Hoe kies je de juiste opstelling voor de zetel in de woonkamer?

Op de muur, verf per liter: bruine verf Komeet € 30,95, blauwe verf Ink Blue van Pure & Original € 39,50, gele verf Luxe S2060-Y10R van Histor € 30,95 (deruamsterdam.nl). Alle stoffen per meter, tenzij anders vermeld: gordijnstof bruin Colour Box velvet f111/11045, € 119,- (cole-and-son.com). Lampenkap links van de bank van blauw velours € 89,-, kussen met fijn dessin van Nobilis-stof € 199,-, grafische kussens van Designers Guild-stof € 144,- en € 138,-, kussen helemaal rechts € 96,-, messing lampvoet € 1.434,- (wva.nl). De stof van de poef is Opio van Manuel Canovas € 165,- (barbaraemmy.com). Bank in blauw velours Loods 5 € 2.249,-, goudkleurige bijzettafel € 169,- (loods5.nl). Hoge vaas op de schoorsteenmantel € 370,- (homestede.nl). Ringvormig object € 19,95, blauw met amberkleurige kandelaar, blauwe glazen vaas en bruine vaas prijs op aanvraag, bruine glazen pot op goudkleurige tafel € 39,-, mok op de houten tafel van HK Living € 5,95, oranje glas op dienblad € 8,95 (loods5.nl). Bruine plaid € 39,99, zwart dienblad € 34,99 (hm.com). Stoel met leren bekleding € 735,- (brechtmurreatelier.nl). Vloerkleed € 5.426,-, houten kruk van Vitra € 131,- (covanderhorst.nl). Overige privébezit. Beeld

De zetel is meestal hét pronkstuk van de woonkamer en neemt relatief veel ruimte in. Des te belangrijker om de juiste opstelling te bepalen voor de zetel. Spoiler: hij hoeft écht niet tegen de muur geplakt. Er zijn genoeg andere opstellingen voor de zetel in de woonkamer.

Lees verder onder de advertentie

Waar plaats je de zetel? Do’s en don’ts

De allereerste stap in de keuze van een zetel is de locatiebepaling. De perfecte plaats is afhankelijk van de vorm van de woonkamer en de zichtlijnen. Kijk je vaak tv, staar je graag naar naar buiten of zit je het liefst bij de open haard? Probeer de opstelling van de zithoek hierop af te stemmen. Iets verderop in het artikel geven we je verschillende ideeën voor opstellingen. Maar eerst: een paar do’s en don’ts.

Do’s:

  • Vraag je af hoe groot de zetel kan zijn. Niets zo vervelend als een zetel die niet past of die totaal wegvalt in de ruimte. In een grote woonkamer komt een XL-hoekbank goed tot zijn recht. In een kleine woonkamer is een tweezits met hocker meestal beter.
  • Plaats de rugleuning van de bank ongeveer 20 centimeter van de muur af. Dit geeft een ruimtelijk gevoel. Je creëert hiermee luchtigheid en je betrekt de zetel beter bij de ruimte. Kleine moeite, groots effect.
  • Zorg voor voldoende ruimte tussen de verschillende meubels. Houd een looproute van minimaal 90 cm breed aan.
  • Houd rekening met obstakels zoals muren, openslaande deuren, ramen en radiatoren.
Lees verder onder de advertentie

Don’ts:

  • Kleine woonkamer? Plaats liever niet té veel meubels in de ruimte, dit kan ‘propperig’ overkomen. Liever één groot gebaar dan veel kleine.
  • Formaten van zetels zijn absoluut niet universeel. Meet alles nauwkeurig af, vooral wanneer je een zetel online koopt.
  • ‘Plak’ je zetel niet direct tegen de muur, maar denk out-of-the-box. Een bank kan ook midden in de kamer prachtig staan.

LEES OOK
Een nieuwe zetel uitzoeken doe je met dit handige stappenplan

Lees verder onder de advertentie

Verschillende zetelopstelling

Weet je ongeveer wat er mogelijk is in je woonkamer en heb je alle afmetingen bij de hand? De meest gangbare plek voor de zetel is in de hoek van de kamer of tegen de langste muur van de woonkamer. Maar het kan ook anders! Laat je inspireren door de volgende opstellingen voor de zetel in de woonkamer.

De ziteiland opstelling

We zijn vaak geneigd om de zetel tegen de muur te plaatsen, maar door de zetel midden in de woonkamer te plaatsen creëer je een gezellig ziteiland. Deze bankopstelling is perfect voor een brede woonkamer. De zetel is vaak dé eyecatcher van de woning, dus waarom zou je ‘m niet in het middelpunt van de belangstelling zetten? Let bij deze opstelling wel goed op of je ruimschoots om de bank heen kunt lopen.

Tip: heb je een open haard in de woonkamer en staat de televisie aan de andere kant? Door twee module banken met de rugleuning tegen elkaar te zetten, creëer je een eiland waar je aan beide kanten kunt zitten.

Lees verder onder de advertentie

Door de zetel midden in de woonkamer te plaatsen creëer je een gezellig ziteiland

3-zitsbank met chaise longue Mags van Hay in linnen, 348×135,5×67 cm (bxdxh), okergele fauteuil Fiber Lounge Chair van Muuto, rode bijzettafel met losse tray van Hay, mosterdgele poef van Hay, gele kelim van Hay, 170×240 cm, lamp Swivel Floor van Functionals, kussens (eijerkamp.nl). Houten bijzettafel met rond blad Insert van Ferm Living, gele emaillen onderzetter bij kaars van Hay, gerecycled wollen plaid Double Faced van Malagoon (vtwonen.nl). Stalen bijzettafel van Ferm Living (misterdesign.nl). Berberkleed (rozenkelim.nl). Kast van Piet Hein Eek, prijs op aanvraag (pietheineek.nl). Kunstwerk Red portrait van LouLou Avenue (papercollective.com). In de kast: dozen, set van 3 (ikea.nl), keramieken object Papegaai van Pols Potten, rode vaas van Serax, gouden schaal van Urban Nature Culture, blauwe kunststof koffer van Hachiman, bruine gespikkelde emaillen schaal van Hay, blauwe emaillen schaal van Hay (vtwonen.nl), in open deel v.l.n.r. vaas van Urban Nature Culture, papier-maché vaas van Serax, vaas van Muuto (eijerkamp.nl). Soortgelijke muurverf Full Stone, prijs op aanvraag (flexa.nl). Overig privébezit. Beeld

2 zetels naast elkaar

Met twee zetels naast elkaar, bijvoorbeeld in een hoekopstelling, bereik je hetzelfde effect als met een hoekzetel, maar houd je iets meer ruimte over. Vooral met zetels op hoge poten ontstaat een luchtig effect. In de hoek zet je een grote kamerplant of een mooie bijzettafel.

Lees verder onder de advertentie
Linkerwand Flexa Easycare Muren muurverf Boomschorsbruin, rechts Flexa Creations muurverf Fading Horizon (flexa.nl). Op maat gemaakte shutters in kleur Rustic Grey, prijs op aanvraag (jasnoshutters.nl). Behang Mural Artifact – 312483, prijs op aanvraag (eijffinger.com). Elementenhoekbank van kussens vanaf € 110,- en metalen frame vanaf € 229,- (household­hardware.nl). Fauteuil Todd van Pols Potten € 895,-, op maat gemaakt vloerkleed Arezzo, prijs op aanvraag (eijerkamp.nl). Achterste bijzettafel Glam € 210,-, zwarte bijzettafel Glazed € 170,- (zuiver.com). Kruk Glazed van BePureHome € 109,-, glazen waxinelichthouder van Urban Nature Culture € 19,70, kussens wit en ruit Urban Nature Culture, rond goud Bloomingville, rond roze Artichok vanaf € 34,45 (vtwonen.nl). Blauwe wandlampen Bolt wall sidefit, per stuk € 245,-, zwarte wandlamp Beads wall 120 € 810,- (tonone.com). Hanglamp Warsaw € 185,- (itsaboutromi.nl). Op hoektafel kaarsen- standaard Antique brass van BePureHome € 29,95, vaas Cubist van BePureHome € 59,95, op bank plaid Ice Cream € 79,95 (basiclabel.nl). Tak (plantje.nl). Overig privébezit. Beeld

Met twee zetels naast elkaar, bijvoorbeeld in een hoekopstelling, bereik je hetzelfde effect als met een hoekzetel, maar houd je iets meer ruimte over

2 zetels tegenover elkaar

Door twee zetels tegenover elkaar te zetten maak je een knuss plek en creëer je symmetrie. Dit geeft een rustig, gebalanceerd gevoel aan de woonkamer. Je kunt voor twee dezelfde zetels kiezen, het liefst met sierkussens in eenzelfde kleurpalet. Of ga voor twee zetels in verschillende tinten uit je kleurpalet. Nog een optie: twee zetels in dezelfde kleur, maar met een andere stof, dat zorgt voor subtielere speelsheid. In het midden zet je een salontafel of een bijzettafel. En om van de zithoek een geheel te maken, plaats je een vloerkleed onder de zetels. Een ideale opstelling, vooral wanneer je vrienden over de vloer hebt. Kletst lekker makkelijk!

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

zetel voor het raam plaatsen

Het liefst houd je ramen en deuren vrij voor een weids en licht gevoel. Maar in een kleine ruimte kan het soms niet anders dan de bank voor een raam te plaatsen. Let hierbij wel op dat je raambekleding niet blokkeert. De gordijnen of jaloezieën moeten vrij achter de zetel kunnen hangen. Toch biedt een zit- of hoekzetel voor het raam wel een knusse sfeer. Je kunt gezellig uit het raam kijken en hebt genoeg licht als je graag een boek leest op de zetel.

Banken shoppen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1: vtwonen special 03-2020 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge. Beeld 2: vtwonen 04-2021 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen. Beeld 3: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 15, aflevering 9 | styling Fietje Bruijn | fotografie Sonja Velda. Beeld 4: Extra aflevering Weer verliefd op je huis | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra