De vintage woonstijl: zo pas je ‘m toe

beeld vtwonen Beeld

Het moment dat je de eerste kraam op een rommelmarkt bezoekt, bekruipt je dat speciale gevoel dat ergens tussen al die vazen, vitrinekasten en oude gereedschappen iets unieks op je wacht. Hoe verrassender de vondst, hoe beter de ideeën die je krijgt. Ben jij dit? Dan is de vintage woonstijl jou op het lijf geschreven!

Lees verder onder de advertentie

Wat is een vintage woonstijl?

Een uitgesproken woonstijl vraagt om een antwoord met lef. Vintage meubels zijn daar een fantastische hulp bij, want die hebben zoveel eigenheid dat ze meteen een statement maken in huis. De vintage woonstijl zoekt grenzen op en verrast door die heel eigen mix van oud en nieuw. Een snufje klassiek, een toefje design, een vondst uit de kringloop en toch past het allemaal als een jas. Soms is het even zoeken en schuiven voordat de juiste balans is gevonden, maar niets is voor eeuwig. Nieuwe toevoegingen zijn altijd welkom en een vintage interieur is nooit af.

Een voorbeeld? Linksonder passen de kleuren van alle meubels en accessoires in een palet van warmgrijs, maar is het contrast opgezocht met de klassieke stijl van de fauteuil en salontafel. Rechtsonder vertellen de oude houten kast en de strakke belijning van het tafel in combinatie met de vintage stoelen weer heel een ander verhaal. En toch is alles met elkaar in harmonie.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Vintage kleuren

Kleur kan een mooie verbindende factor vormen tussen meubels en accessoires die qua stijl misschien weinig verband lijken te hebben, afgezien van hun vintage geschiedenis. Als je een voorkeur hebt voor bepaalde kleuren, is de kans groot dat je steeds thuiskomt met vondsten die perfect bij de rest passen. Toch zijn er van die typische vintage kleuren, zoals donkergrijs, okergeel en groen. Ze worden mooi aan elkaar verbonden door hout, leer, glas of zwart metaal. Allerlei verschillende stijlen en door het kleurgebruik toch een kloppend geheel.

Lees verder onder de advertentie

Materialen voor een vintage interieurstijl

De materialen voor een vintage woonstijl lopen nogal uiteen, juist omdat er zoveel kan en mag. Toch zijn typisch voor vintage het gebruik van hout, leer, glas en metalen. Houtsoorten zoals notenhout zie je veel in de interieurstijl terug, maar ook teak en palissander werden veel gebruikt in het zo geliefde Deense design.

Toch mogen natuurlijke materialen zoals wol, marmer en travertin zeker niet ontbreken in de vintage interieurstijl. Ze geven net dat beetje extra warmte. En wat dacht je van bamboe en rotan? Webbing is niet voor niets weer helemaal terug.

LEES OOK
Zo blijven webbing meubels altijd mooi

Lees verder onder de advertentie

Vintage stijl in de woonkamer

De woonkamer een vintage touch geven doe je door een mix van oud en nieuw. Denk aan een vintage houten kast en een paar designklassiekers in de vorm van een lamp, stoel of bank. Goed speurwerk bij vintage winkels, op Marktplaats en andere veilingsites en vlooienmarkten geven de kamer die heel persoonlijke sfeer. De woonkamer hoeft niet in een keer af te zijn, juist het bij elkaar scharrelen van de mooiste objecten is onderdeel van de vintage lifestyle. Wees ook niet bang voor een flinke buts of andere oneffenheden, dit mag gewoon.

Vintage in de keuken

Een vintage keuken kan in de basis best nieuw zijn, zelfs de keuken van nieuwbouwhuis kan deze sfeer uitademen. De vintage touch voeg je toe door tegels met oude uitstraling, zoals witjes en zelliges. Op een oude houten muurplank stal je je mooiste vintage kommen, borden en mokken uit en oude broodplanken maken het geheel af.

Wil je de keuken zelf een vintage look geven? Vervang dan de fronten voor op maat gemaakte houten deuren of probeer eerst eens uit wat andere greepjes doen voor het geheel. Spoor ze op bij handelaren in oude bouwmaterialen bijvoorbeeld.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
De favoriete vintage shopadressen van de vtwonen stylisten

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Vintage in de badkamer

Dé manier om de badkamer een vintage toef te geven, is een badkamermeubel te maken van een houten dressoir. Zo’n vintage dressoir scoor je op de bekende adressen, maar let wel goed op de maten. Vooral de hoogte van het meubel is van belang, want te laag of te hoog is niet prettig voor je rug. Alle tips en trucs voor het omtoveren van een dressoir tot badkamermeubel hebben we handig op een rij gezet.

Is het vervangen van een meubel net even een te grote klus? Dan is het opnieuw tegelen van de badkamer misschien ook net iets teveel gevraagd. Als is het zelf tegelen minder moeilijk dan je denkt. Vervang in dat geval een aantal accessoires door exemplaren met een verhaal. Een mooi krukje waarop je de handdoeken neerlegt bijvoorbeeld, maar ook een vintage spiegel of zeeppompje kan veel verschil maken. Met een paar kleine toevoegingen kom je al een heel eind in de vintage richting.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Vlooienmarkt shoppen als een pro

Vintage in de slaapkamer

Oudere bedden hebben een prachtige vintage uitstraling, maar passen niet altijd bij onze wensen en toegenomen lichaamslengte. En omdat je in een slaapkamer nu eenmaal rust zoekt, is de vintage sfeer misschien beter in te brengen door accessoires en kleinere meubels. Een nachtkastje van hout of marmer – of een combinatie van deze twee – geeft al sfeer, een designklassieker als nachtlamp doet de rest. En wat dacht je van een vintage spiegel waarin je je outfit van top tot teen kunt bekijken?

Binnenkijken in huizen met een vintage woonstijl

Altijd fijn om te zien hoe andere liefhebbers van vintage hun huizen inrichten. Deze binnenkijkers hebben die typische vintage stijl, afkijken mag!

Lees verder onder de advertentie

Vintage op de muur

Van oude foto’s, bewaarde illustraties en mooie stukken stof of behang kun je in een middag een pronkwand maken. Op papier, of in houten lijstjes die je overal en nergens kunt vinden. Vergeelde reproducties bij de kringloopwinkel zitten bijvoorbeeld vaak in een prachtige lijst. Glas eruit, achterkant eraf en je houdt een spannend kader over.

Op zoek naar iets anders? Ronde houten borden of onderzetters steken mooi af bij rechthoekige afbeeldingen. Bovendien geven ze de compositie meer gewicht: het ís al meteen iets.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Ook altijd moeite om je verzamellust te beteugelen? Kies een basisidee, kleur of sfeer voor de ruimte en het is makkelijker ja en nee zeggen.

Deze meubels passen bij een vintage woonstijl

Typische vintage meubels zijn dressoirs en wandmeubels van hout. Een stokkenkast en dressoir met Scandinavische roots zijn een goede basis. Een ronde eettafel met klassiekers zoals Eames of Panton stoelen passen binnen de woonstijl, maar ook de strakkere ‘kantoormeubels’ zoals de Revolt en Result stoel. Typisch vintage zijn vaak de ronde vormen: van stoel- en tafelpoot tot een organische gevormde bank.

Speur ook goed naar marmeren en travertin tafels en objecten, deze zijn weer helemaal terug van weggeweest en blenden perfect in.

Lees verder onder de advertentie

Vintage accessoires

Een Perzisch kleed, een wollen wanddoek, een lamp met opvallende kap of een vaas of kandelaar in gekleurd glas: vintage accessoires komen in verschillende gedaantes voorbij. Ga vooral af op je gevoel en kijk goed naar wat de ruimte nog kan gebruiken. Zie je door de bomen het bos niet meer? Filter dan op kleur en materiaal, zo weet je dat je nooit helemaal uit de bocht vliegt met je nieuwste vondst.

Shop de vintage woonstijl…

Bron: foto 4: styling Marlies Does, fotografie Sven Benjamins | foto 5 styling & fotografie Theo-Bert Pot

Lees verder onder de advertentie