Wat een combi! Een haard en tv-meubel ineen

beeld vtwonen Beeld

Genieten van een warme haard en tegelijkertijd je favoriete serie bingen: wie wil dat nou niet? Een haard en tv-meubel ineen bespaart niet alleen ruimte, het geeft ook een heerlijk sfeertje. Maar hoe pak je dat aan? Wij zetten handige tips voor je op een rij. Zodat jij er straks warmpjes bij zit.

Lees verder onder de advertentie

Sfeerhaard en tv-meubel gecombineerd

Bij deze droomcombinatie wordt een haard (elektrisch, sfeer, gas, hout of bio-ethanol) zodanig gebouwd, dat het een geheel vormt met de televisie. Denk aan een gezellige inbouw sfeerhaard met een tv-meubel. Of een knisperende houtkachel met kastenwand en televisie.

Een uitgebreide televisieavond met een dekentje op de zetel, voor het knisperend vuur van de haard. Zie jij het al voor je? De tv en de haard kunnen heel goed samen. Beide hebben namelijk dezelfde functie: ontspanning. En ze hebben allebei een fijne aanblik. Televisie kijken en genieten van het vlammenspel tegelijk. Geen gek idee!

Aan de slag? Dit moet je weten!

Wil jij graag een combinatie van een haard en tv-meubel? Houd dan rekening met de volgende punten.

Lees verder onder de advertentie

1. Welke haard?

Het is goed om te weten wat de maximale warmteafgifte is van de haard. Vooral wanneer je een televisie boven de haard wil plaatsen, is dit van belang. Bij gashaarden is dat meestal makkelijker te regelen dan bij houtkachels. Een elektrische haard is natuurlijk ook geschikt om onder een televisie te plaatsen. Deze geeft wat minder warmte af.

LEES OOK
Een nieuwe kachel kiezen? Zo doe je dat!

2. Warmteafvoer

Bij de installatie van een sfeerhaard in eenzelfde meubel als de tv, moet je goed op de warmteafvoer letten. Stijgende warmte mag zo min mogelijk in aanraking komen met de tv. Anders zal de levensduur van het elektrische apparaat drastisch verminderen. Een goede manier is om de televisie verdiept in de muur te hangen, in een nis. Uiteraard mag een goede isolatie daarbij niet ontbreken. Wil je de televisie liever niet in een nis? Dan is het raadzaam om juist de haard verdiept in te bouwen.

Lees verder onder de advertentie

3. Afmetingen tussen haard en tv

Plaats je de haard onder de televisie? En de televisie in een nis? Houd hierbij wel rekening met de vereiste afmetingen. Tussen de nis en de haard hoort een afstand van minimaal 30 centimeter en tussen de nis en de televisie 10 centimeter.

4. Waar kun je de haard neerzetten?

Gelukkig kan een haard op veel plekken in de woonkamer. Ingebouwd in (het midden van) een wand of een doorkijkhaard als scheiding tussen bijvoorbeeld de woonkamer en de keuken.

5. De kijkhoogte

Vergeet ook zeker niet de juiste kijkhoogte van de televisie. De afmeting van het tv-meubel gecombineerd met haard is dus extra belangrijk. Waar komt de tv precies te hangen en hoe kijk je ernaar vanaf de zetel?

Lees verder onder de advertentie

De mogelijkheden

Een haard en een televisie zijn op verschillende manieren te combineren. Voor iedere woonkamer, groot en klein, is wel een opstelling te bedenken. Wij zetten de mogelijkheden voor je onder elkaar.

  • De cinewall

Deze populaire combinatie ken je vast wel: de televisie is boven een haard geplaatst in dezelfde wand. Meestal is de tv in een nis gebouwd en de haard is langwerpig en horizontaal. Zo creëer je een cinewall om jaloers op te worden.

Lees verder onder de advertentie
  • Met een kastenwand

De combinatie met een kastenwand geeft meteen extra ruimte voor accessoires en lichtspots of -strips.

  • Een televisiemeubel met haard
Lees verder onder de advertentie

Er bestaan meubels waarbij een inbouw sfeerhaard is geïntegreerd in het tv-meubel. Een mooie manier om eenheid te creëren! En de televisie zet je simpelweg op het meubel. Omdat zo’n haard in veel verschillende formaten komt, is deze opstelling ook geschikt voor kleine woonkamers. Houd je van een luchtige look? Ga voor een zwevend tv-meubel.

  • Een haardplateau

Een haardplateau is een makkelijke manier om de haard door te trekken in jouw interieurstijl. Gecombineerd met een inbouw sfeerhaard staat het garant voor veel gezellige uurtjes sfeer en warmte. Ga voor een moderne look en kies een wit plateau of ga voor landelijk met een natuurstenen plateau. Houd je van de industriële woonstijl? Zwart en beton geven een robuuste look.

Lees verder onder de advertentie

Inspiratie opdoen?

Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden van een haard en tv-meubel ineen.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Kun je zelf een haard met tv-meubel maken?

Een beetje handigheid is vereist, maar het is zeker mogelijk! Door middel van balken, hittewerende platen en uiteraard een goed rookkanaal kun je een meubel DIY’en. Maar het is geen klus voor de beginnende klusser.

Wil je de haard perfect integreren in je woonkamer? Dan is maatwerk de beste optie. Alles wordt dan naar jouw wens samengesteld. Ideaal voor kleinere ruimtes of juist een huis met hoge plafonds. Uiteraard hangt aan maatwerk wel een hoger prijskaartje.

Lees verder onder de advertentie

Wat kost een haard en tv-meubel combinatie?

De kosten van een haard zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de afwezigheid van een rookkanaal en welke type haard je kiest. Gemiddeld genomen kosten een ingebouwde gashaard of houtgestookte kachel € 4.500. Een elektrische haard is doorgaans iets goedkoper: zo’n € 3.000. Dit is exclusief de installatiekosten en de materialen voor een tv-meubel.

Voor rondom de haard…

Bron: Beeld 1: vtwonen weer verliefd op je huis S10 Afl 1 | styling Frans Uyterlinde | Fotografie Barbara Kieboom. Beeld 2: vtwonen 06-2018 | styling Leonie Mooren | fotografie Anouk de Kleermaker. Beeld 3:vtwonen weer verliefd op je huis, uit special 04-2017 | styling Anya van de Wetering | fotografie Barbara Kieboom

Lees verder onder de advertentie