Optimaal genieten van een kleine tuin

Kleine tuin-ideeën nodig? Een kleine tuin of balkon biedt eindeloos veel mogelijkheden, maar het kan soms lastig zijn om te bepalen hoe de tuin eruit kan gaan zien. Daarom een paar ideeën.

Verticaal tuinieren

Bij verticaal tuinieren wordt er in de hoogte gewerkt door bijvoorbeeld wandsystemen of met behulp van een pergola. Doordat de beplanting verticaal groeit en weinig ruimte inneemt, is verticaal tuinieren ideaal voor een kleine tuin.

Groene muren zijn ook een manier van verticaal tuinieren, deze vorm kom je voornamelijk tegen in steden en bij bijvoorbeeld hotspots. Maar ook in een kleine tuin kun je kiezen voor een groene muur, daarbij kun je kiezen uit beplanting die weinig hulp nodig heeft bij groeien zoals succulenten, maar bijvoorbeeld ook voor een verticale moestuin.

kleine tuin binnenplaats klimop begroeiing planten

Moestuinieren

Elke tuin leent zich voor moestuinieren, want naast moestuinieren in een grote moestuin kan het ook heel goed in een al dan niet verhoogde moestuinbak of in potten. Voor een succesvolle moestuin zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zoals de ligging van de moestuin of de plek waar de potten komen te staan, maar denk ook aan combinatieteelt, want niet alle planten groeien goed samen.

Voor moestuinieren in potten heb je grote potten nodig die diep en breed genoeg zijn voor de plant. Vaak vind je bij aankoop van zaadjes of moestuinplanten een beschrijving waarin staat hoe diep de plant groeit en wat de plantafstand is.

Loungen

Liever een echte loungetuin? Ook dat is mogelijk in een kleine tuin. Er zijn veel verschillende loungesets te koop voor in de tuin, in verschillende formaten en van verschillende materialen. Als er geen plek is om een loungeset op te bergen met slecht weer moet je goed kijken naar het materiaal of er rekening mee houden dat er onderhoud bij komt kijken. Om volledig de sfeer van een loungetuin te krijgen, kun je ook nog kijken naar bepaalde bestrating en beplanting in de video met tips voor een echte loungetuin.

kleine tuin ideeën lounge relax oosters Kindertuin of tuin met speelplek

Kinderen vinden het vaak heerlijk om buiten te spelen, extra leuk is om de tuin dan aan te passen naar de kinderen, zodat ze veilig buiten kunnen spelen. Bij een echte kindertuin is bestrating erg belangrijk, maar ook beplanting die bijvoorbeeld niet prikt. Het risico van een tuin aangepast op kinderen is dat het wellicht minder stijlvol kan zijn, maar daarvoor zijn een aantal handige tips te lezen in de blogpost van Marike.

Accessoires voor een kleine tuin

Met verschillende tuinaccessoires kun je een tuin of balkon meer aankleden en meer sfeer in de tuin brengen. Daarnaast zijn sommige accessoires handig of zelfs onmisbaar in de tuin, zoals bijvoorbeeld buitenverlichting. Door een mix te maken van grote en kleine accessoires wordt de tuin een opvallende buitenruimte waar het heerlijk vertoeven is.

kleine tuin ibiza stijl klein ideeën accessoires

Vuur- en terrasverwarming

In België wil het nogal eens flink afkoelen ‘s avonds of de zon komt net niet genoeg door om er een warme dag van te maken en dan komt vuur- of terrasverwarming goed van pas. Er zijn veel verschillende opties zoals een staande of hangende heater, een vuurschaal of tuinhaard en een vuurkorf. De opties verschillen ook erg in prijs, waarbij een vuurkorf vaak al erg betaalbaar is en een heater vaak een dure investering. Als je er vaak gebruik van gaat maken, valt de investering misschien mee.

buitenhaard vuurkorf kleine tuin loungeplek

Opbergers

In een tuin met tuinmeubels en beplanting zijn er ook altijd spullen om op te bergen zoals kussens, tuingereedschap en accessoires. Een tuinkast of een schuur is daarom erg handig. Maar in een kleine tuin is er niet altijd plek voor een kast of schuur, dan kunnen bijvoorbeeld houten kratten handig zijn om spullen in op te bergen.

Tuinkleden

Om een tuin snel sfeer mee te geven is een tuinkleed of buitenkleed ideaal. Met name bij een betonnen balkonvloer kan een buitenkleed erg sfeervol zijn. Er zijn veel verschillende tuintapijten te koop in veel verschillende formaten.

Bloem- en plantenbakken

In een kleine tuin is niet altijd plek voor een border met beplanting, maar in elk stukje buitenruimte is wel plek voor een bloempot of plantenbak. Ook voor balkons zijn er speciale balkonbakken die aan de reling van een balkon kunnen hangen zodat deze weinig ruimte innemen.

Naast tuinieren in bloempotten en plantenbakken kun je ook heel goed tuinieren in houten kratten of kisten, maak daarbij wel gebruik van een stuk worteldoek zodat aarde en water niet direct wegloopt.

Buitenverlichting

Verlichting in de tuin is niet alleen een sfeervolle optie, maar zodra het donker wordt buiten ook zeer praktisch. Tegenwoordig is er heel veel keuze in buitenverlichting. In een kleine tuin zijn wandlampen erg handig, maar er zijn bijvoorbeeld ook leuke lichtsnoeren te koop die ook erg sfeervol zijn.

Bij het kiezen van tuinverlichting is het slim om eerst een lichtplan te maken. Daarbij kijk je naar de plekken waar verlichting moet komen in de tuin en ook wat voor verlichting daarbij nodig is. Daarna kun je kiezen uit verschillende soorten tuinverlichting zoals bijvoorbeeld kaarsen, solar verlichting of elektrische verlichting.

Bloemen en planten

Hoewel beplanting vaak een essentieel onderdeel is van een tuin is het ook een vorm van accessoire. Want door bloemen en planten in een tuin te laten groeien komt er ook meer groen en kleur in de tuin en daardoor wordt een tuin vaak sfeervoller.

tuinverlichting lichtsnoer lichtbol lampion

Inspiratie

Nog op zoek naar inspiratie en kleine tuin-ideeën van anderen? Bekijk bijvoorbeeld een tuin waarbij er met verschillende meubels en accessoires toch eenheid gecreëerd is door beperkt kleurgebruik, ook is in deze tuin praktisch gebruik gemaakt van bijvoorbeeld de schutting voor decoratie.

Geen plantenliefhebber, maar wil je wel graag buiten verblijven? De kleine tuin die bij dit huis hoort, heeft een fijne loungeplek gecreëerd.

Verticaal tuinieren is natuurlijk ideaal in een kleine tuin en zelf een verticale kruidentuin maken is ook nog eens heel erg leuk. Bekijk het stappenplan voor de kruidentuin.

Nog een leuke zelfmaker voor een kleine tuin: een houtopslag maken. Deze houtopslag neemt niet veel ruimte in omdat er vooral gebruik wordt gemaakt van de hoogte.

En deze tuinbank met zitzak is een ideale zelfmaker voor loungeliefhebbers. Mocht jij dus een loungetuin willen creëren, dan komt deze zelfmaker goed van pas.

Stijlen in de tuin

Om meer eenheid te creëren in een kleine tuin zodat het niet rommelig en vol oogt, kun je het beste kiezen voor een bepaalde stijl of kleur qua meubels en accessoires en misschien ook wel beplanting.

Een fijne stijl voor in de tuin is bijvoorbeeld landelijk of mediterraan omdat er verschillende woonmerken zijn die accessoires verkopen voor outdoor in deze stijlen. Een moderne stijl is ook heel goed mogelijk in de tuin, daarbij kun je goed kijken naar moderne tuinmeubels en accessoires in een bepaald kleurenpalet.

Merken op vtwonen.be

Hartman
Het merk Hartman staat bekend om hun tuinmeubels, waaronder vele houten en kunststof tuinmeubels. Daarnaast heeft het merk ook accessoires zoals kussens om een tuinmeubelset mee aan te kleden.

Elho
Het merk Elho staat bekend om hun moderne accessoires voor buiten, waaronder vele verschillende plantenbakken en bloempotten. Het merk verkoopt bijvoorbeeld balkonbakken die handig aan de reling van een balkon kunnen worden opgehangen.

Esschert Design
Het merk Esschert Design verkoopt vele producten en accessoires voor in de tuin. Veel van deze producten passen goed bij een landelijke of klassieke stijl in de tuin, maar er zijn ook veel neutrale accessoires en tuindecoratie.

Brita Sweden
Het merk Brita Sweden heeft een aardige collectie aan vloerkleden die geschikt zijn voor buiten. Er zitten vele verschillende prints en kleuren tussen in verschillende afmetingen.

Weber
Het merk Weber heeft alles voor een geslaagde barbecue, van vele barbecues tot accessoires voor opbergen en koken.

nog meer: Adviespagina