht en lucht

Een bank met een relatief lage leuning op dunne poten geeft het daglicht meer kans dan een lomper model. In een kamer met een glazen pui is dat een uitkomst, want de bank blokkeert het vrije zicht nauwelijks, de zon kan zowel over de leuning als onder de zitting door de kamer in stromen. Hier wekt zo’n bank visueel een bescheiden indruk, los van de daadwerkelijke afmetingen.

Als een nieuwe bank geen optie is, plaats dan de bank vrij van de muren, in het midden van de kamer. Zo krijgt hij meer persoonlijkheid. Anker hem met een grote kamerplant ernaast, een sidetable of dressoir erachter en een comfortabele hocker als aanvulling. Een vloerkleed eronder helpt ook: daarmee is het wooneiland compleet en wordt het fijner nestelen.

Lees verder onder de advertentie

Voor de kamervullende megabank waar je overheen moet klimmen om de tuindeur open te doen, bestaat geen remedie. Tenzij hij modulair is: dan kun hem opdelen in losse blokken en er een heel andere opstelling van maken.

LEES OOK
De ronde hoekbank is de ideale huisgenoot

Ronde meubels zijn ruimtewinners

Beetje ruimte winnen? Ronde vormen zijn helemaal van nu. Niet alleen mooi, maar ook gunstig. Een hoekbank met een afgerond chaise-longue-deel lijkt kleiner en je kunt er makkelijker omheen lopen. Toch heeft de bank genoeg plek om je voeten op kwijt te kunnen. Datzelfde geldt voor een ronde of ovale tafel. Kasten met een boogvormige bovenkant lijken lichtvoetiger, terwijl ze nagenoeg dezelfde bergruimte bieden als hun rechtlijnige variant.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Indelen 3 tips voor het stylen van een open kast

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

styling Tipvideo: 3 manieren om ruimte te creëren

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

keuken Vijf alternatieven voor een keukeneiland

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een zelf ontworpen havenhuis in Deventer

Lees verder onder de advertentie

Bron: tekst: vtwonen 04-2021 Dossier Vloerplan | beeld: vtwonen 09-2021 | styling Jeske Weel | fotografie Caroline Coehorst