Dit zijn de nieuwste woonkamer kleuren voor 2023 – en zo combineer je ze

Zin om de woonkamer een make-over te geven? Een nieuwe, frisse kleur op de muur doet wonderen voor je interieur. In 2023 gaan we wederom voor natuurlijke tinten én een statement in huis. Maak kennis met de nieuwste woonkamer kleuren voor 2023, pak de kwast en pas ze direct toe.

groene gele muur
Wild Wonder, Flexa kleur van het jaar 2023
blauwe woonkamer
Kalkverf op de muur 87 Petrol, 2,5 liter € 126,- (lauthentique.nl). Lamp Reverse van Menu, travertijn en messing € 550,-(menuspace.com). Poef Faded Velvet van Ferm Living € 695,-, bank Soriana van Cassina, 250×101 cm (bxd) vanaf € 6063,- (edha-interieur.nl). Salontafel small van Ferm living, 41×65 cm (hxØ) € 949,-, salontafel large van Ferm Living, 33×100 cm (hxØ) € 1219,-, blauw vloerkleed van Zuiver € 440,-, groene tafellamp van HKliving € 222,95, zwarte kom van vtwonen € 6,15 (vtwonen.nl). Groen keramisch ornament € 49,95, blauw jacquard kussen Doris van HKliving, 30×40 cm € 37,95, lampenkap hexagoon medium € 75,-(hkliving.nl). Blauwe plaid, 140×190 cm € 45,99, travertijn plateau € 35,99 (zarahome.com). Grote sculpturale vloerlamp van microcement € 1150,-(lanena-home.com). Ingelijste polymer etching kunstfoto van Chantal Elisabeth Ariëns (kahmanngallery.com). Groen fluwelen kussen, 40×60 cm € 59,-(nordal.eu). Overig privébezit.

De nieuwe woonkamer kleuren voor 2023

We kunnen er geen genoeg van krijgen; ook de nieuwe kleuren van 2023 zijn geïnspireerd op de natuur. Kleuren gebaseerd op bossen, heide, strand en zee. Van berustende kleuren tot kleuren die je moed geven. De tinten zorgen voor een rustige sfeer in huis met subtiele combinaties. De zucht naar meer natuur in huis blijft zich wederom voortzetten in 2023, maar let op: ook een statement mag komend jaar.

Natuurlijk geel

De Flexa kleur van het jaar 2023 is Wild Wonder. Deze kleur staat in het teken van de wonderlijkheid van de natuur. Wild Wonder is een positieve, natuurlijke geeltint en verbindt de woonkamer met de natuur. Combineer de kleur met de kleuren uit het kleurpalet van Colour Futures 2023 van Flexa. Van weelderige of kalme tinten tot opbeurende kleuren.

muuverf trend geel
Flexa in kleur Wild Wonder

Meer natuurlijk geel…

kleurtrend interieur groen
Kleur Vining Ivy van Histor

Groenblauw

Vining Ivy van Histor is ‘groen, blauw, groenblauwig, blauwgroenachtig en alle andere mogelijke combinaties van beide kleuren’, zoals Histor het zelf omschrijft. Vining Ivy mengt krachtig blauw met verfijnd groen voor een diepe edelsteenkleur. Blauw brengt rust, terwijl de smaragdgroene toon een gevoel van balans creëert. Rust en balans: is dat niet iets wat we anno 2023 allemaal kunnen gebruiken? Vining Ivy drukt dat gevoel perfect uit.

Meer groenblauw…

Fris grijsgroen

De Karwei kleur van het jaar 2023 is Nordic Green: een frisse grijsgroene tint. De kleur straalt rust uit en geeft een subtiel statement, zonder opdringerig te zijn. Wederom een kleur die doet denken aan de natuur en dan met name aan het bos en de zee. Vooral in Scandinavië zie je deze kleur veel in de natuur en de huizen terug.

Nordic Green karwei
kleur Nordic Green van Karwei

Meer grijsgroen…

Zo voer je de kleuren door in de woonkamer

Heb je een mooie kleur uitgezocht? Dan komt de volgende stap: waar ga je het op (laten) verven? Pak je meteen de muur mee of wil je het iets subtieler aanpakken? We geven een paar suggesties.

De nieuwste kleuren op de muur

De beste manier om je woonkamer een volledig nieuwe uitstraling te geven, is door een nieuwe kleur aan de muur te geven. Ga voor ton sur ton voor een rustig geheel. Hiermee blijf je in dezelfde kleurenfamilie, waarbij je muren, accessoires en meubels hierop afstemt. Saai? Zeker niet! De verschillende tonen brengen juist diepte in de woonkamer. Wil je het spannender maken? Combineer de kleuren dan bijvoorbeeld met de bijbehorende kleurpalets van Flexa, Histor en Karwei.

Kleuren combineren in de woonkamer

Vind je het spannend om direct een hele muur te verven, maar vind je het wel leuk om de kleurtrends in je woonkamer te verwerken? Combineer dan met de kleuren die je al hebt. Duurzaam, maar toch verfrissend! Wil je een grande make-over met de nieuwe trendkleuren? Lees hieronder hoe je ze combineert.

Wild Wonder combineren

De natuurlijke, gele trendkleur Wild Wonder combineert goed met warme groene kleuren, bruintinten en zachte lilatonen. Ze geven je een kalm en opgewekt gevoel. Of ga voor ‘raw kleuren’ zoals stro, paddenstoel, oker en houtachtig bruin. Wil je balans en rust in huis? Warme, neutrale tinten zijn fris en tijdloos en kunnen makkelijk toegepast worden in verschillende kleurcombinaties. Denk aan kleurtonen van schelp, grind en zand.


Wil je iets meer vrolijkheid en een tikkeltje gewaagd? Combineer de Flexa kleur van 2023 dan met ‘buzzkleuren’: vrolijke kleuren zoals roze en oranje. De kleuren zijn geïnspireerd op de natuurlijke energie en biodiversiteit van weiden, prairies en graslanden. Ze brengen vitaliteit en verbondenheid in de woonkamer.

Warme, neutrale tinten zijn fris en tijdloos en kunnen makkelijk toegepast worden in verschillende kleurcombinaties

LEES OOK
Dit effect heeft lichtinval op kleuren in huis

Nordic Green combineren

Wat een knapperd is Nordic Green! Combineer Karwei’s kleur van het jaar 2023 met wit-, bruin- of mooie grijstinten voor een zacht, natuurlijk geheel. Ook mooi: voeg meubels in groen velvet of teddystoffen toe bij deze kleur. Samen met naturellen en andere groentinten zie je dat de kleur zeker sfeervol en warm is.

Combineer Karwei’s kleur van het jaar 2023 met wit-, bruin- of mooie grijstinten voor een zacht, natuurlijk geheel

Vining Ivy combineren

De groenblauwe kleur van Histor, Vining Ivy, is een echte statement kleur! Je kunt ‘m als basiskleur op een wand aanbrengen in combinatie met diepere houttinten en gebroken wit, crème en beige elementen. Voor een luxe uitstraling kun je de kleur combineren met gouden accenten en helderwitte accessoires. In kleine ruimtes is de kleur heel geschikt als contrast in combinatie met een neutraal kleurpalet.

De groenblauwe kleur van Histor, Vining Ivy, is een echte statement kleur

LEES OOK
Combineren kun je leren: deze kleuren passen goed bij elkaar

Hoeveel kleuren kies je in de woonkamer?

Een kleur kiezen voor de woonkamer kan overweldigend zijn. Er is zó veel mogelijk. Welke kleuren wil je in de woonkamer en hoe zorg je ervoor dat alles bij elkaar past? De 60-30-10 regel kan je hier goed bij helpen. Kies een primaire, secundaire en accentkleur: de eerste kleur gebruik je voor 60% van de kamer, de tweede voor 30% en de derde voor 10%.

Accessoires in de nieuwste kleuren

Natuurlijk kun je ook de woonaccessoires in de nieuwe trendkleuren kiezen in plaats van één of meerdere muren te verven. Dit oogt wat subtieler én je hebt in een handomdraai een nieuwe look te pakken, zonder een verfkwast aan te raken.

nog meer: woonkamer