Zo bepaal je de perfecte plek voor de tv in de woonkamer

TV-kijken doe je om te ontspannen, dus is het fijn als je lekker zit en goed zicht op het scherm hebt. De kijkafstand is belangrijk, maar ook de hoogte en het geluid dragen bij aan een perfect relaxmoment. Met onderstaande tips bepaal je de perfecte plek voor de tv.

De ideale kijkafstand

Als je een televisie gaat kopen, is het handig om te weten wat de kijkafstand vanaf de stoel of bank ongeveer is. Want hoe groter de tv, hoe verder je weg moet zitten om prettig te kunnen kijken. Richtlijn voor een goede kijkafstand is ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal van de tv in centimeters. Meet voor je naar de winkel gaat de afstand tussen bank en tv-plek op en deel dat door 2,4. Kies vervolgens een beeldformaat dat daar het dichtst bij komt. De grootte van tv’s wordt uitgedrukt in inches – een inch is 2,54 cm. De meest voorkomende formaten zijn: 32 inch (81 cm), 40 inch (102 cm), 43 inch (109 cm), 49 inch (124 cm), 55 inch (140 cm) en 65 inch (165 cm).

De ideale kijkhoogte

Niet alleen de afstand tot je tv is belangrijk voor voldoende kijkcomfort, ook de hoogte heeft invloed. Als de tv te hoog of te laag hangt, zit je niet ontspannen en kun je last krijgen van je nek en schouders. De kijkhoogte hangt natuurlijk samen met je lengte en de hoogte van de stoel of bank waarop je zit te kijken. Vuistregel is dat het bovenste derde deel van het scherm op ooghoogte hangt. Heb je bijvoorbeeld een scherm dat 60 cm hoog is, dan hangen de bovenste 20 cm op ooghoogte en de overige 40 cm eronder.

Flatscreen ophangen

Een flatscreen aan de muur hangen, is niet zo’n ingewikkelde klus. Er bestaan handige beugels die het je makkelijk maken.

  • Bepaal allereerst of je de tv op een vaste plek aan de muur wilt hebben of dat hij draai- of kantelbaar moet zijn; daarvoor heb je ander materiaal nodig.
  • Meet de schroefgaten op de achterkant van je tv horizontaal van hart naar hart en verticaal van hart naar hart. Dit is de Vesa maat die je nodig hebt om de juiste beugel te selecteren. Je kunt ook googlen op het merk en type tv + Vesa. Kijk ook naar het maximale draagvermogen van de beugel en het gewicht van de tv.
  • Bepaal op welke hoogte het scherm moet komen.
  • Monteer het frame van de beugel aan je tv en het ophangsysteem met schroeven en pluggen in de muur. Zorg dat er wat afstand blijft tussen de muur en het scherm, zodat de warmte weg kan.

Kabelmanagement

Heb je de tv netjes ingebouwd of opgehangen, blijf je zitten met een kluwen snoeren. Ook die kun je op een mooie manier wegwerken. Staat je tv in een kast of voorzetmuur, verstop dan zoveel mogelijk kabels erachter, maar zorg dat je nog wel bij het stopcontact kunt. Of frees goten in de muur die je later dicht stuct. In andere gevallen zijn kabelgoten, waarmee je de kabels kunt geleiden handig. Ze zijn er in vele soorten en maten, ook flexibele en zelfklevende, die je dus meteen netjes tegen de plint kunt plakken. Even meeschilderen in de kleur van de muur en je ziet er niks meer van. Of kies voor holle plinten, waarin je alle kabels kunt wegwerken. Contactdozen en stopcontacten met veel stekkers kun je verstoppen in dozen, bijvoorbeeld in een kabelbox. Of maak zelf een mooie doos met gleuven op maat en schilder deze in de kleur van de muur of kast.

Het geluid

Goed scherp beeld is natuurlijk belangrijk, maar vergeet ook het geluid niet! Doordat nieuwe tv’s zo plat zijn, is er weinig plaats voor grote speakers, wat ten koste gaat van de kwaliteit van het geluid. Vind je dat belangrijk, dan kun je extra speakers aan je tv hangen. Kies bijvoorbeeld voor een soundbar, een lange slanke alles-in-één-speaker die je voor of boven je tv plaatst. Deze is er ook draadloos en heeft meestal virtual surround. Een soundbar kan dus prima bij de tv in de tv-kast komen te staan. Ook zijn er beugels waarmee je hem aan de tv kunt bevestigen, zodat je ze samen aan de muur kunt hangen. Een soundplate of soundstand (elke fabrikant geeft er zijn eigen naam aan) geeft een nog beter geluid, vaak met een subwoofer, maar is wel weer wat groter. Voordeel hiervan is dat je de tv op de soundplate kunt zetten. Of kies voor een nog uitgebreidere home cinema set voor een echt bioscoopgeluid in je woonkamer. Nadeel daarvan is wel dat er op een aantal plaatsen in de kamer speakers komen te staan.

Plaats jij de tv liever uit het zicht? Zo laat je de tv zo mooi mogelijk opgaan in de ruimte.

nog meer: woonkamer