Zo koop je het juiste tapijt

beeld vtwonen Beeld

Algemene introductie tapijten

Een tapijt is praktisch en voegt sfeer toe aan je interieur. Je gebruikt dit woonitem om van de losse onderdelen in een ruimte één geheel te maken. Een kleed zorgt letterlijk en figuurlijk voor warmte in huis en een vloerkleed is ook nog eens een prachtige blikvanger.

Lees verder onder de advertentie

Hieronder geven we je antwoord op de meest gestelde vragen over tapijten. Je vindt handige tips bij het uitkiezen van een tapijt, de beste onderhoudstips en komt meer te weten over de verschillende formaten, materialen en stijlen. Naast antwoord op al je vragen over tapijten kan je hier uiteraard ook terecht voor een flinke dosis inspiratie. Niet alleen om een tapijt te kopen, maar ook zelf te maken.

Hoe kies ik een tapijt?

Bij het uitzoeken van een tapijt zijn er een aantal punten om op te letten. Formaat, materiaal en stijl zijn de belangrijkste, maar ook de functie is bepalend bij het maken van de juiste keuze.

Wil je een tapijt om koude voeten te voorkomen in je slaapkamer of woonkamer, zoek je een zachte ondergrond waar je kinderen op kunnen spelen of moet een tapijt een blikvanger in de ruimte zijn? Er zijn talloze redenen te bedenken waarom een tapijt een waardevolle toevoeging is voor je interieur.

Lees verder onder de advertentie

Let er verder op dat je het juiste formaat kiest. Je verkijkt je snel op de grootte van een tapijt, meet daardoor altijd in huis op hoe groot hij moet zijn.

Ook de kleur is een punt van aandacht, van op een foto op internet of in de winkel kan een kleur heel anders overkomen dan wanneer je hem thuis neerlegt. Wil je zeker weten dat het tapijt in jouw huis net zo mooi staat als op een foto? Zorg dat je het tapijt gemakkelijk kunt ruilen of bestel meerdere kleden op zicht.

Welk formaat? Kleine en grote tapijten. Meerdere kleine tapijten combineren.

Hoe groot moet een tapijt zijn? Veel mensen vinden het lastig om het juiste formaat te bepalen. Er zijn een aantal standaardmaten die veel verkocht worden: 170cmx240 cm, 200×300 en 250×350.

Lees verder onder de advertentie

Om te zien welk formaat tapijt het beste is voor jouw interieur, leg je kranten op de vloer in de maat van hoe je het karpet zou willen. Zo krijg je de beste indruk van de ware grootte ervan. En kun je echt niet vinden wat je zoekt, is een maatwerk tapijt ook een optie.

Welke vorm?

Een rechthoekig tapijt is de meest gekozen vorm, maar er zijn zoveel meer opties. Alles kan en mag tegenwoordig. Een vierkant tapijt staat mooi in een ruimte die juist niet vierkant of rechthoekig is. Combineer een rechthoekig tapijt met een rond exemplaar dat er deels overheen ligt en zet op het ronde tapijt een mooie armstoel. Met een rond tapijt doorbreek je alle rechte lijnen in huis, dit zorgt voor een speels effect. Hierdoor staat een rond kleed perfect in een vierkante ruimte.

Wil je een tapijt in de hal of gang dan is een wat langer en smaller model een goede optie. Zo’n loper geeft gasten direct het gevoel dat ze welkom zijn.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

De beste materialen van tapijten

Katoen, kokos, sisal en wollen tapijten zijn allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. Daarnaast heb je synthetische tapijten van kunststof, polyester of rubber.

De functie en stijl is bepalend voor de materiaalkeuze.

Lees verder onder de advertentie

Een wollen tapijt is het populairst. Dit materiaal is eenvoudig te onderhouden, omdat wolvezels geen vuil aantrekken. Hierdoor blijft het tapijt lang mooi en fris van kleur. Een nadeel van een wollen tapjijt is dat het – zeker in het begin en afhankelijk van de pool – best wat kan pluizen.

Houd je niet van wol of kun je er niet tegen? Dan is een katoenen tapijt een alternatief. Een katoenen tapijt is een kindvriendelijke optie en wordt vaak gekozen voor de kinderkamer. Je kunt dit materiaal makkelijk wassen en het is voor een goede prijs te koop. Hierdoor kun je het ook makkelijk nog eens vervangen door een nieuw exemplaar wanneer je erop uitgekeken bent.

Voor mensen met een stofallergie is een kunststof tapijt ideaal. Deze tapijten nemen geen stof op, waardoor ze makkelijk schoon zijn te maken. Bijkomend voordeel is dat je een kunststof tapijt ook buiten kunt neerleggen, heel mooi onder de picknicktafel.

Lees verder onder de advertentie

Om je tapijt zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk om het op de juiste manier te onderhouden.

Hoe onderhoud ik een tapijt?

Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur van je tapijt. Stofzuig het tapijt minimaal 1x per week met de gladde stofzuigermond. Nieuwe tapijten verliezen in het begin losliggende vezels en zullen hierdoor een beetje pluizen. Hoe hoger de pool, hoe meer pluis. Trek loszittende pluisjes nooit uit het tapijt, daarmee kun je het kleed beschadigen.

Zit er een vlek in je tapijt? Haal het vocht meteen weg door het op te deppen met een badstof handdoek of keukenpapier. Is het grootste deel van de vlek weg? Behandel de vlek dan met koud water en een beetje schoonmaakmiddel of Spa bruis en droog dit weer na door te deppen. Let op dat je het tapijt niet te nat maakt en er niet op loopt totdat het weer droog is.

Lees verder onder de advertentie

Een tapijt voor elke woonstijl

Voor elke woonstijl is er tegenwoordig wel een bijpassend tapijt te vinden. Wil je simpelweg wat warmte toevoegen aan je interieur en zoek je een kleed dat niet te veel de aandacht trekt? Dan is een basic tapijt precies wat je zoekt. Een rustig tapijt in een neutrale kleur die binnen elke woonstijl past.

Wanneer je je graag laat inspireren door wat anderen in huis hebben, kijk dan eens bij de meest gekozen tapijten. Hier vind je de absolute bestsellers uit de vtwonen shop. Een van de populairste tapijtmerken is Rozenkelim. Deze platgeweven tapijten met rozenmotieven zijn tijdloos en vormen een echte blikvanger in huis.

Nog meer tijdloze tapijten vind je in de shop in de categorie: ‘klassiek vloerkleed’. Dit type is altijd goed en past bij elk interieur. De tapijten hebben net wat meer kleur en een iets opvallender motief dan de basic exemplaren, maar zijn niet te trendgevoelig waardoor ze jaren meekunnen.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer het van jou allemaal net wel wat meer uitgesproken mag, kan je kiezen voor een gestreept, grafisch of kleurrijk tapijt. Over de verschillende kleuren kleden lees je meer in de volgende paragraaf.

Welke kleur tapijt kies je?

De kleur van je tapijt en de stijl hangen samen. Is jouw stijl basic en ingetogen dan is een effen tapijt een veilige keuze. Let bij het kiezen van het kleed ook op de muren. Ben je van plan om het tapijt neer te leggen bij een muur met een uitgesproken kleur of drukker behang? Dan zorgt een effen exemplaar voor rust.

Wanneer je met je tapijt echt een statement wilt maken, dan is een kleurrijk exemplaar de blikvanger die je zoekt. Vind je een kleurig tapijt te druk? Dan kun je ook kiezen voor een iets verwassen uitstraling en afgezwakte kleuren. Zo valt het tapijt wat minder op, maar heb je toch wat anders dan anders. De sleetse tapijten uit de vtwonen collectie zijn een goed voorbeeld van tapijten met een mooie doorleefde look, net als de tapijten van Calvin Klein.

Lees verder onder de advertentie

Tapijten met een grafische print of strepen zijn de perfecte middenweg wanneer je op zoek bent naar een basic tapijt maar wel een vrolijke print of patroon zoekt. De tapijten van House Doctor zijn enorm populair, net als de tapijten van HKLiving.

beeld vtwonen Beeld

Hoe leg ik een tapijt neer?

Heb je een tapijt gekocht en uitgepakt, dan is de volgende stap: hoe leg je het tapijt neer? Wil je eenheid creëren, zet dan de meubels die je samen wilt brengen deels op je tapijt. In elk geval met de voorpoten. Zo maak je van bijvoorbeeld je armstoel, zetel en salontafel één geheel met een tapijt. Wijkt je indeling af waardoor je aan een tapijt niet voldoende hebt? Geen probleem, leg meerdere tapijten over elkaar om alle losse elementen met elkaar te verbinden.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer je een tapijt onder je meubels te groot vindt, kun je ook kiezen voor een wat kleinere en de meubels erom heen plaatsen. Dit is ook een goede optie als je een opvallend, gekleurd tapijt koopt of een kleed met een gedurfd dessin.

Gebruik je een tapijt bij het eetgedeelte? Ga voor een formaat tapijt dat aan elke kant minimaal 60 cm uitsteekt, zo kun je je stoel naar achteren schuiven, zonder dat deze van het tapijt afschuift.

Hoe combineer ik een tapijt?

Een tapijt is op talloze manieren te combineren met de meubels en accessoires die je al in huis hebt. Tapijten passen in elke ruimte en kun je in het hele huis neerleggen.