Welke lamp kies jij?

Algemene introductie lampen

Lampen zijn enorm belangrijk voor je wooncomfort. Je creëert een gevoel van veiligheid, verlicht donkere ruimtes en maakt je huis lekker leefbaar. Bovendien zijn lampen echte sfeermakers. Je kunt er eindeloos mee variëren en zo steeds opnieuw een nieuw gevoel in huis brengen.

In het overzicht hieronder krijg je antwoord op de meest gestelde vragen over lampen. Van de diverse soorten lampen die er zijn tot de verschillende soorten lichtbronnen, van eenvoudige gloeilampen tot de nieuwste snufjes zoals dimbare smartverlichting in elke denkbare kleur. Na het lezen van alle informatie over lampen en het opdoen van inspiratie op het gebied van verlichting kan je gericht op zoek gaan naar de juiste lamp.

Welke soort lamp kies je?

Hanglampen, wandlampen of smartverlichting. Voor de verschillende ruimtes in huis zijn er een aantal onmisbare lichtpunten die je niet mag vergeten. Een handige eerste stap bij het kiezen van verlichting is het opstellen van een lichtplan. Hoe je zo’n lichtplan maakt, lees je onder andere in dit stappenplan voor de verlichting van de woonkamer. Dit plan kan je toepassen voor elke ruimte in huis. Kun je nog wat extra hulp gebruiken bij het verfijnen van je plan? In deze video geeft Femke je tips hoe je basisverlichting en praktische verlichting op kan nemen in je plan. En is de basisverlichting in kaart gebracht, kijk dan ook nog even naar dit filmpje met tips om sfeerverlichting toe te passen in je interieur.

lampen

Hanglampen

Een hanglamp zorgt voor een geconcentreerde lichtbundel op een plek. De lampenkap bepaalt hoeveel licht en de kant die het op schijnt. Een hanglamp met een glazen kap verspreidt het licht, een dichte kap houdt de lichtbundel kleiner. Hoe hoog je de hanglamp moet ophangen, ligt vooral aan de stijl en functie, hier zijn geen vaste regels voor. Een hanglamp boven de eettafel kun je het beste op zo’n 55 cm hoogte hangen, daarmee voorkom je dat de lamp in je ogen schijnt. Hanglampen zijn er in veel verschillende stijlen, van een industriële hanglamp met een robuuste uitstraling tot een Scandinavisch exemplaar die mooi is dankzij het ingetogen design.

Vloerlampen

Het grote voordeel van een vloerlamp is dat deze makkelijk te verplaatsen is. Je verhuist hem van de ene hoek van de kamer naar de andere, of kan hem zelfs in een andere ruimte kwijt wanneer je aan verandering toe bent in de woonkamer. Naast de lichtpunten en de kap die er wel of niet op zit, is vooral de poot/voet bepalend voor de stijl. Een moderne vloerlamp heeft in veel gevallen een poot van aluminium, metaal of ijzer, maar ook een houten vloerlamp is populair omdat deze bij veel woonstijlen past.

Tafellampen

Met een tafellamp op tafel heb je verlichting om bij te werken, maar ook als sfeermaker is een tafellamp onmisbaar. Bedenk of je tafellamp vooral functioneel, decoratief of beide moet zijn. Ga je voor een functionele lamp, dan kun je in de vtwonen shop eenvoudig filteren op het bedrag dat je aan de tafellamp wilt uitgeven. Voor een beperkt bedrag heb je al een basic lamp in huis, die er fantastisch uitziet. Wil je een lamp op tafel zetten die naast de functionaliteit een echte blikvanger is? Neem dan een kijkje bij de nieuwste of populairste lampen om te zien wat nu helemaal in is.

Plafondlampen

Een plafondlamp is net als de hanglamp bedoeld om aan het – zoals de naam al zegt – plafond te hangen. Het verschil zit in de hoogte. Een plafondlamp heeft geen snoer, waardoor de lamp hoger hangt. Een plafondlamp zorgt voor goed basislicht en geeft veel licht. Daardoor kom je het vooral tegen in de keuken, badkamer, werkkamer en als verlichting bij de trap. De prijsklasse van plafondlampen is erg uiteenlopend. Wanneer je niet veel geld aan de verlichting wilt uitgeven, koop je een functionele plafondlamp met een felle ledlamp, maar het oog wil natuurlijk ook wat. In de keuken of badkamer voegt een mooie plafondlamp echt iets toe aan je interieur. Naast plafondlampen zijn er ook plafondspots te koop, het handige aan dit type verlichting is dat je de spots vaak meerdere kanten op kunt richten, waardoor het licht niet alleen als basisverlichting dient, maar ook subtiel een stuk van de ruimte nog eens extra verlicht.

Wandlampen

Wandlampen zorgen voor zacht licht en verlichten de donkere hoeken in de kamer. Maar ook in de badkamer of als verlichting in de keuken is een wandlamp erg geschikt. Daarnaast worden wandlampen vanwege het zachte licht vaak gekocht voor in de kinderkamer. Het nadeel van een wandlamp is dat het niet zo flexibel is, eenmaal opgehangen, kan je het niet makkelijk meer verplaatsen. Gelukkig zijn er ook lampen met een uittrekbaar frame, waardoor je toch wat meer kunt variëren met waar je het licht laat schijnen.

Bureaulampen

Een bureaulamp is qua model vergelijkbaar met een tafellamp, maar is toch net een beetje anders. Een bureaulamp is in de eerste plaats bedoeld om het werken te ondersteunen, daarom is het ontwerp vaak multifunctioneel. Bureaulampen zijn gemakkelijk te verplaatsen en hebben vaak een verstelbare kop die je verschillende kanten opdraait. Een basic bureaulamp is goed betaalbaar, maar je kunt ook kiezen voor een opvallende lamp die je saaie werkplek opvrolijkt.

lamp kopen

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van nieuwe verlichting in je interieur?

Bij het (online) kopen van een lamp zijn er aantal vragen om jezelf te stellen: wat voor functie heeft de lamp, wat voor lichtbron heb ik daarvoor nodig en past de lamp in het interieur? Weet je eenmaal welke functie de verlichting heeft, dan kun je in de vtwonen shop filteren op categorie, dat maakt de selectie van het enorme assortiment al een stukje kleiner en overzichtelijker.

Bepaal de ruimte waar de lamp komt en bedenk wat je ermee wilt. Basisverlichting zoals plafondlampen moet zorgen voor voldoende licht, accentverlichting als wandlampen zorgt voor extra licht daar waar nodig en sfeerverlichting is vooral decoratief en brengt warmte in huis.

Ook de soort lichtbron is belangrijk, ga je voor koele ledverlichting of de warme sfeer van een gloeilamp?

In de shop filter je niet alleen op categorie en lichtbron, je selecteert ook eenvoudig welke uitstraling de lamp moet hebben. Of je smaak nu klassiek, industrieel of landelijk is, er is altijd een lamp die bij jouw woonsmaak past.

Binnen- en buitenverlichting

Naast de collectie binnenverlichting kan je in onze shop ook voor je buitenverlichting terecht. Misschien denk je bij buitenlampen vooral aan de praktische functie. Buitenverlichting is vooral bedoeld om de voor- of achterdeur te verlichten zodat je in het donker makkelijk de deur opent, en zorgt voor veiligheid om ongewenste gasten buiten de deur te houden. Maar een mooie buitenlamp is veel meer dan een functioneel woonitem. Doordat de grens tussen buiten en binnen steeds meer vervaagt, kun je de stijl die je binnenshuis hebt ook naar buiten doortrekken. Het assortiment buitenverlichting is tegenwoordig net zo mooi als binnen. De tijd dat er alleen een simpele wandlamp naast de deur hing, is gelukkig allang voorbij. Tuinfakkels, windlichten en andere lampen maken het extra gezellig in de tuin.

Verschillende soorten lichtbronnen

Bij verlichting kun je kiezen uit verschillende soorten lichtbronnen. Van spaarlamp en ledlamp, tot halogeen of gloeilamp. Iedere soort lichtbron heeft zijn eigen voor- en nadelen.

De gloeilamp is de eerste en oudste soort elektrische lichtbron. Dankzij het warme licht dat gloeilampen uitstralen, is dit bij uitstek een lichtbron in een ruimte waar je een sfeervol licht wilt gebruiken. Nadeel van de gloeilamp is dat deze veel energie verbruikt en daardoor niet milieuvriendelijk is. Van de energie die de lamp verbruikt, wordt maar 5 procent omgezet in licht, de rest gaat op aan warmte, de gemiddelde levensduur van een gloeilamp is 1000 branduren. Sinds 2012 zijn gloeilampen in Europa dan ook verboden, winkels mogen nog wel hun bestaande voorraden verkopen.

Halogeen lampen en kooldraad lampen zijn varianten van de gloeilamp. Bij een kooldraad lamp is de bedrading in het bolletje een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Dit geeft de lamp een vintage look en maakt hem geschikt als sfeerlamp. Kooldraad lampen zijn dimbaar en branden zo’n 1000 uur.

Halogeen lampen gaan iets langer mee en hebben ongeveer 2000 branduren. Door een ander soort gas zijn ze iets efficiënter in verbruik dan gloeilampen. Halogeen verlichting wordt vaak gebruikt in de hal, berging of in het toilet.

LED-verlichting is het beste alternatief voor de gloeilamp en halogeenlamp. Het is beter voor het milieu en verbruikt 85% minder energie dan gloeilampen. Voordeel ten opzichte van een spaarlamp is dat deze lichtbron meteen op volle sterkte is als het aangaat. Vroeger was een veelgehoorde klacht dat het licht van een LED-lamp kil aanvoelt, maar dat is allang niet meer zo. Tegenwoordig heb je naast witte LED-verlichting ook LED lampen met warme, gele verlichting voor een gezellige sfeer in de ruimte.

Spaarlamp: spaarlampen geven een helder, warm licht en kunnen een hele ruimte verlichten. Zoals de naam al doet vermoeden is het aantal watt lager, waardoor je bespaart op energie. Een spaarlamp is niet alleen energiezuinig maar heeft ook een lange levensduur, gemiddeld tussen de 6.000 en 20.000 branduren.

Je gebruikt spaarlampen vooral voor de woonkamer, keuken en slaapkamer. Nadeel is dat deze lamp even de tijd nodig heeft om tot volle sterkte te komen, vandaar dat je hem vooral inzet op plekken waar de lamp voor langere tijd brandt.

Welke soorten fittingen heb je?

De fitting is de aansluiting tussen je lamp en de armatuur. Voor iedere soort lamp (LED, spaarlamp, gloeilamp) zijn er verschillende soorten fittingen. Check dus bij het kopen van een lamp welke soort fitting je nodig hebt bij dat armatuur. Op iedere armatuur staat een code met de fitting, handig dus om die mee te nemen naar de winkel zodat je de juiste lamp koopt.

In België en de meeste landen waar er 230-240 spanning is, zijn de standaard fittingen fitting E27 en fitting E14. Daarbij heeft E27 een grote fitting en E14 een kleinere. Wist je trouwens dat E staat voor Edison? In het laboratorium van Thomas Edison werd in 1879 de gloeilamp bedacht, vandaar dat wij het bij de soort fittingen nog steeds over deze E-nummers hebben.

lamp fitting

Wanneer kies je voor een dimmer?

Wanneer je een boek leest of aan het werk bent, heb je meer licht nodig dan tijdens een filmavondje. Wil je eenvoudig variëren met de lichtsterkte in huis, dan is een lamp met dimmer ideaal vanwege het flexibele licht. Zo kan een lichtbron verschillende sterktes hebben en bepaal jij zelf welke sfeer je in huis creëert.

Let op: niet elke lichtbron is dimbaar. Gloeilampen, halogeen en LED-lampen zijn voorbeelden van lampen die vaak dimbaar zijn, maar spaarlampen zijn vaak niet te dimmen. Het staat altijd duidelijk op de verpakking van de lamp aangegeven of een lamp dimbaar is.

Daarbij moet je rekening houden met de minimale en maximale belasting (Watt) van de dimmer. Wanneer een dimmer een bereik heeft tussen de 50W en 200W moet het totaal aantal wattage binnen dat bereik liggen. Een lamp van 25W of van 300W zal in dit geval knipperen of zelfs helemaal niet branden.

Afhankelijk van het soort verlichting zijn er verschillende soorten dimmers. Een vloerdimmer zit tussen de lamp en de stekker in en is bedoeld voor vloerlampen. Voor tafellampen en bureaulampen geldt dat de dimmer ook tussen lamp en stekker zit, soms zit de dimschakelaar op de armatuur zelf. Tot slot is er nog de mogelijkheid om je lampen op afstand te dimmen. Dit kan door middel van smartverlichting met slimme schakelaars en dimmers die je draadloos bedient, met een afstandsbediening of je smartphone of tablet.

Bekende merken lampen op vtwonen.be

Het Nederlandse elektronica concern Philips is dé marktleider als het op verlichting aankomt. Naast aandacht voor het design staat innovatie hoog op de prioriteitenlijst. Een goed voorbeeld hiervan is de Philips Hue collectie, waarbij de verlichtingsmogelijkheden eindeloos zijn. Door een combinatie van slimme regelaars creëer je je eigen lichtsysteem op maat. Met de bijbehorende app kun je elke lamp wel 16 miljoen verschillende kleuren laten verspreiden. Je kunt deze lamp zelfs synchroniseren met muziek en films, zodat de lampen de ruimte passend verlichten voor een complete beleving.

Nog zo’n Nederlands merk om in de gaten te houden is interieurmerk Zuiver, met een fijne betaalbare collectie die bekend staat om kleur, lef en de bekende Zuiver knipoog die de producten nét even anders maakt dan anders. Of je nu kiest voor een retro bollamp in goud of koper of voor een minimalistische hanglamp, met een lamp van Zuiver haal je absoluut geen 13 in een dozijn product in huis.

De collectie is vaak een combinatie van industrie en ambacht. Dutchbone haalt inspiratie van over de hele wereld, dat maakt dat de lampen van Dutchbone passen in ieder interieur. Of je nu in een modern appartement woont of in een jaren ’30 woning. Naturellen, kopertinten en zwart en materialen zoals bamboe, hout en beton zorgen ervoor dat deze lampen een verrijking zijn voor ieder interieur.

Frama lampen worden gekenmerkt door de eenvoudige, mooie lijnen, gemaakt van natuurlijke materialen. Dankzij de simpele vormen en een minimalistische vormgeving kun je de ontwerpen van Frama met recht een stukje Deens design noemen. De ontwerpers zoeken steeds weer naar een spannende mix van oud en nieuw waardoor een authentiek product ontstaat. Een lampensnoer met gewaagde industriële fitting bijvoorbeeld doet enerzijds denken aan het industriële tijdperk van de vroege jaren 1900 terwijl hij dankzij zijn minimalisme ook uitstekend past in ons moderne tijdvak.

HKliving brengt items die al eeuwen in en rond het huis gebruikt worden terug in een nieuw jasje. De collectie met eigentijdse woonitems is enorm breed, waardoor je niet alleen je verlichting maar je hele huis kan voorzien van het HKliving gevoel.

Het Deense Menu kiest voor ontwerpen die er toe doen. Ontwerpen die je dagelijkse leven verbeteren en tegelijkertijd origineel en verantwoord zijn. De lampen van Menu zijn authentiek, met een Menu lamp haal je een prachtige Nordic design lamp in huis.

Een qazqa lamp is een echte toevoeging aan je huis. De ontwerpen zijn gewaagd en net even anders dan de rest. De stijl van qazqa laat zich niet onder een noemer vangen, daarvoor zijn de ontwerpen te uiteenlopend. Keuze genoeg. In de shop vind je retro lampen en industriële lampen van dit merk, maar je shopt er ook moderne opengewerkte lampen in geometrische vormen.

nog meer: Adviespagina