Maker Lenneke Wispelwey (lennekewispelwey.nl)
Werkplaats Winkel en werkplaats van 90m2 in Arnhem.
Technieken Met gips werken, afgietsels en mallen maken, porselein gieten en bakken, vormen bewerken en glazuren.
Favoriete gereedschap 'Mijn paletmes en het sponsje waarmee ik overtollige kleiranden en oneffenheden wegwerk voor het de oven ingaat.'
Allesbepalende mal
Van kinds af aan is Lenneke gefascineerd door glaswerk, hoe de facetten het licht vangen en doorlaten. Tijdens haar afstuderen aan de kunstacademie is ze glas gaan afgieten en vormgeven in porselein. 'Werken met porselein is goed voor ongeduldige types als ik: het dwingt me tot focus en in het nu zijn. Het enige wat telt als ik in mijn werkplaats ben, zijn de klei en de mal.' Die mallen zijn allesbepalend. Lenneke maakt ze van gipsen afgietsels van glas, die ze bewerkt, verzaagt, stapelt en vormt tot ze tevreden is. 'Het is net als een muurtje schilderen: je ziet meteen resultaat. Uiteindelijk ontstaat een moedervorm van gips, waar ik een mal van maak om het porselein in te gieten.'
LEES OOK
Ontdek het ambacht: alles van keramiek
Hart onder de riem
In haar werkplaats is ze druk bezig met het maken van Anchors of Hope, die als warme broodjes over de toonbank gaan. De porseleinen wandmedaillons met een anker zijn bedoeld om dierbaren een hart onder de riem te steken. Toen het coronavirus de kop opstak wilde ze deze periode positief benaderen. Van oude mallen maakte ze nieuwe exemplaren, die perfect bij deze tijd leken te passen.
Kunst en troost
Lennekes nieuwste project heeft dezelfde kenmerkende vormen, alsof het porselein gevouwen is door een origamikunstenaar. De Flurn – bloemenvaas en urn ineen – is een object dat schoonheid en troost brengt. 'Wat ik wilde bereiken, is dat het een mooi object in huis is, met een dubbele functie.' Normaal breng je bloemen naar een bepaalde plek, nu doe je dat thuis. Parallel aan de Flurns is Lenneke bezig met de Fragmented Façades, creatieve maskers van porselein. 'Aan die twee tegelijk werken is heel prettig. Het bezig zijn met de maskers heeft een zekere lichtheid' Bijna alles wat ze maakt is functioneel en bij de maskers kon ze dat loslaten. Ze wilde iets doen met de gelaagdheid van de mens: wie ben je en wat laat je aan de buitenwereld zien? Bovendien was het een kans om haar twee grote liefdes te combineren: porselein en gevonden voorwerpen.
Unieke exemplaren
In de winkel strijden de maskers aan de muur om de aandacht met wandplanken vol waanzinnige objecten. 'Allemaal dingen waar mijn oog op viel, door de vorm, de kleur en het patina. In de maskers wilde ik mijn liefde voor porselein combineren met andere elementen en materialen. De vintage elementen geven leven aan een masker, het maakt elk exemplaar uniek. De basis is rond, vierkant of rechthoekig, de porseleinen vormen erop refereren aan de reliëfs in mijn bestaande werk, en de ogen zijn vormen die ik individueel giet. Als ik de maskers ga assembleren, ligt het hier helemaal vol en probeer ik eindeloos combinaties uit. De meeste kloppen niet, tot er eentje tussen zit die raak is. Mijn intentie is dat iedereen er iets anders in ziet. Dat blijkt ook zo te werken.'
3x typisch Lenneke
Lenneke gebruikt alleen poederkleuren, het porselein lijkt daardoor net een ander materiaal. Die vindt ze het mooist. Door de tint van de klei en het ontbreken van glazuur oogt het porselein echt als poeder.
De ontwerpen ontstaan pas wanneer ze letterlijk met haar handen in de klei staat. Daarom is ze geen pottenbakker of keramist, maar noemt ze zichzelf een productvormgever met een liefde voor porselein.
Lenneke heeft een flinke glasbibliotheek. Van een stuk glaswerkt maakt ze een gipsen afdruk waar ze gips in giet. Op deze manier krijgt je een model van het oorspronkelijke glas, waar je in kan zagen en andere vormen aan kan toevoegen.
Bron: vtwonen 08-2020 | fotografie Ernie Enkelaar, tekst Bartjan Bouman