4x handige tips voor het inrichten van een grote woonkamer

beeld vtwonen Beeld

Groot wonen: dat is toch een luxe en alleen maar fijn? Toch kan het inrichten van een grote woonkamer best lastig zijn. Hoe houd je het gezellig en knus? En wat doe je met al die loze ruimte? Wij geven tips voor de inrichting van jouw woonkamer.

Lees verder onder de advertentie

Hoe groter, hoe beter?

Een grote woonkamer is voor velen dé droom. Ruimte om te ontspannen, televisie kijken, werken, eten, spelen of zelfs om een sportlesje te doen op je yogamat. Niks is te gek. Maar de inrichting van een grote woonkamer kan een uitdaging zijn. Meubels vallen weg, accessoires lijken ineens erg klein en de afstand tussen verschillende functies in de ruimte lijkt te klein. De belangrijkste vraag is dan ook: hoe houd je een grote woonkamer gezellig?

Begin bij de vorm van de woonkamer

Wanneer je begint met het inrichten, is het verstandig om de vorm van je woonkamer te bekijken.

  • Heb je een lange woonkamer met een lange muur? Probeer deze te doorbreken en de verschillende functies in de woonkamer meer te benadrukken. Breng bijvoorbeeld speelse kleurvlakken of behang aan. Met een roomdivider maak je van een lange ruimte twee verschillende kamers. Zo oogt de lege muur een stuk minder kil.
  • Heb je een brede woonkamer? Durf dan out-of-the-box te denken. De zetel hoeft niet tegen de muur, hij kan ook middenin de kamer. Met een modulaire zetel kun je bijvoorbeeld een ziteiland creëren. Tegen de rugleuning plaats je dan een sidetable of dressoir.

LEES OOK
Slimme stylingtips voor een lange muur

Grote woonkamer met open keuken

De woonkamer met open keuken is voor kookliefhebbers dé droom. Wonen en koken worden zo gecombineerd in één en dezelfde ruimte: de woonkeuken. Denk bij de inrichting van de open keuken met woonkamer in zones. Door de ruimte op te delen in verschillende functies, maak je het spannender en gezelliger. Denk aan: de keuken, het eetgedeelte en de zithoek. Ga per zone na waar in de kamer de beste plek is. De zetel hoeft bijvoorbeeld niet dichtbij het fornuis te staan en een groot raam in de keuken voor extra daglicht en ventilatie is ideaal.

beeld vtwonen Beeld

4 tips voor de inrichting van een grote woonkamer

Naast het opdelen van de ruimte en het denken in zones zijn er nog meer tips die je helpen bij het inrichten van een grote woonkamer. Wij geven er vier!

1. Royale meubels

Een grote woonkamer vraagt om grote meubels. Kleine meubels kunnen wegvallen in de ruimte en bovendien rommelig ogen. Een relaxte plofzetel, grote boekenkast vol boeken en dierbare accessoires of een prachtige eyecatcher aan de muur brengen sfeer. Ben je geen fan van XL-meubels? Een kleine zetel en bescheiden loungestoeltje kunnen ook, maar probeer die dan op een XL-vloerkleed of naast een plafondhoge wandkast te plaatsen.

2. Stoffering

Een veelvoorkomend probleem bij grote woonkamers is de akoestiek. Soms klinkt de riante ruimte erg hol. Grote vloerkleden en royale gordijnen dempen het geluid en staan ook nog eens heel sfeervol. Zachte stoffen hebben daarbij een warm en knus effect. Kies bijvoorbeeld voor een hoogpolig vloerkleed of velours gordijnen.

3. Kleur

Met kleuren voeg je extra sfeer toe aan een grote woonkamer. Tinten zoals roze, geel, rood of bruin hebben een warme look en geven een gevoel van knusheid en geborgenheid. Lichte en koude kleuren werken juist goed in kleine ruimtes: ze zijn fris en ruimtelijk. Zo beïnvloedt elke kleur de sfeer in jouw huis. Tip: heb je een hoog plafond? Dan kun je ‘m een tint donkerder schilderen dan de muren voor een knus effect.

LEES OOK
Hartverwarmend: inspiratie voor warme kleuren in de woonkamer

4. Zorg voor eenheid

Ten slotte is het belangrijk om een bepaalde eenheid te garanderen in de woonkamer. Vooral bij een grote ruimte ligt het gevaar van een ‘manusje van alles’ op de loer. Probeer kleuren op elkaar af te stemmen en kies het liefst maximaal drie tinten. Een andere optie is om een bepaalde interieurstijl als uitgangspunt te kiezen. Ga je voor landelijk, modern, industrieel of romantisch?

Bron: Beeld 1:vtwonen 05-2014 | styling Fietje Bruijn | fotografie Jeroen van der Spek. Beeld 2: vtwonen tv 04-2017 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom

Lees verder onder de advertentie